ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalistul Moise Guran este acuzat că a justificat crimele din 1989, precum şi ale răscoalei din 1907, pe motivul că ar fi fost provocate de agenţi ruşi.

În 1989, în timpul evenimentelor din decembrie, au murit 1.104 de persoane  şi 3.321 au fost rănite. Cel mai tânăr om ucis în 1989 a fost Paul-Alin Chircă, în vârstă de 3 ani. Alţi copii, cu vârste cuprinse între 7 şi 15 ani au fost ucişi "de-a valma" în 1989.  Lista completă a celor omorâţi "de-a valma", aici.

Bilanţul represiunii din 1907 a fost şi mai tragic: cifrele estimate, în funcţie de sursă, sunt între 2.000 şi 11.000 de morţi.

În articolul "“Pare că a început! Să vă explic de ce eu țin cu ucrainenii” , jurnalistul care colaborează cu Televiziunea Naţională Publică afirmă că" Începînd din 1866, la rebeliunea de la Iaşi, montată tot de agenţi ruşi, urmînd cu 1907, iar mai apoi cu 1989, armata română a tras în plin, omorînd de-a valma şi ţărani înfometaţi, şi orăşeni manipulaţi, şi anticomunişti cinstiţi. Dacă nu o făcea, România ar fi sucombat ca stat, la fel cum este, acum, în pericol Ucraina".

Cel care a remarcat afirmaţiile revoltătoare ale lui Guran a fost cunoscutul revoluţionar şi istoric, Marius Mioc.

" Deci, generalii care au dat ordin să se tragă în decembrie 1989, omorînd de-a valma, sînt de fapt niște eroi naționali, salvatori ai statului român.

Moise Guran nu explică cum anume ar fi sucombat ca stat România, ca urmare a infiltrării de turiști sovietici în decembrie 1989. Ar fi fost anexată de URSS – acea URSS care avea să se destrame după mai puțin de 2 ani?", scrie Mioc pe blogul său.


Revoluţionarul se întreabă ce reacţie ar fi avut TVR-ul dacă Moise Guran ar fi încercat justificarea uciderii populaţiei evreieşti în timpul holocaustului.


"Dacă Moise Guran ar fi încercat să justifice omorîrea evreilor, imediat TVR ar fi renunțat la colaborarea cu el. Trebuie oare să i se treacă cu vederea justificarea crimelor împotriva românilor – fie ei cei din 1907 sau din 1989?".


print-screen-moise-guran