ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Agenția națională de securitate (NSA) a interceptat masiv comunicațiile telefonice ale cetățenilor francezi, se arată într-un articol din cotidianul Le Monde, care citează documente ale lui Eduard Snowden, fost consultant al NSA.

Între 10 decembrie 2012 şi 8 ianuarie 2013, NSA a efectuat 70,3 milioane de înregistrări de date telefonice ale francezilor, precizează site-ul Lemonde.fr, citându-l pe Snowden.

Conform ziarului francez, NSA dispune de mai multe moduri de colectare a datelor. Când unele numere de telefon sunt folosite în Franța, ele activează un semnal care declanșează automat înregistrarea unor conversații. Această supraveghere recuperează mesajele telefonice și conținutul lor în funcție de niște cuvinte cheie.

NSA păstrează inclusiv istoricul conversațiilor fiecărei persoane urmărite, notează Le Monde.

Țintele sunt diverse: de la persoane suspectate de legături cu activitățile teroriste, până la oameni care n-au altă vină decât că aparțin lumii de afaceri, politicii sau lucrează în administrația de stat.

Graficul NSA arată o medie a interceptărilor de trei milioane de date pe zi cu creşteri la aproape şapte milioane din 24 decembrie 2012 până în 7 ianuarie 2013, precizează cotidianul.

În plus, potrivit documentelor NSA obţinute de Le Monde, agenţia americană s-a interesat îndeaproape, între 1 şi 31 ianuarie 2013, de adresele de mesagerie wanadoo.fr, fosta filială Orange, care numără încă 4,5 milioane de utilizatori, şi alcatel.lucent.com, companie franco-americană de telecomunicaţii.

Ministrul de Interne, Manuel Valls, a calificat drept "șocante" aceste informații și a anunțat că se vor cere explicații SUA.

Mai mult, ambasadorul SUA a fost convocat imediat de către Ministrul de Externe francez, Laurent Fabius.
L-am convocat imediat pe ambasadorul Statelor Unite care va fi primit în această dimineaţă la Quai d'Orsay - Laurent Fabius, Ministrul de Externe al Franței