ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Țineți minte cum, în urmă cu un an, armata americană ridica de la sol avioane de vânătoare F-22 Raptor, în valoare de 143 de milioane de dolari bucata, să tragă cu rachete Swinder, de 485.000 de dolari bucata, în baloane pentru copii de 12 dolari?

Istoria pare să se repete acum, în Marea Roșie, dar la o scară mult mai mare. Și cu efecte imprevizibile pentru echilibrul geostrategic.

Rebelii Houthis din Yemen țin în șah coaliția occidentală cu drone, dintre care cele mai scumpe costă 20.000 de dolari bucata. Majoritatea însă nu valorează mai mult de câteva mii de dolari.

Dronele Houthis pot fi interceptate relativ ușor de navele de război occidentale, masate în Marea Roșie, însă cu costuri uriașe.

Rachetele anti-aeriene cu care sunt înarmate navele costă mai bine de 1 milion de dolari bucata.

Ceea ce înseamnă că Iranul, care îi sprijină pe rebelii yemeniți, are tot interesul să continue aprovizionarea cu drone a acestora, dată fiind „rentabilitatea” operațiunii.

Iată ce scrie Defense News despre această situație:

„Comandantul marinei militare franceze pentru Oceanul Indian a spriinit utilizarea de rachete de un milion de euro pentru doborârea dronelor folosite de rebelii Houthis din Yemen pentru a ataca navele din Marea Roșie, evocând valoarea vieților și a bunurilor protejate și gradul sofisticat al amenințării.

„Fregata Languedoc, care patrulează în sudul Mării Roșii, a doborât în decembrie mai multe drone folosind rachete Aster 15, cu un cost pe care analiștii din domeniul apărării îl estimează la circa 1 milion de euro (1,1 milioane de dolari) pe bucată.

„Nava HMS Diamon, a marinei regale britanice, a folosit și ea acest tip de rachete pentru a respinge atacurile cu drone din regiune.”

Defense News adaugă:

„Calcului economic al interceptoarelor ultra-performante, concepute pentru a contracara costisitoarele rachete anti-navă sau avioanele cu pilot, își pierde cu rapiditate atracția în fața dronelor care costă câteva mii de dolari, avertizează analiștii.”

Faptul că, în ciuda acestor avertismente, liderii occidentali consideră că prețul merită plătit, este deja o mare victorie pentru Iran și pentru aliații săi, Rusia și China. Și un îndemn să își mențină strategia.

După doi ani de dezastru ucrainean, care i-a golit arsenalele, Occidentul continuă să arunce cu banii trăgând cu tunul după vrăbii.