Dr. Nicholas Dima: INTERMARIUM sau TERITORIUL DINTRE MĂRI
In ultima vreme a reaparut idee de Intermarium, cuvant latin insemnand ‘spatiul dintre mari;’ in acest caz e vorba despre spatiul dintre Marea Baltica si Marea Neagra. Pentru o mai buna intelegere a subiectului, din nou fierbinte in contextul razboiului din Ucraina, recomand cartea cu acelasi nume. Ampla lucrare, cu subtitlul The Land between the Black and Baltic Seas, semnata de istoricul polonez Jan Marek Chodakiewicz, a aparut in Statele Unite in 2012. La scurt timp dupa aparitia ei mi s-a cerut o recenzie critica a subiectului. Recenzia a fost postata si se gaseste pe internet. Ulterior, am publicat-o in volumul meu de articole si eseuri The United States vs. Russia, 2009-2019, editura Academica Press, Washington-London, 2020.
In principiu, Intermariumse refera la spatiul est european de la Marea Baltica pana la Marea Neagra, disputat in ultimele doua secole de Rusia si Germania si locuit in prezent de Polonia, tarile Baltice, Belarus, Ucraina si tangential de provinciile romanesti Basarabia si Bucovina de nord. Timp de cateva sute de ani (1386-1795) o buna parte a acestui teritoriu a fost controlata de marele ducat Lituano-Polon si de aici interesul Poloniei pentru spatiul respectiv. De-a lungul istoriei, regiunea a fost insa obiectul multor expansiuni si imixtiuni externe. Partea sudica a regiunii adiacenta spatiului locuit de romani a fost controlata un timp de Tatari si de Turci.
Primul razboi mondial a dus la formarea statelor nationale noderne, dar Moscova nu a renuntat la Ucraina si a incercat sa reocuperze chiar si Polonia. In consecinta, in perioada interbelica Varsovia a lansat ideia organizarii teritoriului intr-o zona speciala (Intermarium) care sa separe Germania de Rusia si sa asigurea stabilitatea Europei de Est. Al doilea razboi mondial a tulburat din nou apele si a dus la ocuparea intregii regiuni de catre sovietici. Apoi, prabusirea Uniunii Sovietice in 1991 a creiat o noua ordine europeana. Moscova nu a renuntat totusi la teritoriul pierdut si a lansat ideia ‘strainatatii apropiate’ vizand fostele republici sovietice care si-au declarant independent si pe care urmareste din nou sa le controleze. Intentia recenta a Kievului de a se alatura Uniunii Europene si aliantei NATO a determinat Rusia sa invadeze Ucraina. Este interesant ca in 2012 cand a aparut cartea Intermarium nimeni nu mai vorbea de acest subiect. Acum ma intreb daca autorul stia cumva ceva confidential despre teritoriul dintre Marea Baltica si Mare Neagra!? Se readuce oare in discutie regiunea respectiva?
Autorul cartii este profesor universitar de istorie si e titular al catedrei de studii poloneze a institutului World Politics din Washington. Studiul sau, sustinut de o intreaga echipa de cercetatori, reprezinta in mare masura un punct de vedere polonez, dar angajeaza in mod evident si interesele Americii in regiune. Ca roman preocupat de soarta tarii noastre, studiul m-a interesat din perspectiva istorica, etnopolitica si geopolitica. Ma gandesc la Basarabia si Bucovina. In ce masura consolidarea unui spatiu Intermariumar afecta Romania si obiectivele ei geopolitice? Cartea face doar referiri marginale la fostele provincii romanesti, dar faptul ca sunt mentionate in contextul reorganizarii regiunii imi da de gandit. Aici ma simt obligat sa fac o paranteza bazata pe experienta mea de cercetator si journalist care a participat la un numar important de intruniri stiintifice internationale.
***
Secolele 19 si 20 au fost controlate la nivel mondial de Europa occidentala si soarta multor tari mici a depins de sprijinul primit de la marile puteri europene. Prin afinitati de limba, origine si cultura, tara noastra a beneficiat de sprijinul Frantei. A doua parte a secolului 20 a fost dominat de America si Uniunea Sovietica, dar Romania a fost aruncata in bratele Moscovei, ceace i-a distrus elita nationala si a instrainat-o de vechile prietenii. Tocmai in acei ani ai razboiului rece am participat la multe din intrunirile mentionate si am avut prilejul sa constat cat de izolati suntem noi romanii.
Prin limba si traditii ne apropiem de popoarele latine si de occident, dar prin religie suntem izolati. Ortodoxia ne apropie de greci, de rusi, de bulgari, de ucrainieni, dar din punt de vedere etno-demografic aceste natiuni au fost inamicii letali ai natiunii noastre. Acestea ne-au erodat si ne erodeaza in continuare neamul. Grecii, de exemplu, i-au absorbit pe aromani; bulgarii ne-au fortat confratii sa se asimileze; sarbii refuza sa recunoasca romanii din Timoc; ucrainienii ii numesc moldoveni pe confratii de peste Prut si le refuza alfabetul latin si educatia in limba proprie. Am observant totodata ca la mai toate conferintele internationale slavii se uneau aproapte toti impotriva noastra. E adevarat ca slavii catolici si protestanti nu ne dusmanesc, dar nici ei nu uita ca sunt slavi.
Pe de alta parte, am constatat ca natiunile est europene catolice si protestante au afinitati religioase adanci cu occidentul si cu America. Polonezii, de exemplu, s-au impus prin biserica catolica si prin pozitiile la care au ajuns au influentat politica Washingtonului. Drept rezultat, cand un om de stiinta ca Chodakiewicz lanseaza un studiu de proportii ca Intermarium, specialistii Americani ii acorda atentia cuvenita.
Secolul 21 a erodat sentimentele nationale si afinitatile religioase, dar au ramas interesele materiale care se regasesc in ideologii similare si in vechi filiatiuni. Pan-slavismul promovat de Rusia, care a favorizat toate popoarele slave din jurul nostru impotriva intereselor noastre, a slabit dar nu a disparut. Intre timp, a slabit insa in mare masura si simtamantul care unea candva ginta Latina. Prin limba si traditii inca avem afinitati cu popoarele Latine, dar fara o politica inteleapta, demna si curajoasa va fi aproape imposibil sa mai putem transforma aceste afinitati in avantaje economice sau geopolitice.
Intre timp au aparut noi poli ai puterii international, precum China, si spre deosebire de alte tari, ca Ungaria de exemplu, Romania nu pare sa fi inteles imperativul adaptarii la noile conditii. Polonia, pe de alta parte, s-a reorientat insa si un intelectual patriot ca Chodakiewicz a pregatit deja terenul pentru noul spatiu… dintre mari.
***
Studiul Intermarium e obiectiv si bine documentat. Autorul nu se sfieste sa scoata in evidenta nici slabiciunile tarii sale de origine si nici greselile tarilor care au inflentat istoria recenta a Europei de Est. In acest sens, el critica America pentru abandonarea intregii regiuni si pentru acceptarea post-belica a expansiunii sovietice. Bazat pe numeroase cercetari Chodakiewicz are curajul sa scrie ca in cei mai grei ani ai secolului 20 Polonia a fost ‘tradata’ de aliatii ei occidentali. Despre communism el scrie ca pana si in prezent istoriografia occidentala accepta propaganda stalinista potrivit careia URSS-ul ar fi ‘eliberat’ tarile Europei de est. El afirma si citez: Decenii intregi America a promovat minciunile oficiale Sovietice…
Cu multa demnitate si curaj autorul pune deasemenea semnul egalitatii intre atrocitatile comise in regiune atat de nazisti cat si de comunisti si in acest sens citez din nou: "Teroare la scara masiva, exterminari si deportari, au reprezentat etalonul de baza atat al Germanilor cat si al Sovieticilor…” In plus, autorul sustine ferm ca desi nationalismul a fost esential in lupta impotriva comunismului, noile regimuri post-sovietice au exclus nationalistii de la masa victoriei. Acest lucru s-a intamplat in toate tarile foste comuniste. Si adaug eu: a fost o mare miopie deoarece nationalismul moderat reprezinta coloana vertebrala a natiunilor; fara nationalism, o natiune devine un simplu consumator materialist si dezorientat.
Sa revenim insa la realitatea de azi. Nu stim ce au discutat Washingtonul si Moscova la intrunirea din insula Malta, dar e clar ca s-a decisreformarea regiunii dintre… Marea Baltica si Marea Neagra. A promis Washingtonul ca nu va extinde alianta NATO in regiune? Probabil ca nu vom afla curand raspunsul, dar cert este ca Moscova s-a opus categoric cooptarii Ucrainei intr-un pact militar occidental. De altfel, este evident ca Ucraina si republica (artificiala) Moldova au fost lasate, cel putin temporar, in sfera Rusiei post-sovietice. Intre timp, a fost extinsa alianta NATO si initial Polonia si Romania au devenit noii piloni ai Americii in Europa de Est. Razboiul din ultimul an din Ucraina a schimbat insa din nou echilibrul local de forte si a antrenat noi interese internationale. Drept rezultat, au iesit la lumina cateva curiozitati:
Ucraina a ‘redescoperit’ importanta nationalistilor si i-a organizat in forte para-militare ca sa lupte impotriva Rusiei. Cand ai nevoie de nationalisti gata sa se sacrifice pentru o mare cauza te folosesti de ei. Cand nu mai ai nevoie de ei, le intorci spatele! S-a intamplat in trecut si se mai intampla si azi! Se pare ca manipulatorii conflictelor nu cunosc proverbul romanesc potrivit caruia ‘ulciorul nu merge de multe ori la apa.” Ramane de vazut cat timp se vor lasa nationalistii folositi de altii.
Pe de alta parte, in pofida presei occidentale ‘indragostita’ subit de ‘democratia’ regimului de la Kiev, oamenii au inceput sa inteleaga ca de fapt… Crimea fusese facuta cadou Ucrainei de catre Hrusciov; ca regiunile din estul tarii sunt locuite preponderent de rusi; ca partea de vest a Ucrainei facuse parte din Polonia; ca Basarabia si Bucovina de nord fusese anexate abuziv de Stalin; si ca practic Ucraina e in mare masura un construct sovietic. Si poate cel mai bizar element nou: polonezii si ucrainieni, cunoscuti inamici de sute de ani, devin spontan mari prieteni si odata cu noua prietenie reapare si notiunea de spatiu intermarium care sa cuprinda ambele tari. In consecinta, in mintea unor analisti, incepe sa prinda contur un fel de super-stat polono-ucrainian care sa blocheze Rusia si sa apere interesele Vestului. Intr-un asemenea plan, Romania isi pierde importanta. Cine si cum va trasa insa noile frontiere si noile zone de influenta? Ce se intampla cu Basarabia si Bucovina de nord?
La inceptul unui nou secol, istoricul polonez sustinea ca Statele Unite nu au o viziune geopolitica clara cu privire la fostul spatiu Sovietic din Europa de est. El atragea atentia ca incurajand populatia locala si oferind oamenilor doar sperante de viitor nu mai e suficient in zilele noastre. Pentru a contra-cara atmosfera crescanda anti-Americana din Europa occidentala, Washingtonul trebue sa actionize foarte judicious si sa-si consolideze prezenta in estul continentului. E vorba evident de spatiul dintre mari, de Intermarium.
Nu se stie ce turnura va lua razboiul din Ucraina, dar deocamdata rusii au suferit un shoc neasteptat iar globalistii au primit o palma usturatoare. Unii analisti se asteapta la o noua escaladare in urmatoarele luni, dar judecand dupa aparente ostilitatile ar putea fi temporar suspendate. Rusii pastreaza Crimea si sud-estul Ucrainei si conflictul ingheata pana la urmatoarea runda de violente care ar putea duce la o noua realiniere mondiala. Ca roman, eu ma gandesc la pamanturile noastre de dincolo de Prut.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect
Manuela Hărăbor - Apel pentru români și preoți: În data de 30 Decembrie la ora 14, la CURTEA DE APEL BUCUREȘTI, Camera E01-Vasile Lascăr, Complet c1, se judecă soarta României și a Neamului Românesc. Prezenți fizic și în rugăciune
Din prostie, Sistemul și-a creat Dușmanul de Moarte
Cum văd românii din America 'Fenomenul Călin Georgescu' și anularea alegerilor: România în gura șarpelui Boa - o țară-cimitir
Lovitura anti-România: Cârdășia CCR și CSAT pentru înlăturararea lui Călin Georgescu. Un procuror acuză: Constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu și înaltă trădare. Rechizitoriu (I)
Lovitură de stat dată de NATO în România? - Jurnalist britanic de investigații, despre Călin Georgescu și situația din țara noastră
Dan Tomozei: Omul anului care trece, omul anului care vine. Un singur om a zdruncinat sistemul clientelar-colonial din România: Călin Georgescu!
Recomandările noastre
Bomba lui Alex Jones: În România poate să explodeze un război legat de Ucraina pentru blocarea instalării lui Trump. NATO a dat o lovitură de stat împotriva poporului român prin eliminarea lui Georgescu și instaurează o dictatură cu ”marioneta” Iohannis
A APĂRUT! Calendarul Mărturisitorilor 2025, pentru cititorii ActiveNews - Familia Ortodoxă și prietenii lor. Unde îl puteți găsi - FOTO
Secțiuni: Cultură Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Nicholas Dima
Locații: Marea Baltică Marea Neagra România SUA Ucraina
Subiecte: Război Ucraina
Organizații: Guvernul României Guvernul SUA Guvernul Ucrainei
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (1)