ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Inteligență Artificială, ChatGPT, HAARP, Transumanism, ARN-mesager, chip pe creier... În jurul nostru s-a dezlănțuit o junglă tehnologică. Este cale de scăpare?

Neil Postman a murit acum douăzeci de ani, când jungla de azi era încă un lăstăriș. Însă a prevăzut ce avea să urmeze. A mirosit amenințarea.

Postman și-a dedicat o bună parte din viață scriind cărți care reprezintă adevărate semnale de alarmă despre primejdia tehnologică.

Tehnopolis este una dintre acestea. Subtitlul său este: „Capitularea culturii în fața tehnologiei”.

Sunt convins că dacă ar fi trăit până în zilele noastre, Postman ar fi schimbat subtitlul. I-ar fi zis probabil:„Capitularea omenirii în fața tehnologiei”.

Iată ce spune profesorul Read Schuchardt, discipol al lui Neil Postman, despre Tehnopolis și despre autorul ei:

„Înainte ca povara necesității digitale să-ți ocupe opt ore din zi și patru din timpul în care ar trebui să dormi, pe vremea când încă îți mai puteai plăti un loc de parcare fără să deții un smartphone, înainte ca propria mașină să te spioneze și să devină driverles, înainte ca deficitul tău de atenție cultural să devină un diagnostic clinic personal, înainte să cauți să te distragi de la distracție prin distracție, înainte să încerci să scapi de colosul implacabil al tehnologiei apelând, seară de seară, la remediul Netflix-and-Chill, înainte ca doctorul să ajungă să-ți prescrie o listă de melodii de pe Spotify pentru reglarea emoțiilor, înainte ca lumea să devină inumană și înainte ca tu să fii șocat de aceste lucruri – a existat un om care le-a văzut pe toate acestea, le-a evaluat, le-a analizat și le-a respins prompt, cu un ultim avertisment pe cât de revelator, pe atât de apocaliptic: devenim ceea ce privim.”

Acum acest avertisment, această carte, a ajuns - grație excepționalei edituri Contra Mundum - și la îndemâna și românilor.

 *

Editura Contra Mundum lansează miercuri, 8 noiembrie, volumul Tehnopolis de Neil Postman.

Evenimentul va avea loc la ARCUB (fostul Han Gabroveni), pe strada Lipscani, nr. 84-90, începând cu ora 18.30. Intrarea este liberă. 

Tema centrală a cărții - capitularea culturii în fața tehnologiei - va fi dezbătură și explicată de avocatul Florentin Țuca, cel care a prefațat cartea, eseistul Silviu Man, traducătorul Tehnopolis, scriitorul Mihail Neamțu și Adrian Lemeni, profesor la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București.