ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Rodica Ferchiu este din comuna Asău, judeţul Bacău, este un producător agricol autohton, dar rezultatele muncii sale nu-şi găsesc locul în cămara românilor, pentru că piaţa este sufocată de importuri ieftine, produse din prafuri.

Proprietarul Napolact elimină micii producători români din Maramureş: va importa lapte din Ungaria

Rodica Ferchiu spune că singura ei şansă de promovare o reprezintă târgurile pentru producători tradiţionali, dar că, din lipsa clienţilor, de cele mai multe ori participarea înseamnă, de fapt, pagubă.

"Venim la târguri în speranța că vom atrage noi clienți. Dar vânzările merg prost, pentru că oamenii nu au bani și nu se mai uită la un produs pentru că este bun, ci pentru că este ieftin. Avem pe piață brânză care nu are niciun pic de lapte în ea, e numai cu prafuri, dar este ieftină și se vinde foarte bine”, a afirmat Rodica Ferchiu, citată de ştiriagricole.ro.

Băcăuanca consideră că statul şi politicienii nu fac nimic pentru producătorii autohtoni, deşi ar fi foarte simplu.

Ne-au tot chemat la târguri, am fost și la Palatul Parlamentului. Au venit toți, au făcut poze cu noi și cu atât am rămas. Nu ne-au răspuns nici măcar la ce le-am scris și i-am rugat doar să ne ajute să ne promovăm”, mărturisește femeia.

La rândul lor, supermarketurile nu vor produse tradiţionale, din cauza condiţiilor sperciale de conservare, care le-ar da bătăi de cap şi preferă produsele cu mulţi conservanţi, care le oferă termene de valabilitate mai mari. Chiar dacă nu sunt la fel de sănătoase pentru consumator.

Rodica Ferchiu foloseşte doar materie primă din producţia proprie, obţinută din cei 4.000 de metri pătraţi de grădina. De asemenea, femeia mai colectează lapte de la producătorii locali, din care face brânză telemea, caş, urdă, caşcaval, smântână şi unt. Un kilogram de urdă se vinde la târgul din curtea MADR cu 10 lei, cașcavalul cu 28, iar cașul cu 18 lei.