ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politologul Bogdan Duca ar propune o petiţie către Parlametul României prin care ca ONG-urile să fie obligate să-şi prezinte, anual, sursele de finanţare.

Editorialistul ActiveNews a scris pe facebook că ar cere interzicerea prin lege pentru acele organizaţii non-guvernamentale a căror activitate este depedendentă de finanţări externe.

"Dacă aş avea mania petiţiilor şi aş crede că ele pot schimba ceva, aş propune următoarea petiţie Parlamentului României:

Să fie obligatorie prin lege prezentarea publică a bilanţului anual al tuturor organizaţiilor non-guvernamentale din România, cu prezentarea, însoţită de acte doveditoare, a surselor de finanţare pentru aceste organizaţii.

Să se interzică utilizarea în acte publice a denumirii de "societate civilă" pentru acele organizaţii non-guvernamentale a căror activitate este dependentă aproape în exclusivitate (mai mult de 50 la sută din banii care au susţinut ONG-ul provin din fonduri externe) de finanţări externe (gen "Soros").

Iar în cazul acelor organizaţii non-guvernamentale care acţionează sub patronatul sau în proiecte finanţate exclusiv de guvernele altor state (prin ambasade sau alte agenţii şi autorităţi guvernamentale ale acelor state) să li se acorde un statut special, de organizaţii de influenţă externă, fiind excluse automat şi legitim din dezbaterea publică la care este invitată societatea civilă", a scris Bogdan Duca pe facebook.