ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Noi probleme pentru americanii de la Chevron. După Pungeşti, şi locuitorii comunei Puieşti se opun amplasării sondelor Chevron. Pe 30 decembrie consilierii locali vor să emită o hotărâre prin care să ceară organizarea unui referendum la începutul anului.

Consilierii puiesteni si primarul comunei Costel Moraru au decis ca la sedinta de CL din data de 30 decembrie sã fie introduse pe ordinea de zi douã proiecte de hotãrâre de importantã maximã pentru comuna Puiesti: interzicerea explorãrii, dezvoltãrii si exploatãrii gazelor de sist în comuna lor si organizarea unui referendum pentru consultarea populatiei referitor la prezenta Chevron si a intentiei acestei companii sã amplaseze o sondã de explorare în Puiesti.

"Din punctul de vedere al Consiliului Local am tot sprijinul, iar majoritatea sunt de acord cu interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist pe teritoriul comunei Puieşti. E vorba de apă, mediu, de sol, de plante, despre femeile gravide. Au probleme. Din punctul meu de vedere, nu sunt de acord nici cu explorarea, nici cu exploatarea", a spus Costel Moraru, primar Puieşti, la Digi 24.

Edilul este de acord că resursele ar trebui exploatate, dar numai cu protejarea mediului, acuzând că oficialii Chevron nu comunică aceste aspecte: "Dacă tot fac ăştia în lume, de ce nu ar face şi aici? Dar să prezinte din punct de vedere al mediului, dacă întruneşte sau nu condiţiile de mediu. Dacă nu întruneşte, să-şi vadă de drum. Dacă da, să facă", a mai spus primarul.

În luna decembrie, Consiliul Judeţean Vaslui a acordat Chevron un certificat de urbanism pentru amplasarea sondelor pe perimetrul comunei. Puieşti ar deveni astfel al patrulea perimetru din judeţ în care compania americana a primit aviz pentru explorare, după Siliştea, Popeni şi Păltiniş.