ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Ieri am speculat că mass-media se va da peste cap pentru a face legătura între autorul atentatului, poetul slovac Juraj Cintula, și invadatorii ruși.

N-a durat foarte mult. Un anume ”jurnalist maghiar de investigație” din sfera globalistă de influență, Szabolcs Panyi, a pretins că Cintula ar fi un ”simpatizant și susținător al grupului paramilitar pro-rus Slovenskí Branci, cunoscut pentru legăturile sale cu Kremlinul”. Drept dovadă irefutabilă, Panyi a furnizat două link-uri de pe Facebook, datate ianuarie 2016, plus un articol despre activitatea grupului Slovenskí Branci, publicat în ianuarie 2019.

Slovenskí Branci este Miliția Națională Cetățenească Voluntară din Slovacia, potrivit propriului cont de Facebook. Voluntarii se pregătesc din punct de vedere militar pentru a proteja societatea de ”elemente criminale”, fără a deține arme de foc. Miliția civilă slovacă a preluat în 2016 un articol semnat de scriitorul, poetul și comentatorul Juraj Cintula, care își manifesta sprijinul pentru organizația Slovenskí Branci. Citez: ”Știm ce se întâmplă astăzi în Europa și nu vrem ca spațiul public să fie umplut de aventurieri cu zvastici și vandali care ar dori să spargă, să dea foc și să jefuiască totul. De aceea, cetățenii trebuie să umple și să protejeze spațiul public înainte ca acesta să fie umplut de elemente criminale. Este urgent”.

Din postarea cu pricina reiese că poetul Cintula era, la acea vreme, mai degrabă un simpatizant al forțelor politice de stânga. Simpatie pe care probabil și-a păstrat-o până ieri, în ziua atentatului.

Social-democratul Robert Fico (membru al Partidului Comunist înainte de 1989) a fost premier al Slovaciei mai întâi între 2006-2010 și apoi între 2012-2018. El a demisionat în 2018 în urma protestelor ulterioare asasinării jurnalistului Jan Kuciak, care investiga corupția la nivel înalt. Agenția de presă Reuters notează că în ultimii 30 de ani de activitate politică Fico a navigat abil între curentul pro-european și pozițiile naționaliste (de dată mai recentă) anti-Bruxelles și anti-americane.

E foarte posibil ca în 2016, pe când își exprima poziția față de Miliția Cetățenească, poetul de stânga Juraj Cintula să fi fost de aceeași parte a baricadei cu pro-europeanul (la acea vreme) Robert Fico.

Între timp Fico a devenit un simpatizant al Kremlinului și un opozant al susținerii de către Occident a regimului Zelensky. Mai mult, șeful guvernului slovac a închis recent televiziunea publică RTVS, acuzată de ”partizanat politic”. Poetul Cintula a menționat la câteva ore după atentat că închiderea televiziunii RTVS și lichidarea presei de opoziție (pro-NATO, pro-UE, pro-Zelensky) ar fi fost doar două dintre motivele care l-au determinat să plănuiască și să execute actul de violență extremă.

Așadar, nicio urmă de simpatie pentru Kremlin din partea lui Juraj Cintula. Dimpotrivă, poetul este extrem de mânios pe toți susținătorii lui Vladimir Putin. Printre ei, și victima de ieri, premierul Fico.

În pofida evidenței, mass-media guvernamentală din România și din spațiul occidental se străduie acum să facă legătura între autorul atentatului și ”criminalii de la Moscova”. Jurnaliștii citează un articol din 2019 despre Miliția Cetățenească Slovacă, scris de un fost angajat al ONG-urilor lui Soros din Bratislava, în care se arată că liderul grupării Slovenskí Branci ar fi urmat un stagiu de pregătire în cadrul miliției rusești Narodny Sobor (o mișcare socială bazată pe ideile de patriotism și ortodoxie). Iar cum poetul Cintula și-a exprimat în 2016 sprijinul pentru Slovenskí Branci, iată legătura directă cu Kremlinul!

Concluzia este floare la ureche: putinistul Cintula l-a împușcat pe premierul Fico întrucât nu mai suporta ideea ca Slovacia să stea în afara coaliției atlantiste de sprijinire a regimului Zelensky până la ultimul ucrainean.