ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Experții bursieri au descoperit o explozie a vânzărilor de acțiuni la companiile israeliene, cu câteva zile înainte ca acestea să se prăbușească în urma operațiunii teroriste.

Pe fondul înmulțirii dovezilor că regimul Netanyahu a știut despre iminența atacului din 7 octombrie dar nu a mișcat un deget pentru a-l împiedica, apare acum o nouă informație bombă: au existat entitități care au știut cu câteva zile înainte că urma să se producă un eveniment devastator pentru Israel. Și au profitat pentru a se umple de bani.

Un studiu publicat pe 4 decembrie de Social Science Research Network (SSRN) de doi profesori de drept americani, experți în activități bursiere, indică fără putință de tăgadă faptul că au existat jucători pe bursă care au avut cunoștință de iminența atacului terorist.

Vânzând masiv acțiunile companiilor israeliene, aceștia au făcut miliarde de dolari, ca urmare a prăbușirii prețului lor după 7 octombrie.

Cei doi experți arată:

„Am documentat o creștere semnificativă a vânzărilor în lipsă (short selling) la principalul ETF (fond de investiții) israelian, cu câteva zile înaintea atacului din 7 octombrie. Vânzările în lipsă din acea zi au depășit cu mult vânzările în lipsă care au avut loc în multe alte perioade de criză, inclusiv recesiunea de după criza financiară (2008), războiul între Israel și Gaza din 2014 și pandemia Covid-19.”

Și:

„De asemenea, am identificat o creștere a vânzărilor în lipsă înaintea atacului a acținilor la zeci de companii israeliene cotate la Tel Aviv.”

„Vânzarea în lipsă” se produce atunci când un comerciant împrumută acțiuni de la o anumită companie, după care le vinde sperând că prețul lor va scădea pentru a le putea răscumpăra cu bani mai puțini.

Printre companiile care au fost țintele acestui „atac” pe bursă se numără marile bănci Hapoalim, Leumi, Discount și Mizrahi-Tefahot, compania farmaceutivă Teva sau colosul software NICE.

Studiul arată de exemplu că, în urma vânzării în lipsă de acțiuni între 14 septembrie și 5 octombrie, banca Leumi a înregistrat profituri (sau a evitat pierderi) de 740 de milioane de dolari.

Cei doi cercetători americani precizează:

„Deși nu am constatat nici o creștere globală a vânzărilor în lipsă ale acțiunilor companiilor israeliene pe bursele americane, am identificat o creștere puternică și neobișnuită scurt, chiar înainte de atac, la vânzarea de opțiuni riscante pe termen scurt pentru aceste companii, al căror termen expira imediat după atac.”

Ei adaugă că vârful acestui tip de tranzacții s-a produs pe 2 octombrie.

Atunci, volumul tranzacțiilor a fost mai mare decât 99% din toate zilele de activitate pe bursă din ultimii 15 ani analizate pentru acest studiu.