ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Începem REVISTA BLOGURILOR cu ştirea dată de bloggerul Mihai Ghimpu, fost preşedinte interimar al Republicii Moldova, sub titlul: Încă un pas spre LIBERTATEA noastră! Felicitări, dragi cetățeni ai Republicii Moldova! "27 iunie 2014 este o zi istorică pentru Republica Moldova, este ziua când a fost semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană!", consemnează Ghimpu pe blogul său. Fostul demnitar de la Chişinău apreciază că "această zi importantă semnifică aderarea la valorile europene, la care au contribuit și strămoșii noștri, și distanțarea de Imperiul Rus, nu doar o alternativă la piață și surse energetice".

Întorcându-ne de cealaltă parte a Prutului la problema zilei, a săptămânii, a lunii şi, probabil, a anului şi a cincinalului prezidenţial, notăm comentariul cunoscutului publicist Octavian Andronic, care observă că "unicul rost al audierii şefului SRI la Senat pare acela de a confirma (sau infirma) declaraţia lui Băsescu cum că n-a fost informat de către structuri în legătură cu relaţiile frăţeşti ale fratelui său cu clanul Bercea." Andronic îşi încheie materialul de la rubrica sa, "Punctul pe Y", cu "o frământare": "Un lucru, însă, mă frământă: De ce nu l-a informat SRI-ul pe preşedinte? De ce nu l-a prevenit? De ce l-a lăsat, practic, să pice în capcana întinsă (se zice) de cei care îi poartă sâmbetele? Nu cumva...."

Pe acelasi portal remarcăm şi o declaraţie a directorului SRI, George Maior, din 11 aprilie a.c., cu referire la viitorul preşedinte dar care conţine o critică voalată la adresa actualului preşedinte al României, Traian Băsescu, autodefinit drept un "preşedinte-jucător": "Maior spune că cel mai bine pentru România ar fi un președinte jucător în echipă, iar echipa pe care acesta și-o va costrui va conta cel mai mult. Șeful SRI spune și că relația cu Rusia trebuie să se manifeste în termeni de egalitate, și o astfel de relație s-ar putea construi în următorii ani, având în vedere apartenența noastră a NATO. De altfel Maior spune că SRI a știut dinainte despre intervenția Rusiei în Ucraina și avertizează că există riscul reproducerii scenariului și în republica Moldova."

În martie a.c., după bilanţul SRI, ultimul la care a participat Traian Băsescu in calitate de preşedinte al României şi comandant suprem al forţelor armate, la rubrica mai de blog a site-ului Lumea Justitiei, initulată "Culise - Vorbe de fumoar", se remarca: "Oare se teme presedintele Traian Basescu de faptul ca adjunctul SRI, generalul Florian Coldea, ar putea sa uite cine l-a avansat in ultimii ani? Ne intrebam asta intrucat am putut observa cum la bilantul SRI pe anul 2013, care a avut loc miercuri, 26 martie 2014, Basescu i-a transmis voalat lui Coldea ca pe vremea in care a preluat mandatul de presedinte era doar maior, ajungand intre timp general-locotenent cu trei stele: “O sa incep cu o amintire pe care sper sa o stimulez si pentru dumneavoastra. Cand am preluat functia de presedinte al Romaniei SRI avea un director care umbla cu sau folosea masina de la Sorin Ovidiu Vintu, SRI era amestecat frecvent in diverse scandaluri politice, iar generalul cu trei stele Coldea era maior”. De ce oare a simtit Basescu sa ii reaminteasca lui Coldea cine a fost cel care l-a inaintat in grad? Probabil ca ar putea fi vorba si de o angoasa a presedintelui ca nu va mai beneficia de protectie dupa ce va pleca de la Palatul Cotroceni."

De ce refuză Traian Băsescu să accepte ca e mort şi îngropat politic. “Naşule, eu dacă mă duc şi dau la DNA şi mata într-o săptămână eşti arestat ! “, scrie bloggerul intransigent Traian Mitrica, de la Politica Ta, care abordează şi problema "serviciilor".

"Nu poti, efectiv nu ai cum sa mai  vii sa afirmi ca nu ai stiut, cand chiar tu ai recunoscut ca ti s-a spus acum un an de catre fratele “santajat”, nu ti s-au povestit de-a fir a par si dialogurile de mai sus ? Tu, omul atotputernic care stia totul despre toti ? Nici macar un copil de tata n-ar crede asa ceva. Da, a fost o lucratura, da au fost bagate si servicii diverse, n-am dubii. Dar repet : live by the sword, die by the sword. Cu serviciile ai guvernat, ele te ingroapa.", consideră Mitrică. "3 preşedinţi, 5 premieri şi 10 miniştri de Interne au ştiut de faptele ilegale ale lui Bercea Mondial. Toți au tăcut, asta e mafia. Cine deconteaza  de 24 de ani incoace ? Prostimea…", conchide, acid, bloggerul supranumit "Moş Călifar".

Editorialistul de la Chişinău Petru Bogatu crede, în comentariul de pe blogul său, intitulat "Ce impact va avea în stânga Prutului arestarea lui Mircea Băsescu?", că, dimpotrivă, scandalul este benefic pentru România şi că optica celor două tabere este greşită: "Victor Ponta și adepții PSD-ului cer demisia de onoare a șefului statului. Simpatizanții lui Traian Băsescu, din contra, par hotărâți să-și apere favoritul până la ultima picătură de sânge. Orice s-ar întâmpla, afirmă mulți dintre ei, nu credem în vinovăția președintelui. Atitudinile ambelor părți, pătimașe, chit că de cele mai multe sincere, sunt duse la extrem. Atâta doar că-s oarbe, neavând sprijinul unui orizont de gândire.". Bogatu vede cealaltă faţa a lunii, şi anume: "România este prezentată de presa din străinătate ca o țară în care, după dezmățul corupției din primele două decenii de după răsturnarea lui Ceaușescu, justiția a început să își facă datoria. Ilegalitățile comise la nivel înalt sunt sancționate „într-o mișcare fără precedent”, după cum notează Reuters. (...) Astfel, reputația României nu a avut de suferit. Dimpotrivă. Imaginea ei a fost spălată, nu boțită."


Bloggerita de limbă engleză Sarah in Romania apreciază însă că legăturile fratelui preşedintelui, Mircea Băsescu, cu mafia ţigănească, aripa condusă de "Bercea Mondialu'", reprezintă "Dangerous liaisons".


Reputatul profesor de drept Corneliu Turianu, în prezent secretar al Colegiului CNSAS, explică ce înseamnă şi ce implică, în termenii legii, Răspunderea pentru fapta altuia.


Tot la servicii secrete se referă pe blogul său şi Sorin Roşca Stănescu, fost director al ziarului "Ziua", în prezent senator afiliat PNL şi un cunoscător din interior al lumii serviciilor speciale. Răfuindu-se cu SRI şi ideea de a fi controlate oficial computerele din România, în materialul său intitulat Asaltul serviciilor secrete, senatorul, care a declarat recent că l-a dat pe uşă afară din casa sa pe Mihai Răzvan Ungureanu, pe când acesta era ministru de Externe, "pentru hotia Gujdu", oferă şi o nouă informaţie despre fostul şef al SIE, în prezent unul din politicienii sancţionaţi acerb de electorat la europarlamentare, unde nu a întrunit nici măcar pragul minim de trecere. Astfel, Sorin Roşca Stănescu afirmă ca "Mihai Razvan Ungureanu, astazi lider al unui partid de buzunar, a fost racolat ca agent acoperit de Serviciul de Informatii Externe in anii Conventiei Democratice si a ajuns, ulterior, ministru de Externe – cand a cedat Ungariei Fundatia Gojdu estimata la 3 miliarde de euro." Această afirmaţie vine, probabil, în completarea aceleia formulată de fostul purtător de cuvânt al SRI, Nicolae Ulieru, care a susţinut că Mihai Răzvan Ungureanu a fost racolat de un serviciu secret străin, făcând aluzie la serviciul special israelian, Mossad.


"La revedere, prietene!" este titlul ales de bloggerul puşcăriaş Adrian Năstase, fost prim ministru al României si vecin de apartament cu actualul preşedinte al României, Traian Băsescu, pentru un material publicat atât pe blogul său cât şi în "Jurnalul Naţional". Năstase scrie cu sarcasmul său binecunoscut că în recent lansatul volum semnat de Hillary Clinton, “Hard Choices” (“Opțiuni dificile”),  în care aceasta relatează experiența sa la şefia Departamenului de Stat al SUA în perioada 2009-2013 nu apare nicăieri numele lui Traian Băsescu şi nici macar o singură referire la România.


Întorcând moneda vieţii politice din România, îl remarcăm şi pe bloggerul Vladimir Tismăneanu care scrie, în aparenţă în apărarea preşedintelui Traian Băsescu, Despre Partida Rusa: Putin, Dughin si Romania, un material destul de amalgamat, din care înţelegem că ortodocşii şi "dughiniştii" sunt vinovaţi că Mircea Băsescu a luat şpagă de la ţigani. Dar despre aceasta ne vom referi într-un articol special ce ar putea fi inititulat "Sperietoarea de ciori".


Referitor la rapoartele serviciilor speciale cu şi despre preşedintele României, Traian Băsescu, este de amintit că, până luni, mai este aşteptat şi Raportul Serviciului de Protecţie şi Pază privind Cazul Mircea Băsescu - "Bercea Mondialu'". Până atunci remarcăm că site-ul oficial al SPP a rămas ancorat în trecut, la vizita la Bucureşti a vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, din 20-21 mai 2014. Acum trebuie să facă pasul de la Joe Biden la "Bercea Mondialu'"...