Lucian Ciuchiță: Ziua Mondială în care Cărțile așteaptă degeaba

O dată pe an, în marea înțelepciune a omenirii globalizate, se îngăduie un moment de reculegere colectivă în fața cărții.
Nu, nu orice carte – cărțile în sine, ca entitate abstractă, ca simbol curat, fără autor și fără conținut incomod. Așa se face că, în fiecare an, pe 23 aprilie, omenirea întreagă – sau, mai precis, o parte protocolară a acesteia – ridică în slăvi lectura, autorii, editorii, ilustratorii și, de ce nu, rafturile de la IKEA.
UNESCO, cu grija-i eternă pentru patrimoniul spiritual, a decis în anul de grație 1995 că lectura merită o zi a ei. Un fel de Paște cultural, fără Înviere. Așa s-a născut „Ziua internațională a cărții și a drepturilor de autor”, un eveniment de o gravitate festivă, în care se mai postează citate pe rețelele sociale și se mai oferă, simbolic, o carte în dar. De cele mai multe ori, una scrisă de cine trebuie.
Dar să nu ne pripim cu sarcasmul.
Este, fără îndoială, o zi specială: editurile își scutură rafturile, bibliotecile organizează expoziții cu autori de care n-a auzit nimeni, iar pe la televiziuni, câte un intelectual de serviciu recită pasaje din ultimele memorii aprobate de comisie. Este, altfel spus, ziua în care cărțile se lasă, pentru câteva ore, fotografiate.
Și totuși, o întrebare stingheră se strecoară, ca o virgulă într-un text corect politic: mai citește cineva cu adevărat? Adevărat, adică nu doar titluri și cronici înflorite. Cine mai tresare în fața unei fraze scrise cu sângele gândului?
Cine mai răsfoiește Proust sau Dostoievski fără să se teamă că a ieșit din algoritmul de trending?
În schimb, se promovează ce trebuie. Nu e loc pentru dileme în Ziua Cărții.
Se celebrează scribii consacrați de sistem – acei epigoni cu diplomă, decorați cu blazonul conformismului. Cei care știu exact cum să nu deranjeze, cum să aștearnă fraze sterile și perfect calibrate pe noua liturghie ideologică. Ei sunt scriitorii momentului – nu cei care zguduie lumea, ci cei care o adorm.
Unde sunt marii autori? Unde e literatura care nu te lasă să dormi noaptea? Unde sunt vocile autentice, cei care nu scriu „pentru platforme”, ci pentru eternitate? Îngropate sub mormane de maculatură, sub tone de pagini lustruite, dar goale, sub tsunami-ul literar al mediocrității ridicate la rang de virtute.
Azi, apetitul pentru citit nu scade pentru că oamenii sunt mai proști – ci pentru că sunt ”alimentați” cu incultură.
Într-o lume în care cultura se livrează ca fast food, cartea adevărată a devenit un lux inacceptabil. Se publică enorm, dar se citește puțin. Nu din lene, ci din instinct de conservare.
Dar să nu stricăm ziua. Pe 23 aprilie, să aprindem o lumânare în fața bibliotecii și să ne rugăm: fie ca măcar o carte adevărată să scape anul acesta din tiparnițele raționalizate. Și fie ca un cititor, undeva, să o găsească.
ActiveNews nu a primit niciodată altă publicitate decât cea automată, de tip Google, din care o îndepărtăm pe cea imorală. Aceasta însă nu ne asigură toate costurile.
Ziarele incomode sunt sabotate de Sistem. Presa din România primeste publicitate (adică BANI) doar în măsura în care este parte a Sistemului sau/și a Rețelei Soros. Sau dacă se supune, TACE sau MINTE.
ActiveNews NU vrea să se supună. ActiveNews NU vrea să tacă. ActiveNews NU vrea să mintă. ActiveNews VREA să rămână exclusiv în slujba Adevărului și a cititorilor.
De aceea, are nevoie de cititorii săi pentru a supraviețui așa cum este acum. Dacă și tu crezi în ceea ce credem noi, te rugăm să ne sprijini să luptăm în continuare pentru Adevăr, pentru România!

RO02BTRLRONCRT0563030301 (lei) | RO49BTRLEURCRT0563030301 (euro)
Pe același subiect

Visul umed al Europei e mai aproape ca oricând de a deveni realitate: Să se spele pe cap cu Războiul și cu Zelenski!

Alina Mungiu-Pippidi derapează din nou: Vrea ca președintele să fie ales de ”instituții” și cere eliminarea suveraniștilor din politică - ”Au crescut periculos de mult”. Analista, indecisă între ”carismatica Cristela” și ”puternicul George”

Sorin Roșca Stănescu: Ambasadoarea SUA, Kathleen Kavalec, și-a făcut bagajele și pleacă - VIDEO
Recomandările noastre

22 aprilie 1990, startul Pieței Universității. În urmă cu 35 de ani începea cea mai amplă manifestație anticomunistă din Europa Centrală și de Est. VIDEO și GALERIE FOTO

Alex Jones și Tucker Carlson despre Lupta pentru Adevăr: Globalism, Trump, Israel, Planuri Secrete pentru Al Treilea Război Mondial, WEF, CIA, 9/11 - O EMISIUNE-BOMBĂ tradusă în română - VIDEO

Casa Albă face dreptate ActiveNews și tuturor ”conspiraționiștilor”: pulverizează OMS, originea așa-zisului virus COVID, măștile, distanțarea socială, tratamentele impuse cu forța, carantina criminală și CENZURA MONDIALĂ, pe PAGINĂ OFICIALĂ WHITEHOUSE.GOV

O Interpelare și o Declarație politică pentru ActiveNews și Adevărul despre Trădarea MAE de pe Bâstroe în Senatul României
Secțiuni: Cultură Opinii Prima pagină Știri
Persoane: Lucian Ciuchiță
Locații: România
Subiecte: Ziua Cărții
Organizații: UNESCO
Tip conținut: Opinii
Autentifică-te sau înregistrează-te pentru a trimite comentarii.
Comentarii (0)