ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Europa (inclusiv România) a făcut tot ce a putut pentru a submina planul de pace al lui Trump, alimentând iluziile belicoase ale lui Zelenski. Acum, e pe punctul de a culege roadele.

Administrația Trump a înaintat Kievului ceea ce pare a fi propunerea sa finală pentru un plan de pace.

Potrivit publicației americane Axiospropunerea include recunoașterea de jure a dreptului Rusiei asupra Crimeei, dar și recunoașterea de facto a aproape tuturor teritoriilor anexate de Moscova după invazia din 2022.

În plus, impune neaderarea Ucrainei la NATO, dar acceptă aderarea sa la UE.

Ce ar primi Ucraina dacă acceptă propunerea administrației Trump:

- O „garanție solidă de securitate” care să implice un grup de țări europene și neeuropene. Participarea SUA nu este prevăzută.

- Restituirea micii părți a provinciei Harkov ocupate de Rusia.

- Accesul neîngrădit către fluviul Nipru, care delimitează acum linia frontului în zona de sud a Ucrainei.

- Compensații și asistență pentru reconstrucția țării – fără a menționa proveniența fondurilor.

În plus:

- Centrala nucleară de la Zaporojie (aflată acum sub controlul Rusiei) va fi considerată pe teritoriul ucrainean, dar urmează să fie operată de americani.

- Acordul pentru zăcămintele subsolului ucrainean ar urma să fie semnat joi, potrivit lui Trump.

Axios susține că planul a fost schițat după discuția de patru ore pe care Steve Witkoff, emisarul special al lui Trump, a avut-o la Moscova cu Putin.

Dacă planul va fi acceptat, liderul de la Kremlin s-a arătat gata să oprească ofensiva trupelor sale pe actuala linie a frontului.

Volodimir Zelenski a respins însă propunerea de pace americană, invocând mai ales imposibilitatea de a recunoaște dreptul Rusiei asupra Crimeei.

Ca represalii, secretarul de stat american, Marco Rubio, și emisarul special al lui Trump, Steve Witkoff, au anunțat că nu vor participa la discuțiile de pace programate miercuri, 23 aprilie, la Londra.

Statele Unite vor fi reprezentate de emisarul special pentru Ucraina, Keith Kellogg.

Ca urmare a boicotului american, discuțiile de la Londra au fost retrogradate ca nivel de reprezentare, Marea Britanie, Franța și Germania anunțând că își retrag de la întâlnire miniștrii de externe.

Discuțiile se vor desfășura doar la nivel de experți, ceea ce demonstrează greutatea pe care SUA o au în procesul de pace, dar mai ales rolul minor jucat de țările europene, în ciuda declarațiilor lor emfatice și belicoase.

Eșecul usturător al negocierilor de la Londra și opoziția lui Zelenski față de planul american, fac ca amenințarea lui Trump de a se retrage din procesul de pace să devină foarte serioasă.

După câte bețe în roate a pus negocierilor și după câtă apă la moară i-a dat Kievului, visul umed al Europei e mai aproape decât oricând de a se îndeplini: să se spele pe cap cu Zelenski și cu Războiul din Ucraina!