ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Papa Francisc a reluat cuvintele lui Ioan Paul al-II-lea, readucând în prim-plan recunoașterea genocidului armean, petrecut în 1915, săvârșit de Turcia. Comentariile Suveranului Pontif au stârnit mânia guvernului de la Ankara, care l-a convocat pe nunțiul apostolic în capitala turcă, manifestându-și iritarea. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a rechemat în țară pe ambasadorul său la Vatican.

[P] Razboiul sfarsitului lumii - Mario Vargas Llosa  - comanda online
„În secolul trecut, umanitatea a trecut prin trei tragedii uriașe fără precedent. Prima, care este în mare măsură considerat drept ‘primul genocid al secolului XX’ a lovit poporul armean, prima națiune creștină”, a spus duminică Papa Francisc, citând declarația comună a Papei Ioan Paul al II-lea și a lui Karekin al-II-lea, șeful Bisericii Armene, din septembrie 2001, și care se referă la masacrarea a un milion și jumătate de creștini, tragedie de la care anul acesta se comemorează 100 de ani, scrie ziarul La Repubblica

Suveranul Pontif a adăugat că celelalte două tragedii au fost comise „de nazism și de comunism”, după care a citat exterminările în masă din Cambogia, Ruanda, Burundi și Bosnia.

Afirmațiile Șefului Bisericii Catolice au fost făcute la începutul unei slujbe pentru credincioșii de rit catolic armean, slujită împreună cu Patriarhul Armean Nerses Bedros XIX Tarmuni, cu ocazia centenarului masacrelor din 1915-1917, și în prezența președintelui Armeniei Serj Sarkisian.

Poziția Vaticanului a fost taxată de Ankara ca ”departe de realitatea istorică”, autoritățile turce apreciind ca ”inacceptabile” cuvintele Papei. Așa că autoritățile turce l-au convocat pe reprezentantul Vaticanului la Ankara, pentru a-i cere explicații în legătură cu termenul „Genocid”, pe care Turcia îl respinge cu vehemență.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu, a scris pe Twitter:

Declarația Papei, care este departe de realitatea legală și istorică, nu poate fi acceptată.”

Duminică, Papa a avut grijă să nu folosească direct termenul, preferând să citeze o declarație scrisă a predecesorului său. Însă esențialul rămâne: cuvântul „Genocid” a răsunat pentru prima oară, pronunțat de un papă în cadrul solemn al Basilicii San Pietro de la Vatican.

Evocând nenumăratele victime, majoritatea creștini, ”ale unei îngrozitoare și nebune exterminări”, Papa a insistat:

Este necesar să ne amintim de ei, mai mult, este o datorie, pentru că acolo unde nu este memorie, asta înseamnă că rău ține încă rana deschisă.”

1,5 milioane de armeni au fost uciși sistematic la sfârșitul Imperiului Otoman. Numeroși istorici din țări precum Rusia, Franța, Italia consideră că a fost vorba de un genocid.

Turcia susține că a fost vorba de un război civil, căruia i s-a adăugat foametea, în care și-au găsit moartea între 300.000 și 500.000 de armeni și tot atâția turci.