ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Redacția Manifest Românește deplânge trecerea la cele veșnice a maestrului Dan Zamfirescu, scriitor, eseist și filolog, istoric și filosof al culturii, teolog și universitar român.

Prin inegalabila erudiție, dar și prin iubirea extraordinară pentru neamul românesc și cultura lui, Dan Zamfirescu a fost și va rămâne una dintre cele mai importante personalități ale românilor de după Cel de-al Doilea Război Mondial și un adevărat om pentru istorie.

Cărțile maestrului vor da seama despre munca și luptele lui, pe care orice român care își iubește neamul și credința strămoșească va trebui să le ducă mai departe, împotriva stihiilor disoluțiilor de tot felul, împotriva distrugerii României.

Slujba înmormântării va avea loc joi, 18 iulie, la Biserica „Nașterea Maicii Domnului" (Strada Târgu Neamț), după Sfânta Liturghie. 

Dumnezeu să-l ierte și să-l odihnească în pace!

Scurtă biografie 

S-a născut pe 21 decembrie 1933, într-o veche familie de moșieri din Căteasca de Argeș.
A absolvit Liceul „I. L. Caragiale" din București în 1952, Institutul Teologic Universitar din Sibiu în 1954, cursurile de licență ale Institutului Teologic Universitar din București în 1956 și cele de magisteriu în bizantinologie în 1959 – cu patru lucrări de seminar, sub conducerea prof. univ. dr. Alexandru Elian –, și Facultatea de Limbi Slave, Secția de Limba și literatura rusă, a Institutului de Limbi și Literaturi Străine din București în 1966. În 1971 a obținut titlul de doctor în filologie al aceleiași universități, susținând teza intitulată "Neagoe Basarab și învățăturile către fiul său Teodosie. Probleme controversate", sub conducerea prof. univ. dr. Dan Simonescu. Din 2007 este membru al Academiei Oamenilor de Știință din România – Secția de Științe istorice și arheologice, iar în 2014 i s-a decernat titlul doctor honoris causa al Universității „Sfinții Chiril și Metodiu" din Veliko Târnovo.

Este autorul unei opere impresionante, conținând lucrări teologice (e. g. "Ortodoxie și romano-catolicism în specificul existenței lor istorice"), literare (e. g. "Contribuții la istoria literaturii române vechi"), de eseistică (e. g. "Istorie și cultură") și de filosofie a culturii (e. g. "Cultura română: sinteză europeană") și a sute de articole, studii și comunicări științifice. De asemenea, a semnat ediții de referință pentru "Învățăturile lui Neagoe Basarab către fiul său Theodosie", "Filocalia slavonă" a lui Paisie Velicicovschi și "Carte românească de învățătură" a Sfântului Ierarh Varlaam.

A fost, pe rând, bibliotecar la Patriarhia Română și redactor al publicațiilor Bisericii Ortodoxe Române (1959-1960), secretar de redacție și redactor al revistei Românoslavica, editată de Asociația Slaviștilor (1961-1968) și redactor la revista Contemporanul (1968-1973), pentru ca, ulterior, să se dedice studiilor și publicisticii științifice, literare și polemice, semnând articole în Gazeta literară, România literară, Ateneu, Scînteia, Scînteia tineretului, România liberă, Săptămîna, Flacăra, Viața studențească ș. a. În 1990 a fondat Editura Roza Vânturilor, sub egida căreia s-au tipărit lucrări fundamentale ale culturii române.

Din 1994 până în 2004 a fost profesor la Facultatea de Teologie-Litere a Universității din Târgoviște, titular al disciplinei Istoria literaturii române.
 
 
 
VIDEO - Dan Zamfirescu despre Nae Ionescu, de Daniel Siegfriedsohn: