ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Vaticanul a făcut public raportul interimar al Sinodului Extraordinar pe tema familiei, document ce a stârnit unde de şoc în lumea catolică şi nu numai.

Libris.ro - Librarie online - Zilnic noutati si promotii

Intitulat, "Relatio post disceptationem", documentul conţine câteva propuneri care i-au făcut pe numeroşi clerici şi episcopi catolici să se declare îngrijoraţi de cursul discuţiilor şi să ceară clarificări.

Principalul autor al documentului, cardinalul Peter Erdo, a afirmat că unii episcopi au întrebat de ce nu există nicio menţiune asupra învăţăturii Bisericii, conform căreia uniunile homosexuale sunt "anormale". Unul din episcopi a întrebat chiar ce s-a întâmplat cu conceptul de "păcat", care este aproape absent din document.

Cea mai şocantă secţiune a documentului este intitulată "Bineprimirea persoanelor homosexualilor", autorii notând: "Homosexualii au daruri şi calităţi de oferit comunităţii creştine". Urmează întrebarea: "Sunt comunităţile noastre capabile să le ofere o casă primitoare, acceptând şi valorizându-le orientarea sexuală fără să compromită doctrina Catolică legată de familie şi căsătorie?".

Totuşi, documentul notează că "uniunile între persoanele de acelaşi sex nu pot fi puse pe acelaşi plan cu căsătoria dintre un bărbat şi o femeie".

Arhiepiscopul Bruno Forte, secretarul special al Sinodului a stârnit rumoare în sala de conferinţe de la Vatican atunci când a spus "uniunile homosexuale au drepturi care ar trebui protejate", aceasta fiind, în opinia sa, "o chestiune de respect faţă de aceşti oameni".

Unul din cei mai importanţi activişti catolici, Patrick Buckley, a descris documentul ca "un atac asupra familiei şi căsătoriei", care aprobă tacit adulterul şi concubinajul.

Aceste prevederi nu vor fi adoptate canonic înainte de 2016, dar economia generală a textului e de natură a tăia elanul cardinalilor conservatori în fața voinței Papei. Pentru prima oară în istoria sa, Biserica Catolică se pregătește să dea undă verde divorțaților recăsătoriți să se împărtășească și, mai ales, manifestă o atitudine foarte deschisă către persoanele homosexuale.

Documentul nu este final şi sumarizează prima săptămână de discuţii, dar este considerat "baza" viitoarelor consultări pe subiect.