ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unde dai și unde crapă. Atacul terorist de la sala Crocus din Moscova ar putea avea un efect pervers cu totul neașteptat.

Volodimir Zelenski a comentat în termeni de o duritate fără precedent discursul lui Vladimir Putin despre atacul terorist de la sala Crocus din Moscova.

Sâmbătă, 23 martie, în mesajul pe care îl adresează în fiecare seară cetățenilor ucraineni, Zelenski a condamnat ceea ce a numit încercarea lui Putin de a „târî Ucraina în afacerea asta”:

„În legătură cu ceea ce s-a întâmplat ieri la Moscova, evident, atât Putin cât și alte gunoaie încearcă să dea vina pe altcineva. Ei au întotdeauna aceleași metode. S-a mai întâmplat și în trecut.”

Și a adăugat:

„Au fost case distruse, împușcături și atentate cu bombă (în Rusia). Și întotdeauna (rușii) dau vina pe alții. Au venit în Ucraina, ne ard orașele și încearcă să dea vina pe Ucraina.”

Zelenski a încheiat astfel:

„Ieri s-au întâmplat toate acestea (crimele de la Crocus – n.r.) iar acest ticălos de Putin, în loc să se ocupe de cetățenii săi ruși, să le vorbească, a tăcut timp de douăzeci și patru de ore gândindu-se cum să târască Ucraina în afacerea asta.”

În discursul ținut sâmbătă dimineața, cel pus la zid de Zelenski, Putin declarase între altele:

„Toți cei patru executori direcți ai atacului, toți cei care au tras ucigând oameni, au fost găsiți și arestați. Ei au încercat să fugă și se îndreptau spre Ucraina, unde, conform datelor preliminare, era pregătit (pentru ei) un coridor pentru trecerea frontierei de stat.”

De asemenea, Putin a făcut o analogie între crimele de vineri seara de la Moscova și ororile naziste, o aluzie evidentă la regimul de la Kiev.

„La fel ca odinioară naziștii, care comiteau represalii pe teritoriile ocupate, (teroriștii de la Crocus) au plănuit să organizeze o execuție exemplară, un act sângeros de intimidare.”

Cei patru făptași principali au fost prinși în regiunea Breansk, în apropiere de granița cu Ucraina.

Anterior, serviciul de securitate rus FSB declarase că aceștia aveau „contacte adecvate” în Ucraina.

Vineri seara, când evenimentele sângeroase de la sala Crocus erau încă în toi, consilierul șef al biroului prezidențial al lui Zelenski, Mihailo Podoliak, a negat vehement orice implicare a Ucrainei.

Mai mult, Andrii Iusov, purtător de cuvânt al Serviciului de Informații al Armatei Ucrainene (GUR), a declarat că atacul terorist de la Crocus a fost pus la cale chiar de Vladimir Putin:

„Aceasta este o provocare deliberată a serviciilor speciale ale lui Putin, în legătură cu care comunitatea internațională ne-a avertizat. Tiranul de la Kremlin așa și-a început cariera și dorește să și-o încheie la fel: comițând crime împotriva cetățenilor.”

Revenind la discursul lui Zelenski, insultele la persoană la adresa lui Putin sunt șocante și fără precedent .

În cei doi ani de război, deși majoritatea discursurilor lui Zelenski (la fel ca și aparițiile sale în public) au fost intenționat belicoase la adresa Rusiei și a lui Putin, ele nu au depășit totuși o anumită limită.

Faptul că, acum, Zelenski îl face pe Putin albie de porci (în total contrast cu discursul occidental, inclusiv american, care a urmărit să transmită tristețe și compasiune – nu contează cât de reale!) indică o stare de surescitare cu totul neobișnuită.

Cum se spune:„l-au lăsat nervii”.

Foarte straniu, după o nenorocire uriașă care îl lovește pe dușmanul tău! În loc să jubilezi sau să plângi cu lacrimi de crocodil, îți ieși din pepeni!

Starea de nervozitate a lui Zelenski nu poate indica decât două lucruri:

1. Fie se teme că Putin va renunța la expectativa și reținerea pe care le-a demonstrat în ultimele luni pe front și, sub pretextul represaliilor pentru atacul de la Crocus, va ordona o ofensivă majoră, cu toate forțele de care dispune Rusia în acest moment.

În fața unei asemenea dezlănțuiri armate, Ucraina, slăbită după doi ani de război, și cu fluxul de ajutoare occidentale redus dramatic, nu ar avea nici o șansă decât să ceară pace.

Cum principalul obstacol în calea negocierilor cu Rusia îl reprezintă Zelenski, acesta simte că îi fuge pământul de sub picioare.

2. Fie se teme de ceea ce teroriștii capturați vor spune la anchetă.

S-a văzut deja în imaginile de la arestare că indivizii erau realmente pierduți de frică. Scena atroce cu urechea tăiată și vârâtă în gura unuia dintre ei avea tocmai rolul de a-i îngrozi pentru a-i face să „verse tot”.

Dacă FSB-ul va obține de la ei nu doar mărturii ci și dovezi ale implicării Ucrainei (și eventual ale Occidentului), Zelenski e pierdut.

Va fi sacrificat fără multă discuție, iar forțele occidentale (probabil) implicate se vor spăla pe mâini, lăsându-l țap ispășitor.

Și în varianta 1 și în varianta 2, deznodământul este același: Zelenski cade. De aici starea de nervi.

De luni de zile, Zelenski însuși vorbește despre un „nou Maidan” organizat cu scopul de a-l răsturna de la putere.

E posibil ca noul Maidan să fi început la Crocus.

P.S. 1 În legătură cu implicarea ISIS în atacul de vineri seara, nu trebuie uitată prezența mercenarilor ISIS în rândurile armatei ucrainene.

P.S. 2 Ipoteză: Atacul terorist de la Moscova a fost ultima operă a „expertei în ISIS și Maidane”, Victoria Nuland, înainte de a fi scoasă la pensie.