ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România este într-o situație în care "aplică orbește ceea ce ni se cere şi în care după ani de neîncredere construită în liderii ţării, hrănită, de fapt, de incompetenţa şi trădarea acestora, dezbaterile din jurul proiectelor importante pentru România lipsesc", afirmă jurnalistul Sorin Pîslaru în Ziarul Financiar.

Pîslaru face o radiografie nencenzurată a deciziilor guvernelor din ultimii 15 ani: "Noi am spart companiile din energie şi pe orizontală şi pe verticală aşa cum nicio ţară din Europa de Vest nu a făcut, am distrus calea ferată cu experimente instituţionale la sfatul Băncii Mondiale, pe care nici Franţa, nici Germania sau Austria nu le-au acceptat, am acceptat cu ochii închişi în educaţia universitară experimentul Bologna, reducerea studiilor la trei ani, obţinând astăzi generaţii de absolvenţi dezorientaţi şi cursuri de un an îngrămădite într-un semestru.Pisaţi până la limita suportabilităţii din toate părţile, pur şi simplu, am acceptat toate experimentele posibile în domeniile care pentru România puteau constitui piloni de dezvoltare: energie, infrastructură, educaţie".

Editorialistul zf.ro mai se întreabă "Cu ce este vinovată România că deţine resurse de energie pe care Germania nu le are şi că şi-a construit o industrie axată pe consum de energie? Suntem daţi ca exemplu de consum mare de energie relativ la cantitatea de PIB produsă, dar dacă industria românească a fost croită ca să utilizeze resursele naturale de care dispune România, trebuie dată la fier vechi în numele unor idei pe care nici cei mari nu le aplică? De ce să nu ne putem utiliza atuurile utilizând energie ca resursă pentru industrie şi nu ca simplu furnizor pentru industriile altora?".

Sorin Pîslaru concluzionează: "Este mai mult decât hilar, de fapt este un cinism să vii să constaţi astăzi, după ce ai alungat românii din România, acaparând afaceri de 150 mld. euro pe an şi presând pe tarife şi preţuri sub motivul liberalizării, că nu puteam face faţă, de fapt, şi că ritmul impus este mai draconic şi decât în pieţele mai dezvoltate, precum Franţa."