Lucian Ciuchiță: Pudra de Nobel pe obrazul unui epigon

Să vorbim, deci, despre Mircea Cărtărescu, acest carusel amețitor de adjective, acest „scriitor” al cărui stil e ca o prăjitură stricată, frumos glazurată, dar plină de gol interior. Îți vine să-l citești cum ai mânca frișcă stricată cu lingurița: te prinde dulceața de la început, dar îți vine greața la a treia pagină. Și greața nu e de la stomac, ci de la minte.
Cărtărescu este, fără nicio urmă de ironie (sau poate cu toate ironiile posibile), autorul fără nicio frază memorabilă, fără nicio maximă demnă de a fi citată. Nicio propoziție de-a lui nu va ajunge vreodată pe o placă de bronz. Nu va fi rostit la înmormântări, în discursuri inspiraționale sau la colț de stradă de vreun bătrân înțelept. El scrie ca și cum s-ar uita în oglindă ore în șir și ar nota fiecare geană care i se mișcă — și numește asta „profunzime metafizică”.
Cărtărescu nu construiește idei, ci pufuri de talc pe hârtie. El nu are curajul unei propoziții tăioase, unei opinii incomode, unei viziuni asupra lumii. Totul e un soi de auto-erotism stilistic, fără climax, fără semnificație, fără adevăr.
Cum se explică atunci haloul de „geniu” care îl înconjoară? Foarte simplu: sistemul are nevoie de fantoșe cu față de intelectual, de nume „exotice” dar complet inofensive, care nu zgâlțâie nimic, nu deranjează pe nimeni, nu clatină statu-quo-ul. Cărtărescu este visul umed al culturii globaliste: nu spune nimic, dar o spune în multe pagini. Nu are idei, dar are imagini. Nu e periculos, dar pare profund.
Pe vremuri, marii scriitori îți luau respirația cu o singură frază. Dostoievski: „Dacă Dumnezeu nu există, atunci totul este permis.” Cam greu să uiți asta. Cioran: „Toți oamenii sunt murdari. Numai intensitatea jegului diferă.” Te zguduie.
Cărtărescu, în schimb, nu are „fraze”, ci alunecări.
Nu are idei, ci aproximări. El nu scrie pentru a comunica, ci pentru a se contempla pe sine în oglindă, ca Narcis cu laptopul în poală. Ce rămâne după 1000 de pagini din Solenoid? Nicio idee clară. Niciun citat esențial. Doar un gust vag de vis confuz, în care autorul, și nu cititorul, este centrul universului.
Premiul FIL de la Guadalajara, nominalizările la Nobel, traducerile în zeci de limbi — toate acestea nu sunt decât poleiala marketingului de epocă post-culturală, în care contează cine te promovează, nu ce scrii. Se oferă premii nu pentru valoare, ci pentru „potrivirea în peisaj”. Cărtărescu se potrivește. Nu e agresiv, nu e profetic, nu e periculos. E doar... suportabil. Ca o pictură abstractă într-un hotel de trei stele.
Și astfel, prostimea culturală — acei cititori de festival și admiratori de premii — cade în extaz în fața unei mediocrități pigmentate. Dacă Mircea Cărtărescu ar fi o prăjitură, ar fi un ecler fără cremă, dar cu preț de cofetărie de lux.
Așa stau lucrurile: Cărtărescu nu e un mare scriitor. E un simptom al vremurilor pe care le trăim. Un semn că talentul a fost înlocuit cu tactica, ideea cu impresia, și scriitorul cu imaginea.
Nu va rămâne în istorie ca un clasic. Va rămâne ca o notă de subsol la capitolul: Cum s-a sinucis cultura română prin premierea banalității.
Într-o lume normală, critica literară are datoria de a pune sub lupă, de a filtra, de a păstra grila valorii. Dar în România, critica s-a transformat într-un birou de presă pentru idolii fabricați, unde orice tentativă de obiectivitate este privită ca o formă de „dușmănie personală”.
Ce auzi de la ei, când vine vorba de Cărtărescu?
„Cel mai mare scriitor român în viață.”
„O operă orbitoare, o viziune unică.”
„Prozatorul care ne-a dus în universalitate.”
„Kafka, Proust și Borges, într-unul singur.”
Kafka se răsucește-n mormânt, Borges râde în spaniolă, iar Proust probabil plânge de rușine.
Dar cine sunt acești critici? Sunt academicienii opaci, eseiștii de casă, profesorii de română care dau note mari doar dacă elevul scrie „Cărtărescu e genial” în teza de bac. Sunt cei care n-au curajul să iasă din plutonul gregar pentru că trăiesc din sinecuri, premii literare între prieteni și lansări reciproce.
Să nu ne ferim de cuvinte: editura Humanitas a devenit altarul la care se închină clerul noului provincialism cultural. Tot ce iese de acolo trebuie tratat ca revelație, chiar dacă e o colecție de notițe de lift. Iar când Cărtărescu lansează o carte, se activează mecanismul de laudatio colectiv, în care fiecare jurnalist cultural recită aceleași fraze cu expresia unui copil care speră la o bomboană.
Să fim direcți: Humanitas a reușit performanța unică de a transforma banalul în sacrament, iar critica a devenit corul acestei religii fără Dumnezeu, dar cu tiraj.
Să spui că „nu-ți place Cărtărescu” în România literară contemporană e ca și cum ai spune că nu-ți plac Sfinții Părinți în fața unui sobor de preoți. Vei fi privit ca un eretic, un needucat, un „hater”.
În realitate, nu există nimic mai onest decât această poziție: Cărtărescu nu este decât un simptom al decrepitudinii criticului român, care și-a pierdut coloana vertebrală și a devenit un tentacul al marketingului cultural. Nu se mai citește cu luciditate. Se recită. Nu se mai evaluează. Se închină.
Într-o asemenea atmosferă, pamfletul devine ultimul loc al lucidității. Când toți se prosternează în fața unei opere gonflate, dar goale, e nevoie de cineva care să strige că împăratul e în lenjerie de metafore obosite. Critica a murit nu pentru că nu mai sunt minți strălucite, ci pentru că măgăria s-a instituționalizat.
Donează pentru ActiveNews!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!

Alina Mungiu-Pippidi derapează din nou: Vrea ca președintele să fie ales de ”instituții” și cere eliminarea suveraniștilor din politică - ”Au crescut periculos de mult”. Analista, indecisă între ”carismatica Cristela” și ”puternicul George”

Sorin Roșca Stănescu: Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, și-a făcut bagajele și pleacă - VIDEO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO

Casa Albă face dreptate ActiveNews și tuturor ”conspiraționiștilor”: pulverizează OMS, originea așa-zisului virus COVID, măștile, distanțarea socială, tratamentele impuse cu forța, carantina criminală și CENZURA MONDIALĂ, pe PAGINĂ OFICIALĂ WHITEHOUSE.GOV

O Interpelare și o Declarație politică pentru ActiveNews și Adevărul despre Trădarea MAE de pe Bâstroe în Senatul României
Secțiuni: Opinii Politic Prima pagină Știri
Persoane: Mircea Cărtărescu
Locații: România
Subiecte: Premiul Nobel
Organizații: Premiul Nobel
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (4)