ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mai multe organizaţii culturale româneşti s-au întâlnit duminică, la Brestovăţ din Timoc, în Republica Serbia, pentru semnarea unui protocol în vederea participării pe o listă comună la alegerile din primăvara anului 2014 pentru Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Române (CNMNR), informează Agerpres, iar la întâlnire au fost prezenţi români din localităţile Kladovo, Jasikovo, Bor, Negotin, Maidanpek şi Petrovăţ na Mlava.

Preşedintele asociaţiei Iniţiativa Românilor din Serbia, Bojan Barbutici, a declarat sursei citate că îşi doreşte ca etnicii români să îşi păstreze cultura şi tradiţiile, în ciuda divizării cu alte grupuri de vlahi.
Misiunea noastră este foarte grea, mai ales aici în regiunile istorice Timoc, Morava, Homolie şi sudul Dunării, fiind cunoscut faptul că nu avem ca adversari alte minorităţi, ci pe fraţii noştri vlahi, care optează pentru un consiliu al lor. Noi suntem români şi considerăm că numai prin CNMNR ne putem apăra drepturile, limba şi tradiţiile strămoşeşti. Nu ne interesează interesele grupurilor care sunt de acord cu asimilarea românilor care au falsificat istoria, divizându-ne. Etnicii români vor fi protejaţi, vor avea învăţământ, mass-media şi slujbe bisericeşti în limba română, dacă cel puţin 51 % din membrii CNMNR vor fi din Serbia de nord-est.

Numai aşa vom pune capăt presiunilor şi procesului de asimilare şi vom alunga frica etnicilor români care încă nu cunosc că sinonimia român-vlah are o singură origine, cea latină.

Întrebat de ce forţele pro-româneşti din Serbia de nord-est nu se mobilizează pentru a avea proprii candidaţi în Consiliul Naţional al Minorităţii Naţionale Vlahe, cu jurisdicţie în acest spaţiu, Barbutici a afirmat că identitatea majorităţii locuitorilor din 154 de localităţi este românească şi că ar fi o trădare să înceapă un asemenea demers care, într-un fel, ar conduce la recunoaşterea artificialei minorităţi vlahe.

Guvernul României a condiţionat statutul de candidat al Serbiei la Uniunea Europeană de recunoaşterea minorităţii româneşti de pe valea Timocului de către autorităţile de la Belgrad, dar "fraţii de peste Dunăre" au afirmat, prin vocea fostului preşedinte, Boris Tadic, că acest lucru "este împotriva standardelor europene".

România a solicitat în repetate rânduri să fie evaluată maniera în care sunt respectate drepturile minorităţii vlahe/române din Timoc (estul Serbiei). Autorităţile de la Bucureşti au cerut, de asemenea, ca acest grup să beneficieze de educaţie în limba maternă şi de suficiente lăcaşe de cult.