ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


40 de experti internaţionali şi români în ecoturism au semnat o scrisoare de susţinere pentru dezvoltarea durabilă prin ecoturism la Roşia Montană. Semnatarii scrisorii consideră oportun ca actualul Plan de Urbanism General (PUG) al Comunei Roşia Montană să permită opţiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism, printr-un concept modern specific unei dezvoltări durabile ce permite activităţi din domeniul ecoturismului, agriculturii şi serviciilor adiacente, susţine Asociaţia de Ecoturism din România.

Semnatarii fac parte din organizaţii precum: Naturefriends International, WWF – Programul Dunăre Carpaţi, Asociaţia Norvegiană de Ecoturism, Asociaţia Estoniană de Ecoturism, Ecotourism Ireland, ECEAT (Centrul European pentru Eco şi Agro Turism), BirdLife Belarus, Ecotrans, Federaţia EUROPARC, Ecological Tourism in Europe (ETE), Polish Tourism Organization, Estonian Tourism Board sau chiar din mediul academic, cum ar fi Estonian University of Life Sciences sau Universitatea NAPIER din Edinburgh. Lista a fost completată de proprietari de afaceri în ecoturism din ţară sau străinătate.

Experţii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de distrugerea ireversibilă a unor bogăţii naturale şi culturale, dacă proiectul de exploatare propus de RMGC va deveni realitate. "Zona poate deveni un exemplu, la nivel european, de dezvoltare alternativă, cu deplin respect pentru comunitate şi natură. Considerăm că acestă zonă are posibilitatea să se dezvolte armonios prin ecoturism, dacă acestui tip de dezvoltare i se crează premizele pentru a exista”, a declarat Bogdan Papuc, Director AER.

Asociaţia de Ecoturism din România (AER), este un parteneriat pentru conservarea naturii şi dezvoltarea ecoturismului, între asociatii de turism, ONG-uri de dezvoltare locală şi conservarea naturii, proiecte de conservarea naturii şi agenţii de turism.

Iată textul complet al scrisorii:
"Scrisoare de susţinere a dezvoltării durabile prin ecoturism la Roşia Montană

Noi, experţi în ecoturism, conservarea naturii şi dezvoltare locală durabilă, apreciind că zona Roşia Montană din Munţii Apuseni este ameninţată cu distrugerea ireversibilă de către un proiect minier, ne arătăm susţinerea faţă de opţiunea de dezvoltare alternativă a zonei. Considerăm că ecoturismul reprezintă o soluţie viabilă în contextul natural ţi cultural al zonei şi este în măsură de a genera un impact substanţial social (locuri de muncă) şi economic (venituri directe şi indirecte în economia locală), fără a distruge resursa naturală şi culturală. Eficienţa modelului de dezvoltare bazat pe ecoturism este demonstrat de succesele înregistrate de diversele destinaţii de ecoturism la nivel global şi european.

Considerăm oportun ca opţiunea de dezvoltare a zonei prin ecoturism să fie materializată prin adaptarea actualului Plan de Urbanism General (PUG) al Comunei Roşia Montană, la un concept modern specific unei dezvoltări durabile, prin permiterea dezvoltării de activităţi din domeniul ecoturismului, agriculturii şi serviciilor adiacente.

În acest context, solicităm autorităţilor române să ia în calcul opţiunile de dezvoltare durabilă alternative mineritului în Roşia Montană, prin realizarea şi ulterior implementarea unei strategii de dezvoltare bazată pe ecoturism şi totodată protejarea resurselor naturale şi culturale ale acestei zonei importante la nivel european".