ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pro-europeanul Arseni Iaţeniuk, unul din liderii mişcării de contestare de la Kiev, a fost desemnat joi de către Rada Supremă în funcţia de prim-ministru al unui guvern de tranziţie, iar primele măsuri anunțate au fost unele de austeritate. Iațeniuk, originar din Cernăuți, susține că datoria publică a Ucrainei este de 75 miliarde de dolari, dublă față de anul 2010.
Conturile publice sunt goale, totul a fost furat. Eu nu promit o îmbunătăţire nici astăzi, nici mâine. Obiectivul nostru principal este stabilizarea situaţiei. Datoria publică este de 75 miliarde de dolari acum. În 2010, când Ianukovici a venit la putere, această datorie era de două ori mai mică.

Şomajul a luat un ritm galopant, ca şi plecarea investitorilor. Nu avem altă soluţie decât luarea unor măsuri impopulare, între care reducerea programelor sociale şi a subvenţiilor, reducerea cheltuielilor bugetare.

De asemenea, Arseni Iațeniuk a anunțat că nu va candida la alegerile prezidențiale din luna mai, dar a făcut un apel de pace la Rusia, stat pe care l-a numit ”prieten și partener”.
Integritatea teritorială este ameninţată, asistăm la manifestaţii de separatism în Crimeea. Eu spun ruşilor să nu ne confruntăm, suntem prieteni şi parteneri. Ucraina îşi vede viitorul în Europa ca membră a Uniunii Europene.

Arseni Iațeniuk, un jurist și un economist de 40 de ani, a fost ministru al economiei în Crimeea și al Ucrainei, ministru de Externe și președintele al Radei Supreme. Odată cu izbucnirea revoltelor împotriva lui Viktor Ianukoici, Iațeniuk s-a impus drept unul dintre liderii protestelor.