ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


ACTUALIZARE 23:00 Conform mai multor mărturii, Willy Schuster a fost eliberat din arestul poliției Vaslui. Pe de altă parte, se pare că în zona Siliștea - Pungești, Jandarmeria a început o acțiune masivă de intimidare, oamenii fiind săltați din propriile case.

ACTUALIZARE 19:00 Jandarmii au "curățat" inclusiv magazinul din sat, legitimează pe oricine se aventurează în zona. Drumurile sunt în continuare blocate.

Unii dintre protestatari vorbesc că ar fi existat agenți provocatori printre manifestanți. Se pare că în cursul nopții, jandarmii se pregătesc de o nouă acțiune în forță, împotriva sătenilor care au reușit să scape.

http://youtu.be/mXnaLi4alkU

 

http://youtu.be/uklWph8TeRs

ACTUALIZARE 16:30 Majoritatea protestatarilor a plecat din zonă, după ce jandarmii i-au evacuat din tabăra de rezistență.  Forțele Ministerului de Interne au înconjurat zona, intrând inclusiv pe proprietatea privată a cetățenilor.

Cei care au rămas sunt legitimați  de către jandarmi cu ajutorul polițiștilor.

Jandarmeria anunță, într-un comunicat, că nu a folosit forța și că "participanţii au devenit violenţi, au aruncat cu pietre în forţele de ordine şi au distrus aproape în întregime un gard împrejmuitor apartinând unei societăţii private. Această acţiune depăşeşte cadrul legal al unei adunări publice, aşa cum reglementează Legea 60 din 1991 (republicată) privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice"

[gallery link="file" ids="9500,9501,9502,9503,9504,9505,9506,9507,9508,9509,9510,9511,9512"]

ACTUALIZARE 15:30   Un tânăr din rândul protestatarilor de la Pungeşti a fost luat, sâmbătă, în jurul orei 13.00, de o ambulanţă SMURD şi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Vaslui, după de ar fi fost agresat de către forţele de ordine.
Tânărul a acuzat dureri în piept şi susţine că ar fi fost lovit de către jandarmi. Acesta se afla pe şosea în momentul în care ar fi fost agresat de către forţele de ordine.

La ora transmiterii acestei ştiri, jandarmii, echipaţi în uniforme de luptă, cu scuturi şi bastoane, au format un cordon în jurul manifestanţilor pentru a nu permite accesul acestora spre terenul deţinut de către Chevron. Willy Schuster și Erwin Albu, doi dintre cei mai cunoscuți protestatari, au fost arestați. 

Conform martorilor, Willy Schuster a fost ridicat în timp ce se ruga la Troița din fața terenului Chevron.

Totodată, jandarmii au fost mobilizaţi şi la ieşirea din localitatea Siliştea pentru a nu permite altor persoane să vină spre zona unde au loc manifestaţiile.

De altfel, traficul în zonă este restricţionat, fiind permis doar accesul autovehiculelor care vin dinspre Pungeşti spre Siliştea, respectiv Vaslui.

Chevron a anunțat, pentru a doua oară în ultimele luni, că suspendă activitatea în zonă:
Chevron confirmă astăzi (n.r. - sâmbătă) suspendarea activităţilor în Siliştea-Pungeşti ca urmare a activiăţilor protestatarilor. Prioritatea noastră este să desfăşurăm aceste activităţi într-un mod responsabil faţă de mediul înconjurător, în conformitate cu aprobările pe baza cărora operăm şi în siguranţă, însă acest lucru nu poate fi posibil astăzi. Respectăm dreptul lor de a-şi exprima opiniile, însăcredem că acesta trebuie exercitat în limitele legii -, se arată în comunicatul de presă al companiei americane.

ACTUALIZARE 13:20 Protestatarii au rupt gardurile ce împrejmuiau terenul pe care lucrează Chevron, dar Jandarmeria a intervenit în forță și a dispersat mulțimea.

Paul Iurea, Dan Albu si Marius Ignat au fost ridicați de forțele de ordine.

Câteva sute de persoane s-au strâns, până la această oră, în tabăra de rezistență de la Pungești, acolo unde localnicii protestează împotriva exploatării gazelor de șist pe teritoriul comunei lor.

Decembrie negru la Pungești. Ultimii țărani, puterea și gemul din cămară

Mad Max: România fără apă

Petiția pentru oprirea exploatării Chevron și pentru încetarea abuzurilor polițienești a ajuns la 31.000 de semnături. Click aici pentru a citi documentul.

La manifestare sunt așteptate câteva mii de persoane.