ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23 MARTIE:

Kremlinul a anunțat sâmbătă arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor "patru" atacatori, după atacul armat de vineri de la o sală de concerte de la periferia Moscovei, revendicat de gruparea jihadistă Statul Islamic (SI sau ISIS), în timp ce anchetatorii au anunțat că bilanțul victimelor a crescut la 93 de morți și peste 140 de răniți, relatează AFP și Reuters, citate de Agerpres.

Serviciul de Securitate al Rusiei, FSB, a anunțat că patru dintre teroriști au fost capturați în regiunea Breansk, în apropiere de granița cu Ucraina, în timp ce încercau să fugă din țară.

Este așteptat un discurs al lui Vladimir Putin, în orele următoare.

"Directorul FSB (serviciul rus de securitate - n.r.), (Alexander) Bortnikov, l-a informat pe (președintele Vladimir) Putin despre arestarea a 11 persoane, inclusiv a celor patru teroriști implicați direct în atac", a precizat președinția pentru agențiile de presă ruse.

Anchetatorii au stabilit deja că, după ce au împușcat spectatorii, atacatorii au folosit o substanță inflamabilă pentru a incendia întregul mall în care se află sala de spectacole. În decursul nopții, acoperișul acesteia s-a prăbușit parțial, iar sâmbătă dimineața pompierii încă încearcă să găsească oameni prinși sub dărâmături, a transmis și Biziday.

Potrivit Reuters, un oficial american a confirmat că Statele Unite dețin informații care confirmă revendicarea responsabilității Statului Islamic pentru atacul de la Moscova. Oficialul a mai spus că Washingtonul a avertizat Kremlinul, pe 7 martie, cu privire la posibilitatea unui atac. "I-am avertizat pe ruși în mod corespunzător”, a spus oficialul, fără a oferi detalii suplimentare. De altfel, la data respectivă Ambasada SUA la Moscova a emis un avertisment public pentru cetățenii săi din Rusia să evite concertele și marile adunări publice, din cauza riscului unui atac terorist (foto-captură mai jos).

Rusia încă nu a spus a cui este responsabilitatea pentru atac. Vladimir Putin a convocat Consiliul de Securitate al Federației, iar Ucraina a negat că are vreo legătură cu incidentul.

Comisia de Anchetă formată special după atac a raportat că numărul morților a crescut la 115.

Margarita Simonian, redactor șef la Russia Today, a scris pe canalul său de Telegram că numărul morților ar fi de 143.

O parte din imaginile pe care le-am preluat ieri din surse deschise au fost șterse între timp de rețelele sociale. Însa găsiți mai jos filmului evenimentului așa cum a fost relatat aseară, la cald:

00.10. Departamentul Sănătății din Moscova a publicat o actualizare a listei cu răniți. Sunt 147, dintre care 7 copii. 

23.42.  Pe rețelele de socializare ruse circulă fotografiile a cinci bărbați din zona Caucazului care ar fi participat la atacul de la Crocus. E vorba de un fals. Cei cinci au fost uciși într-un schimb de focuri în Ingușetia la începutul lunii.

23.35. Pe platformele ruse circulă o înregistrare video cu un automobil Renault alb, în parcarea de la Crocus, din care par că se dau jos teroriștii (sau o parte din ei) și apoi deschid focul.

22.54. BREAKING NEWS: Serviciul ucrainean de Informații al Armatei (HUR) afirmă că atacul de la Moscova e mâna lui Putin.

Andrii Iusov, purtător de cuvânt al HUR, a declarat citat de Ukrainska Pravda:

„Aceasta (atacul) este o provocare deliberată a serviciilor speciale ale lui Putin, în legătură cu care comunitatea internațională ne-a avertizat. Tiranul de la Kremlin așa și-a început cariera și dorește să și-o încheie la fel: comițând crime împotriva cetățenilor.”

Pe 7 și 8 martie, ambasada SUA din Rusia și Foreign Office-ul britanic au avertizat în legătură cu posibilitatea unor atentate teroriste la Moscova.

Amintim că și după sabotajul Nord Stream, Putin a fost acuzat că și-a aruncat singur conductele în aer.

22.35. Casa Albă declară că nu are nici un indiciu că regimul de la Kiev ar avea vreo implicare în atacul de la Moscova.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului de Securitate a afirmat: „Pentru moment, nimic nu indică faptul că Ucraina sau ucrainenii au fost implicați în atacul armat”

El a ținut totuși să precizeze că Washingtonul nu dispune deocamdată decât de informații preliminare.

22.17. Interesant este faptul că, deși au părut perfect echipați și antrenați, atacatorii nu au purtat măști. Nici un există vreun indiciu că ar fi intenționat să moară în operațiune - aruncându-se în aer sau lăsându-se împușcați, în stilul atacurilor islamiste. 

22.04. Video cu momentul în care teroriștii au pătruns în incinta Crocus City Hall.

21.52. Vladimir Putin a fost informat despre atac încă din primele minute ale producerii lui, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

21.44. Alte imagini de la atacul din sală.

21.41. Incendiul de la sala Crocus este uriaș.

 

21.37. Cel puțin un suspect a fost arestat.

21.30. Echipe ale forțelor de securitate OMON operează controale în stațiile de metrou. 

21.25: Consilierul șef al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a declarat că regimul de la Kiev nu are nici un amestec în atacul terorist de la Moscova. 

21.23: Guvernatorul regiunii Moscova, Andrei Vorobiov, a declarat că au fost spitalizate 21 de persoane,l dintre care patru sunt în stare gravă. 

21.18: FSB a declarat că au fost ucise 40 de persoane și alte peste 100 rănite. 

21.10: Agenția RIA scrie că, din cauza incendiului, acoperișul sălii Crocus e pe punctul de a se prăbuși. 

21.05: Incendiul de pe acoperișul sălii Crocus se intensifică, relatează presa rusă.

În același timp, a fost formată o Comisie de Investigații și deschis un dosar penal pentru ACȚIUNE TERORISTĂ. 

21.00: Alte imagini din timpul masacrului. Sala Crocus se află într-un mall foarte populat.

20.50: Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externer al Rusiei, a declarat că este vorba de un atac terorist.

Are loc o operațiune de urgență a autorităților moscovite de a evacua zona.

Se intervine cu trei elicoptere pentru stingerea incendiului puternic care a izbucnit.

La fața locului sunt prezente peste 70 de ambulanțe.

ACTUALIZARE 20.40: Imaginile filmate arată că au fost cel puțin patru atacatori înarmați.

Sala Crocus din Moscova a fost teatrul unui atac terorist: trei necunoscuți în uniforme de camuflaj au deschis focul cu arme automate asupra publicului.

Atacul s-a produs chiar înaintea începerii concertului unei faimoase trupe ruse, Picnic.

Presa rusă vorbește de cel puțin 40 de morți și alte câteva zeci de răniți.

De asemenea, o parte a presei afirmă că cei trei atacatori ar fi folosit și explozibili.

Vom reveni.