ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, și-a exprimat consternarea cu privire la tentativa de asasinat prin împușcare asupra premierului slovac Robert Fico.

„Sunt șocat și îngrozit de împușcarea premierului Robert Fico. Îi doresc putere pentru o recuperare rapidă. Gândurile mele sunt alături de Robert Fico, de cei dragi și de poporul slovac”, a scris șeful NATO pe X.  

Slovacia s-a alăturat NATO în 2004, în același an în care a aderat la Uniunea Europeană.


Reacția lui Joe Biden

De asemenea, președintele american Joe Biden a publicat o declarație în care a spus că este „alarmat” să audă informații despre un atac asupra lui Robert Fico.

Biden a declarat că el și soția sa, Jill, se roagă pentru recuperarea rapidă a lui Fico și că gândurile lor sunt alături de familia premierului slovac și a poporul Slovaciei. „Condamnăm acest act oribil de violență. Ambasada noastră este în strânsă legătură cu guvernul Slovaciei și pregătită să ofere asistență”, a spus Biden.

Mesajul președintelui rus Vladimir Putin

Și președintele rus Vladimir Putin a reacționat, transmițând un mesaj președintelui Republicii Slovace, Zuzana Čaputová, în care a condamnat tentativa de asasinat.

„Am fost indignat să aflu despre atentatul la viața prim-ministrului Republicii Slovace, Robert Fico. Această crimă monstruoasă nu poate avea nicio justificare", a declarat Putin într-un mesaj publicat miercuri pe site-ul Kremlinului. El a menționat că îl cunoaște pe Fico „ca o persoană curajoasă și puternică. Sper cu adevărat că aceste calități îl vor ajuta să reziste acestei situații dificile”, a scris președintele rus.

Președintele rus a transmis către Fico „cele mai sincere cuvinte de sprijin, precum și urări pentru o recuperare rapidă și completă”.

Miercuri, premierul social-democrat slovac Robert Fico a fost rănit grav în abdomen fiind împușcat în plină stradă, după o reuniune guvernamentală desfășurată în afara capitalei Bratislava, în orașul Handlova. El se află în prezent în stare critică.

Potrivit presei locale, un suspect în vârstă de 71 de ani a fost arestat la fața locului, după ce acesta a tras patru sau cinci focuri de armă asupra premierului.