ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Să fi ajuns oare România o țară în care patriotismul a devenit oficial condamnabil, împins fiind în pragul infracționalității?

Mi-am pus această întrebare luînd act de consternanta reacție recentă a conducerii unui liceu din Baia Mare și a inspectoratului de care aparține unde micimea de caracter a oficialilor a făcut de rușine învățămîntul de stat, în contrast cu lecția de vibrant patriotism a unui adolescent.

Concret, „ActiveNews" a realizat un interviu[1] din care aflu că Vlad Țăranu, elev în clasa a X-a a Colegiului Tehnic „George Barițiu" din Baia Mare, suportînd rigorile unui obositor drum dus-întors de circa 13+13 ore, a participat recent la una dintre emoționantele manifestări, anume cea din 9 mărțișor a.c. din București dedicată cinstirii memoriei luptătorilor anticomuniști și afirmării conștiinței de neam. A primit cu această ocazie și un număr de stikere cu înscrisul „Basarabia e România" din care, deși îi avertizase, niște colegi imprudenți au lipit cîteva și-n incinta liceului. Imediat a fost acuzat că a adus în școală „materiale de propagandă politică" și că „a atentat la independența, suveranitatea și integritatea teritorială" (acestea ar fi, chipurile, încălcări stipulate în art. 14 din Legea învățămîntului). La două săptămîni, constatîndu-se că erau de tot gogonate motivele, inspectoratul a intervenit menținînd sancțiunea însă prin schimbarea încadrării legale, anume prin două aiuritoare prevederi: prima e „distrugerea bazei materiale a școlii" (prin lipirea cîtorva stikere nu de către Vlad Țăranu, ci de către alți elevi, oare cît de grozav afectată o fi fost respectiva „bază materială"?!) și a doua că „elevul nu a manifestat toleranță, înțelegere și respect față de colegi și de profesori" (cum s-o fi metamorfozat adevărul istoric reiterat de enunțul Basarabia e România în „intoleranță, lipsă de respect și de înțelegere" eu unul nu înțeleg!). Fapt e că sancțiunea cu scăderea notei la purtare a lui Vlad Țăranu și decizia trimiterii lui la consiliere psihologică (?!) au rămas valide! Este vorba, constat, de o dublă nedreptate ce lovește nu numai persoana încă fragilă (căci e în plină formare) a unui tînăr patriot, ci, mult mai grav, ea îi vizează și pe strămoșii care și-au vărsat chiar sîngele pentru Dumnezeu, neam și țară!

Un asemenea abuz poate fi oare trecut cu vederea de opinia publică românească? Nicidecum!...

Nu cumva legea invocată de inspectoratul școlar este o... fărădelege?...

Impresionant pentru mine, ca dascăl, e faptul că Vlad Țăranu se exprimă liber cum puțini tineri de vîrsta lui o fac, concomitent dovedind lecturi bogate din care memorează maxime călăuzitoare și definitorii – faruri menite să-i lumineze evoluția. De pildă, chiar patronul liceului, Gheorghe Barițiu, spunea „ca să voiești ceva trebuie unire" și – comentează intervievatul – unirea spirituală trebuie s-o preceadă pe cea politic-administrativă; or, în prezent, glosez eu, tocmai această unire în duh lipsește românilor din pricina programaticelor metode folosite în ultimii ani de neprietenii țării de colonizare a imaginarului pentru ștergerea conștiinței naționale. La rîndul său Mircea Eliade constatase cu justețe, aprobat fiind de băiatul băimărean: „Școala e laboratorul în care e creat neamul. Cum arată astăzi școala așa va arăta mîine neamul". Nu cumva, mă întreb, laboratorul cu pricina urmărește, conform directivelor globalist-sataniste, ștergerea identității naționale prin înlocuirea românității cu absurdul ins planetar – ființă dezrădăcinată, fără patrie, zombificat după voia unor obscuri păpușari multimiliardari al căror loc ar fi de drept într-un sanatoriu de alienați?

Comentariile publice față de cele petrecute la Baia Mare au început să curgă. Spicuiesc, îndreptînd ortografia și punctuația: „Niciun român demn de acest nume nu poate avea liniște pînă cînd acest tînăr nu va primi scuze oficiale – nu doar de la netrebnicii care au comis abuzurile împotriva sa și a familiei sale, ci și de la ministrul Educației. Lucrurile nu vor rămîne așa". (12.04.2024; 03.13); „Felicitări, Vlad! Pentru sprijinul lui ar trebui făcută o listă cu susținători și trimisă ministerului" (12.04.2024; 16,45).

Un mai vîrstnic profesor își exprima indignarea (cam agramat și frizînd vulgaritatea, din păcate[2]!), „ActiveNews" preluîndu-i grăbit scrisele pagini.

Eu, în calitate de profesor de literatură și limbă română, de autor al unui manual despre „literatura arestată" și de publicist, protestez deschis față de abuzurile comise de conducerea Colegiului Tehnic „Gheorghe Barițiu" din Baia Mare și de inspectoratul școlar aferent și solicit reabilitarea urgentă a elevului Vlad Țăranu.

București, 17 prier 2024

Mihai Floarea

[1] V. https://www.activenews.ro/opinii/EMISIUNE-ACUM-Vlad-Taranu-elevul-de-16-ani-pus-la-zid-pentru-Basarabia-e-Romania-M-au-intrebat-pentru-ce-plang-si-le-am-spus-Pentru-Dumnezeu-Neam-si-Tara-LIBER-la-ActiveNews-si-Starea-de-Libertate-REDIFUZARE-VIDEO-188684

[2] V. https://www.activenews.ro/opinii/Un-profesor-le-scrie-colegilor-sai-de-la-liceul-George-Baritiu-din-Baia-Mare-Rusine-Domnilor-Profesori-Scuipati-va-de-trei-ori-pe-zi.-Dati-va-pumni-Dati-va-cu-capul-de-pereti-doar-s-o-indura-Dumnezeu-sa-va-dea-un-graunte-de-minte.-PENTRU-VLAD-TARAN-188764