ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Armata israeliană a anunțat că cinci soldați ai săi au fost uciși de tirurile propriilor tancuri israeliene în nordul Fâșiei Gaza, într-unul dintre cele mai mortale incidente de acest gen de la începutul războiului, în octombrie, relatează BBC, citat de stiripesurse.ro

O anchetă inițială a constatat că două tancuri au tras asupra unei clădiri din tabăra de refugiați Jabalia, unde se adunaseră trupele.

Forțele de Apărare Israeliene (IDF) au declarat că cinci soldați care serveau în Batalionul 202 al Brigăzii de Parașutiști au fost uciși în tabăra Jabalia miercuri seara ca urmare a tirurilor trase de propriille forțe. Două tancuri aflate în zonă au tras două obuze asupra unei clădiri folosite de comandantul adjunct al batalionului, potrivit unui comunicat.

"Din investigația inițială, se pare că luptătorii tancurilor, din compania ultraortodoxă de parașutiști Hetz, au identificat o țeavă de armă care ieșea de la una dintre ferestrele clădirii și s-au îndrumat reciproc să tragă asupra clădirii", se arată în comunicat.

Alți șapte soldați au fost răniți de tirul tancurilor, dintre care trei grav.

Potrivit site-ului IDF, 44 dintre soldații uciși în Gaza până miercuri - 15% din total - au murit în urma a ceea ce descrie ca fiind "accidente operaționale". Douăzeci și doi dintre ei au fost uciși de "focuri prietene", cinci au murit din cauza unor "nereguli de tragere", iar 17 în urma unor "accidente", inclusiv incidente legate de armament și de busculadă.

Soldații israelieni au revenit în nordul Gaza săptămâna aceasta, după ce anterior se retrăseseră, spunând că Hamas s-a regrupat acolo.

Luptele au făcut ravagii și în jurul orașului Rafah din sud, de unde aproape 600.000 de persoane au fugit de la începutul operațiunii israeliene în urmă cu 10 zile. Peste un milion de persoane strămutate se refugiaseră acolo.

Joi dimineață, agenția oficială palestiniană de știri Wafa a raportat că au avut loc atacuri aeriene israeliene intense în zona străzii al-Hoja din tabăra de refugiați Jabalia, provocând "distrugerea completă" a acesteia. Între timp, cinci persoane au fost rănite într-un atac cu dronă în zona al-Faluja, a adăugat agenția.

Wafa a citat, de asemenea, surse medicale care au declarat că peste 30 de civili, inclusiv 10 copii, au fost uciși în lovituri aeriene israeliene asupra unor clădiri rezidențiale din orașul Gaza din apropiere. Fotojurnalistul de la Palestine Post Mahmoud Jahjouh și mai mulți membri ai familiei sale s-ar fi aflat printre cei morți.

Aproximativ 300.000 de persoane blocate în regiunea devastată se confruntă, de asemenea, cu o "foamete în toată regula" din cauza lipsei de ajutoare, potrivit șefului Programului alimentar mondial.