ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dictatul de la Bruxelles privind migrația, adoptat marți, pune între paranteze Constituția României, care interzice explicit: „Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populații străine”. (Art. 3, alineatul 4) Pierderea de suveranitate, de la articolul 2 e subînțeleasă.

Pachetul complex de 10 legi include cote de migranți în raport cu PIB-ul. (Care în cazul României, măcar pe hârtie, nu mai e mic, urmând să atingă 350 miliarde euro acest an.) Pentru fiecare migrant refuzat, vom plăti de la buget amenzi de 20.000 de euro, ca „mecanism de solidaritate”.

Demersul e pornit încă din 2015, de pe vremea când Angela Merkel chema la ea toți năpăstuiții planetei, într-un experiment pe care însăși Germania l-a declarat un eșec între timp. Și e acum forțat pe ultima sută, să fie fapt împlinit indiferent cum vor vota cetățenii UE la alegerile de pe 9 iunie.

Adoptarea pripită vine pe fondul a două războaie în desfășurare și vine „la fix” pentru rezolvarea previzibilă a catastrofei umanitare din Gaza, cu cele două milioane de refugiați rămași fără case și temporar hrăniți cu pachete în corturi. N-a fost niciun secret, încă de anul trecut că numeroși guvernanți israelieni au expus la vedere în presă propunerea ca alte țări să îi ia pe cei pe care îi vor dispăruți de pe acel teritoriu.

Pachetul a întâmpinat critici și opoziție din partea mai multor țări ca Ungaria, Slovacia, Polonia (mai ales înainte de schimbarea de guvern). Dar se pare că au aruncat pe fereastră și principiul unanimității pentru marile decizii, transformându-l într-un dictat cu 20 din 27 de țări pentru. De-acum, țările au un ultimatum de doi ani să se conformeze directivei.

Votul în Consiliul European a fost 19 pentru, între care și impostorul Klaus Iohannis, care teoretic e reprezentantul „nostru” și evident că a votat alături de Ursula von de Leyen, de Emanuel Macron, de Giorgia Meloni (da, da, „suveranista”, care a câștigat alegerile cu promisiuni de stăvilire a migrației a votat pentru. Pentru că tot ce e venit cu barca pe țărmul Italiei va fi redistribuit restului țărilor ca „mecanism de solidaritate”).

Au votat contra doar 3 lideri: Robert Fico din partea Slovaciei (pe care, de când a fost împușcat ieri, presa „onorabilă” nu-l mai numește „putinist”, nici „extremist”), Viktor Orban, din partea Ungariei și, culmea, Donald Tusk, din partea Poloniei. Țară care, deși a virat puternic înapoi la docilitate față de UE, și-a menținut o fărâmă de atenție pentru interesul național supra-partinic. Până și Donald Tusk a spus că se opune relocării de populații migratoare pe teritoriul Poloniei.

Deși n-au ajutat, merită consemnate și cele 3 abțineri: Cehia, care a lipsit de la vot, Malta și Austria, hulită la noi (până și de „suveraniști”) că își apără cât de cât aceleași interese contra anulării granițelor. Critici la adresa celor 10 legi complexe au venit și de la țări altfel progresiste, ca Danemarca și Irlanda. Dar, desigur, dacă faci același lucru ești un putinist.

Luna viitoare, „guvernul” UE, al comisarilor conduși de Ursula, va formula planul de implementare. Iar țările membre sunt forțate să vină cu „propria” strategie despre cum îl vor aplica până în decembrie. (În cazul nostru, ghilimelele sunt necesare, nu își imaginează nimeni că alde Ciolacu, Ciucă, Rareș Bogdan pot scrie altfel decât după dictare.)

REACȚIUNEA

Referințe: https://www.consilium.europa.eu/en/press/press-releases/2024/05/14/the-council-adopts-the-eu-s-pact-on-migration-and-asylum/

https://europeanconservative.com/articles/news/eu-member-states-given-two-years-to-approve-migration-pact-after-final-brussels-vote/

Citiți și: În PE s-a votat Regulamentul care obligă România să primească imigranți: trebuie să le asigurăm locuințe și alte facilități

Date Eurostat: UE a primit 5,1 milioane de migranți în 2022. Câți au ajuns în România