ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Monica Macovei s-a întâlnit, în această dimineață, cu mai mulți oameni de cultură din Timișoara cu care a dezbătut problemele existente în societatea românească. Educația a reprezentat primul punct de discuție.

Provocată de un profesor de la Universitate Politehnică din Timișoara să-și exprime punctul de vedere cu privire la faptul că în școli se predă religia, Monica Macovei a spus, conform pressalert:

“Religia nu are ce căuta în școli, ci istoria religiilor ar trebui să fie introdusă. Lasă copilul să-și aleagă singur religia și dă-i istoria religiilor, care reprezintă de fapt istoria umanității, e multă cultură generală acolo”.

Marius Giura, organizatorul Festivalului de Jazz de la Gărâna, s-a plâns de faptul că, în acest an, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, nu i-a mai finanțat proiectul.

“Săptămânal, din fondul de rezervă se dau bani pentru biserici, pentru asta sunt bani. Dacă aveți bani pentru biserici, dați și pentru cultură, așa trebuie să le spuneți guvernanților când veți mai fi refuzat", l-a sfătuit Macovei.

"Bani sunt, există acest fond de rezervă care ar trebui folosit atunci când este nevoie, în caz de calamități, inundații, dar 90 % din acești bani s-au dus la biserici. Mai bine s-ar da acești bani căminelor de bătrâni”, a explicat Monica Macovei.

Important de menţionat că Monica Macovei este membru onorific al asociației ACCEPT din 1998, organizaţie care apără şi promovează drepturile LGBT (lesbiene, gay, bisexuali, persoane transgender) la nivel naţional. După revoluţie, Macovei s-a convertit la religia greco-catolică.

Macovei a recunoscut că a fost botezată ortodox, așa cum era firesc într-o familie în care întreaga familie era ortodoxă. Întreaga familie, cu o singură excepție: bunica din partea mamei, din Sângeorz. Monica Macovei a fost căsătorită cu Valentin Macovei şi are un fiu, Radu Macovei.

Întrebată  de ce a abandonat ortodoxia în favoarea greco-catolicismului, Macovei a explicat: ”Decizia mea. O religie care a fost total interzisă. Iar apoi am văzut reacţia Bisericii Ortodoxe la restituirea proprietăţilor, şi la refuzul dialogului, şi la toată atitudinea. Dar mi s-a părut firesc să urmez religia bunicilor mei (de fapt, doar bunica dinspre mamă, conform aceleiași Macovei n.n.). Şi am şi reprezentat parohii greco-catolice la CEDO şi am câştigat”.