ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Partidul Democrat Liberal a distribuit gratuit, în Bucureşti, un ziar electoral în care se regăsesc materiale ce par a sugera că formaţiunea lui Vasile Blaga este împotriva avortului, susţine gândul.info.

Materialul din ziarul PDL este ilustrat cu fotografiile lui Teodor Stolojan şi Monica Macovei, însă aceasta din urmă susţine că are "Un singur comentariu despre textul din ziarul de campanie – nu îmi aparţine".

Faptul că Monica Macovei nu s-a dezis de acest text, în mod explicit, a stârnit mânia europarlamentarei PNL, Renate Weber. Acesta a acuzat-o pe PDL-istă că "a primit bani serioşi de-a lungul timpului", pentru elaborarea unor astfel de rapoarte.

"Sunt profund surprinsă că în dreptul numelui doamnei Macovei poate să apară aşa ceva pentru că este o persoană care s-a prezentat cel puţin în societatea românească şi în cariera internaţională ca o persoană de drepturile omului. Eu personal ştiu că a lucrat la multe rapoarte pe drepturile femeii, care includeau această dimensiune a dreptului femeii de a alege ce se întâmplă cu propriul organism şi cu viaţa ei şi totuşi avortul nu-l putem separa de dimensiunea fizică a femeii. Doamna Macovei a primit bani serioşi de-a lungul timpului, fireşte, pentru elaborarea unor astfel de rapoarte şi a vedea acum că are o asemenea poziţie mi se pare cu totul inadmisibil. Şi-a legat numele, chiar poate să facă cineva aşa ceva fără să o întrebe? Ar fi poate puţin prea mult", a spus Weber pentru gândul.info.

Dintre partidele aflate în cursa europarlamentarelor, doar PNŢCD s-a pronunţat ferm în privinţa avortului: ţărăniştii sunt total contra întreruperilor de sarcină, dar şi împotriva parteneriatelor homosexuale şi a educaţiei sexuale în şcoli. Reamintim că PSD, PNL şi PDL colaborează deschis în Parlamentul European pentru a susţine comunitatea LGBT.

Cristian Preda, locul 1 pe listele Partidului Mişcarea Populară, a declarat că susţine avortul, mai mult, că acesta nu trebui limitat. "Personal sunt pro-avort, nu consider că avortul trebuie limitat. Părerea mea este că discuţia este foarte complicată în România".

Monica Macovei, locul 2 pe lista PDL: "În ceea ce priveşte raportul estrela, eu am votat Rezoluţia alternativă redactată de Grupul PPE. Rezoluţia alternativă avea trei paragrafe, în care se afirma că respectăm toate drepturile şi libertăţile din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene şi că fiecare stat decide ce reglementări adoptă referitor la chestiunile din raportul Estrela, pe principiul subsidiarităţii, aşa cum este şi acum. Rezoluţia PPE a fost adoptată, iar raportul Estrela a căzut automat.

Nu puteam fi de acord cu prevederi din raportul Estrela, care încercau impunerea în toate ţările membre UE a unor politici sexuale şi de sănătate cu implicaţii negative asupra vieţii, sănătăţii, educaţiei, libertăţii şi familiei. În plus, este dreptul fiecărui stat membru şi al cetăţenilor săi să îşi stabilească propriile reguli de reglementare în aceste domenii. Mă refer, de exemplu, la faptul că raportul elimina obiecţia de conştiinţă pentru doctorii şi personalul medical care refuză să efectueze un avort din motive morale sau religioase. Dacă un doctor anume nu vrea să facă un avort invocând obiecţia de conştiinţă, nu trebuie să fie obligat, ci trebuie să i se respecte libertatea de a decide. Sau, în Raportul Estrela, erau permise avorturi prin metode ilegale care pun în pericol viaţa femeilor şi nici cu acest aspect nu sunt de acord, dreptul la viaţă este fundamental."

Renate Weber(PNL), cea care trimitea felicitări de Paşti alegătorilor, susţine şi ea avortul: "Eu, personal, sunt în favoarea permiterii avortului. Nu aş avea cum să uit ce am trăit în România anilor comunişti când avortul era interzis. Eu, personal, eram avocat atunci şi am apărat poate zeci de femei, de situaţii, în care acestea erau pe punctul de a-şi pierde viaţa pentru că apelau la forme de avort absolut rudimentare şi riscante. În acelaşi timp, însă, avortul nu trebuie să înlocuiască planificarea familială, din păcate în România şi asta se vede din statistici în ultimii 25 de ani ne-am confruntat cu o iresponsabilitate socială. Cred că suntem pe primul loc în Europa la numărul de avorturi. Lucrul acesta trebuie schimbat, dar nu prin interzicerea avortului, şi tocmai printr-o politică de conştientizare şi a femeilor şi bărbaţilor de cum asemenea să evite sarcini nedorite"
Victor Boştinaru, locul al 11-lea pe lista PSD-UNPR-PC:"Fără a intra într-o dezbatere pe acest subiect, resping acuzaţiile conform cărora acest raport ar fi fost extrem, cu încercarea de a disimula uzanţa generalizată a avortului sau ar aduce atacuri la adresa familiei tradiţionale. Reafirm sprijinul şi determinarea mea de a lupta pentru respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale a oricărei persoane. Câtă vreme studiile şi cercetările pe care acest raport s-a bazat demonstrează fără echivoc existenţa unei cauzalităţi între gradul de informare şi incidenţa avorturilor pe teritoriul Uniunii, salut şi suţin măsurile îndreptate către protejarea sănătăţii femeilor printr-o informare corectă şi completă. Îi invit de asemenea pe toţi cei care sunt interesaţi de acest subiect să nu se lase victime manipulării, din oricare parte ar veni ea