ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Oamenii lui Zelensky se retrag din calea rușilor și cedează localități în fiecare zi, iar din mass-media aflăm cu două sisteme Patriot de două miliarde de dolari ar putea salva orașul Harkov. Este noaptea minții!

Ciucă și Ciolacu, în plină campanie electorală, fac la rându-le mici glume de grupa pregătitoare: România încă nu știe dacă ar fi cazul să cedeze Ucrainei unicul sistem Patriot funcțional. ”Este o decizie strategică”, punctează premierul Ciolacu, ferm convins că respectivele rachete americane ar putea proteja România și de undeva de lângă Harkov, de pe linia frontului.

Totul este marketing pur și propagandă sterilă. Suma de 1 miliard de dolari pentru sistemul Patriot este imensă în raport cu ceea ce oferă în materie de protecție. Specialiștii spun clar: un aeroport, o unitate militară, eventual suburbia unui mic oraș din România ar putea fi puse sub umbrela unui astfel de sistem. Cu condiția să avem suficiente rachete a câte 5 milioane de dolari. Ceea ce nu-i cazul. După un atac cu zeci de drone de 10 mii de euro bucata, sistemul Patriot devine la fel de util ca borcanul de murături al gospodinelor din Kiev.

Așadar, despre ce protecție a teritoriului României vorbesc Ciucă și Ciolacu, chiar dacă ar fi funcționale toate cele patru sisteme Patriot cumpărate de la americani? Despre ce apărare eficientă a Harkovului ne povestește Zelensky, în situația fericită în care ar primi două astfel de baterii?!

Războiul merge într-o singură direcție. Se știe încă din prima zi. Nu-ți trebuie studii militare la academia de profil din Londra ca să vezi că ucrainenii vor pierde, într-un fel sau altul.

Aliații NATO au prea puține pârghii la dispoziție pentru a izola Rusia. Nord-coreenii și iranienii sunt deja tăbăciți de la atâtea sancțiuni americane, în timp ce chinezii tocmai au întârit relațiile cu Kremlinul, în urma vizitei lui Putin la Beijing cu o numeroasă delegație de oameni de afaceri. Și asta în pofida șantajului Casei Albe, care a decretat că Xi Jinping trebuie să aleagă: ori continuă comerțul cu Occidentul, ori îi ajută pe ruși.

Marea problemă a lui Joe Biden și a marionetelor din Europa este că ruptura cu China a devenit cvasi-imposibilă pe termen mediu și scurt. Ar duce la colapsul economiilor occidentale. Pe asta se bazează și fermitatea cu care cei doi președinți, Xi și Putin, continuă să dezvolte prietenia ruso-chineză, în ciuda amenințărilor venite de la Washington (ce-i drept, cu jumătate de gură).

În context, încă două aspecte ar fi de subliniat. Mass-media și politicienii-marionetă au renunțat în ultima perioadă la tonul extrem de belicos la adresa Moscovei. Simultan, am aflat despre noile rachete balistice rusești Bulava, cu încărcătură nucleară, amplasate pe șapte submarine din clasa Borei, cu rază de acțiune de peste 8.000 de kilometri și focoase multiple, capabile să lovească zece ținte diferite.

Toate bateriile Patriot luate la un loc nu pot face absolut nimic împotriva acestor arme. Și nici alte așa-zise sisteme de protecție.

O nouă știre vorbește despre ”armele nucleare antisatelit” ale Moscovei, ”devastatoare pentru întreaga planetă”. Oare de ce presa guvernamentală a ținut să promoveze astfel de materiale neavenite? Cu ce moral mai luptă ucrainenii când află că șansele lor sunt efectiv nule? Și că totul pare a fi un joc cinic pe spinarea prostimii.

Pe de altă parte, înlăturarea de la butoanele puterii a celui mai important personaj din sfera serviciilor de informații din Rusia, Nikolai Patrușev, după 16 ani de relații directe cu omologii din Occident, arată că altcineva trage sforile la Kremlin. Există oameni mult mai importanți în spatele scenei. Iar sacrificarea lui Patrușev (unul dintre cei mai vocali critici ai Statelor Unite) ar putea fi o concesie a Moscovei în schimbul unor ”servicii” despre care nu vom afla amănunte vreodată.
 
Parteneriat Opoziția