ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un palestinian creștin-ortodox, Khalil Sayegh, a vorbit într-o emisiune realizată de Lifesite News, „The John-Henry Westen Show” despre situația cumplită a creștinilor și a celorlalți civili din Fâșia Gaza, povestind despre cum și-a pierdut o parte din familia rămasă acolo.

Khalil Sayegh, un creștin ortodox din Gaza care are încă familia acolo, și-a pierdut sora și tatăl în masacrul care are loc.

El a vorbit despre familia lui. Mama lui este catolică, iar tatăl său era ortodox. Familia mergea în oricare dintre parohiile din Gaza. Sayegh a explicat că situația grea a creștinilor palestinieni își are cauzele în acțiunile israeliene care s-au desfășurat încă de la înființarea statului, în 1948, prin care mulți creștini au fost forțați să-și abandoneze casele, iar bisericile și localitățile lor au fost distruse.

Potrivit lui Sayegh, toți civilii, creștini și musulmani „s-au aflat sub foc direct și indirect”. De exemplu, focul direct a fost atunci când israelienii au atacat biserica „Sf. Porfirie” în octombrie anul trecut, o parohie pe care o frecventa familia sa, una dintre cele mai vechi biserici din lume, atacul aerian ucigând până la 19 creștini, majoritatea copii, trei dintre aceștia fiind ai unui prieten al lui Sayegh. Numărul morților de la biserica „Sf. Porfirie” au reprezentat aproximativ 2 la sută dintre creștinii din Gaza. Sayegh s-a referit și la uciderea a două femei de către lunetiști israelieni la biserica catolică „Sfânta Familie”, în decembrie anul trecut. El a povestit că, atunci când oamenii au încercat să-i salveze, au fost împușcați în picioare.

Incidentul a avut loc în aceeași zonă în care israelienii au împușcat ostatici evrei care căutau ajutor fluturând steaguri albe, a adăugat Sayegh, explicând că israelienii se ghidau după principiul de a împușca pe orice oameni pe care îi vedeau pe străzi. „Aceasta a fost o politică foarte clară, despre care a raportat presa israeliană, și au existat critici atunci când au fost uciși ostatici evrei”, a spus el.

La două zile după incident, tatăl lui Sayegh s-a îmbolnăvit în timp ce se afla la biserica Sfânta Familie, cu puțin timp înainte de Crăciun. Toate spitalele din Gaza fiind distruse, iar zona unde se afla tatăl său fiind înconjurată de tancuri israeliene, israelienii nu l-au lăsat pe tatăl lui Sayegh să aibă acces la o ambulanță. Tatăl lui Sayegh a murit la biserică din cauza lipsei de asistență medicală, potrivit preotului paroh.

Între timp, familia sa a încercat să părăsească zona călătorind din nordul Gaza până în sud, ceea ce, potrivit lui Sayegh, este periculos. Au decis să facă asta, crezând că va fi „relativ sigur”. În ziua în care au plecat, punctul de control nu a fost deschis până la prânz din cauza Paștelui, vremea fiind și foarte caldă. Sora lui de 18 ani a leșinat și nu erau siguri dacă i s-a făcut rău din cauza soarelui, a fricii, a atacurilor din apropiere sau a împușcăturilor. Mama lui a cerut ajutor, care nu a venit, întrucât oamenii care sunt văzuți oprindu-se și purtând pe alții în zonă sunt împușcați de israelieni și nici o ambulanță nu a putut veni.

Cu toate acestea, un prieten musulman al lui Sayegh, împreună cu alți doi musulmani, a venit la sora și mama lui, care leșinase. Din păcate, sora lui a murit. Când familia a ajuns în sudul Fâșiei Gaza, sora lui Sayegh nu a putut avea parte de o înmormântare „demnă” și nici de rugăciuni. Ea a fost însă înmormântată într-o proprietate deținută de una dintre comunitățile creștine din Gaza, dar fără să fie prezent un preot sau familia.

Sayegh s-a referit și la atacarea infrastructurii de sănătate din Gaza, toate spitalele, inclusiv cele creștine, fiind distruse. În plus, armata israeliană este foarte „precisă”. Potrivit lui Sayegh, atunci când soldații țintesc o biserică și ucid oameni acolo, există „o intenție foarte clară de a-i viza pe toți cei de acolo care sunt civili, inclusiv pe creștini”.

Această situație nu se întâmplă doar în Gaza. Sayegh susține că astfel de incidente au avut loc și în Cisiordania.

„Nu este vorba doar de uciderea [civililor]. Ci și de confiscarea terenurilor, impunerea unui regim de permise, prin care nu se permite creștinilor să meargă și să se roage în locurile sfinte precum Betleem dacă sunt din Gaza, iar cei care sunt în Cisiordania nu au voie să meargă în Ierusalim să se roage la Biserica Sfântului Mormânt.”

„Există tot felul de straturi ale acestui conflict, iar impunerea acestei ocupații a făcut viața creștinilor în general și a palestinienilor în special foarte, foarte dificilă”, a adăugat el.

Sayegh crede că israelienii nu au de gând și nici un plan să pună capăt conflictului. Potrivit lui, dacă nu îi vor ucide neapărat pe toți cei din zonă, vor face tot posibilul să îi determine pe oameni să plece, urmărind practic „anihilarea poporului palestinian”, așa se explică distrugerea întregii infrastructuri și lipsa resurselor.

Locuitorii din Gaza se tem că, dacă părăsesc Gaza, ceea ce s-a întâmplat pe teritoriul Israelului când a fost fondat în 1948 se va repeta în Gaza, și anume că nu vor fi lăsați să se întoarcă în locurile lor natale sau își vor vedea proprietățile confiscate și distruse – ceea ce deja s-a întâmplat, prin distrugerea a 80% din casele creștinilor din Gaza.

Vorbind despre accesul la bunuri esențiale, Sayegh a spus că șeful armatei israeliene a declarat că apa, electricitatea și livrarea de alimente vor fi întrerupte în Gaza până când ostaticii israelieni vor fi eliberați, iar acesta i-a numit pe palestinieni „animale”. Potrivit lui Sayegh, în timpul Postului Mare, hrana în nordul Gaza devenise extrem de puțină, iar singurele alimente disponibile erau cele pe care iordanienii le furnizau pe calea aerului.

Sayegh a menționat că, după ce israelienii au ucis lucrători aflați în misiune umanitară de la World Central Kitchen, Joe Biden a spus Israelului că situația nu poate continua și că ar trebui să permită intrarea de ajutoare în Gaza. Deși unele ajutoare au ajuns în nordul Gaza, Sayegh a spus că israelienii puteau permite ca ajutoarele să intre tot timpul în Gaza, dar au refuzat. Sayegh a mai spus că Israelul poate face ceea ce face doar dacă este susținut de Occident.