ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


România a reuşit să doboare un nou record negativ. De data aceasta este vorba despre nou-născuţii acestei ţări, care în 2013 au fost sub 180.000. Această cifră nu s-a mai atins după cel de-al doilea război mondial, a anunţat Institutul Naţional de Statistică(INS).

Conform statiscilor oficiale, în România au avut loc peste 21 de milioane de avorturi, din 1958 până în 2011.

"2013 a fost primul an în care numărul de născuţi vii este mai mic de 180.000. După revoluţie s-a înregistrat un trend descrescător, au mai existat şi mici perioade de creştere, dar 2013 a marcat acest minim. Din seriile de date, este evident că am atins minimul din 1960, dar e aproape sigur că reprezintă minimul de după al doilea război mondial", a spus Tudorel Andrei, preşedintele Instutului Naţional de Statistică.

INS afirmă că principala cauză a acestei drame este sporul natural negativ. Cu alte cuvinte, se nasc mai puţini copii decât adulţi care decedează.

Directorul general al direcţiei generale de demografie şi statistică socială, Silvia Pisică, a pus această scădere şi pe faptul că s-au schimbat comportamentele adulţilor în ceea ce priveşte naşterea de copii.

" A crescut şi vârsta de căsătorie. Generaţia părinţilor noştri se căsătorea puţin după 20 de ani, iar astăzi căsătoriile şi naşterile se duc spre 30 de ani. Dacă în generaţia anterioară, a părinţilor noştri, fiecare familie avea cel puţin doi copii, nu vorbim de bunicii noştri, acum cuplurile se limitează la un copil. Când a fost baby-boomul, după decretul din 66, au fost 575.000 de născuţi vii", a completat Pisică.

Pentru a avea spor natural zero, fiecare româncă fertilă ar trebui să nască în medie, 2,1 copii, în timp ce actualmente cifra este 1,5.