ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe se va reuni în 2016, în preajma Sărbătorii Rusaliilor şi se va ţine în Biserica Sfânta Irina din Constantinopol, acolo unde a avut loc cel de-al doilea Sinod Ecumenic, informează agenţia basilica.ro.

Decizia a fost luată de Întâistătătorii Bisericilor Ortodoxe, reuniţi în Sinaxă la Constantinopol, eveniment ce s-a încheiat astăzi, după trei zile de la start. Evenimenul a fost găzduit de Biserica Sfântul Mare Mucenic Gheorghe din Constantinopol (Istanbul).

La finalul întâlnirii, toţi întâistătătorii Bisericii Ortodoxe au slujit împreună Sfânta Liturghie, la final, Patriarhul Ecumenic binecuvântând mulţimea, de la balconul Palatului Patriarhal. Biserica Română a fost reprezentată de Patriarhul Daniel.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de 12 Întâistătători de Biserici Ortodoxe:

† Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului,

† Teodor al II-lea, Patriarhul Alexandriei şi a Întregii Africi,

† Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului,

† Kiril, Patriarhul Moscovei şi al întregii Rusii,

† Irineu, Patriarhul Serbiei,

† Daniel, Patriarhul României,

† Neofit, Patriarhul Bulgariei,

† Ilia al II-lea, Patriarhul Georgiei,

† Chrisostom al II-lea, Arhiepiscopul Ciprului,

† Ieronim, Arhiepiscopul Atenei şi a toată Elada,

† Sava, Mitropolitul Varşoviei şi a toată Polonia,

† Anastasie, Arhiepiscopul Tiranei şi a toată Albania.

Întâistătătorii Bisericii Ortodoxe au transmis un mesaj de pace către Ucraina:  "Ne rugăm cu evlavie pentru negocieri paşnice şi o reconciliere prin rugăciune în criza ce continuă în Ucraina", se spune în apelul citat, duminică, de serviciul de presă al Patriarhiei de la Moscova.

Potrivit Patriarhului Moscovei şi Întregii Rusii, Kirill, declaraţia finală cu privire la Ucraina conţine trei aspecte importante. "Primul este apelul la pace şi la o soluţionare paşnică a problemelor. Al doilea - ca nimeni să nu ia cu forţa nici biserici, nici mănăstiri, pentru ca în soluţionarea divergenţelor bisericeşti să nu fie implicată forţa, militară sau fizică. Al treilea aspect presupune un mesaj adresat oamenilor aflaţi în schismă (...) să revină pe făgaşul sfintei Biserici Ortodoxe, fapt ce presupune, desigur, principiul canonic al refacerii unităţii bisericeşti din Ucraina", a declarat Patriarhul Kiril