ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii din Serbia sunt în continuare puternic discriminaţi, după ce nu au fost înregistrate progrese notabile în implementarea recomandărilor protocolului privind minoritatea din Serbia, mai ales componenta sa din Valea Timocului, a declarat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Librarie Online. Zilnic ultimele carti noi, promotii si reduceri. Carti pentru fiecare cu livrare din stoc.
„Vom continua fără odihnă demersurile noastre, pentru a nu mai exista standarde diferite între românii din Serbia (cei din Valea Timocului şi cei din Voivodina). Trebuie ca şi românii din Timoc să aibă dreptul nestingherit să studieze în limba română, să aibă posibilitatea de asista la serviciul religios în limba română şi să aibă acces larg la ştiri şi emisiuni în limba română"

, a arătat secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Oficialul român s-a referit şi la crearea artificială a unei aşa-numite identităţi „vlahe" pentru românii din Serbia.
„Vreau să fiu foarte clar. România respectă pe deplin dreptul de auto-identificare al persoanelor care aparţin minorităţilor naţionale. Acest drept presupune ca autorităţile statului să nu facă nimic de natură să influenţeze un individ să se declare ca aparţinând unei minorităţi anume.

Dar în acelaşi timp, în mod egal, înseamnă şi că există obligaţia autorităţilor de stat să nu împiedice o persoană să se declare ca aparţinând unei anumite identităţi minoritare, dacă el sau ea o doreşte"

, a afirmat Aurescu.

Demnitarul a evidenţiat că, în Raportul de Progres publicat recent cu privire la românii din Serbia, Comisia Europeană remarcă, printre altele, necesitatea implementării unitare pe întregul teritoriul Serbiei a prevederilor legislative privind respectarea şi asigurarea accesului la educaţie, serviciu religios, mass-media pentru minorităţi.

Conform Raportului, până la sfârşitul anului 2015 Serbia trebuie să adopte un plan de acţiune special privind protecţia minorităţilor naţionale pe întregul teritoriul Serbiei, inclusiv în Educaţie, utilizarea limbii materne, accesul la media şi la serviciu religios în limba maternă, precum şi reprezentarea în administraţia publică.

România a susţinut această soluţie", a evidenţiat Aurescu. El a punctat că la Bucureşti există dorinţa de a lucra împreună cu autorităţile sârbe pentru îndeplinirea angajamentelor asumate cu privire la implementarea protocolului pentru românii din Serbia.

Oficialul român a arătat că România urmăreşte cu toată atenţia ca românii din Serbia să-şi poată exercita neîngrădit drepturile politice de a alege şi a fi ales, fără interferenţe nedorite, cum s-a discutat şi la întâlnirile bilaterale recente.

Secretarul de stat a făcut un apel la unitatea românilor din Serbia:
„Pentru ca demersurile României să fie eficiente, atât în ceea ce priveşte situaţia minorităţii române din Voivodina, cât şi în ceea ce priveşte situaţia românilor din Timoc, avem nevoie de sprijinul românilor din Serbia. Acest sprijin trebuie să fie reprezentat în primul rând de unitatea comunităţii. Numai împreună puteţi să vă apăraţi drepturile!"

- a spus Aurescu pentru românii din Serbia.