ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Românii care au credite în franci elveţieni trăiesc un adevărat coşmar, după ce banca centrală a Elveţiei a decis să renunţe la plafonul minim de schimb valutar, considerând că existenţa sa nu mai este justificată. Astfel, cotaţia monedei elveţiene a explodat, atingând cotaţii record.

Livrare gratuita in 24 de ore!

Ministrul Darius Vâlcov a avut o consultare cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, despre francii elvețieni, care au ajuns la un salt de peste 30% în doar două zile. Ministrul Finanţelor a declarat că soluţia pentru problema creditelor în franci elveţieni este rescadenţarea.

Această problemă a fost prevăzută încă de acum un an de guvernele de la Budapesta şi Zagreb. Ungaria şi Croaţia nu şi-au lăsat cetăţenii la mâna bancilor şi au intervenit drastic pe piaţa bancară, chiar dacă au existat critici.

Anul trecut, Guvernul de la Budapesta a forţat băncile să convertească în forinţi împrumuturile în franci sau euro. Cursul de conversie a fost cu 26% mai mic, convenabil pentru clienţi. În Ungaria creditul în franci fusese adoptat pe scară largă, chiar şi autorităţile locale având astfel de împrumuturi.

Şi Croaţia a luat o măsură similară, după ce o instanţă din Zagreb a hotărât că băncile trebuie să transforme creditele ipotecare luate în franci elveţieni în împrumuturi în moneda locală.

În România există aproape 76.000 de credite în franci elveţieni.