ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O poveste cu adevarat teribilă, de film horror, care ne arată faţa odioasă a regimului comunist cât şi existenţa unui adevărat sindrom Stockholm al victimelor Securităţii, care, chiar şi după 1989, rămân captivele călăilor lor, turnătorii şi agenţii serviciului secret al lui Ceauşescu: un disident a trăit în pat cu duşmanul. Din sinistra telenovelă reală pe care ActiveNews o prezintă azi mai aflăm şi că "sursa Daniela", informatoarea veroasă care îl spiona pe ambasadorul Olandei, Coen Stork, a fost chiar şi decorată de Guvernul de la Haga, pentru "profesionalism". Ultima ei infor­ma­re din volum a fost făcută la data de 9 decembrie 1989, conform dosarului de la CNSAS. Bomba nu se fâsâie aici: În 1993 "obiectivul" Securităţii a scris împreună cu soţul celei care îl spiona zilnic o carte: "Cel mai iubit dintre ambasadori. Coen Stork în dialog cu Gabriel Andreescu".

Situaţia paradoxală a disidentului Gabriel Andreescu aflat în coabitare civilă cu "organele" statului comunist apare după ce, în urmă cu doi ani, presa relata despre un alt caz la fel de uimitor: soţia cunoscutului eseist Andrei Pleşu, Catrinel Pleşu, la data dezvăluirilor directoare ICR, fusese racolată de Securitate încă de la 19 ani, pentru o sumă de 29 de lei. Cu toate acestea, Andrei Pleşu, a putut beneficia totuşi de doua burse Humboldt in Germania Federală. Ceea ce a determinat-o însă, printre altele, chiar pe dubla victimă a Securităţii al cărei caz îl tratăm azi să afirme ca rectorul Colegiului Noua Europă, fost ministru al Culturii si Externelor si fost membru al Colegiului CNSAS este... securist. Ocazia cu care s-a ales cu un proces, pierdut în ţară dar câştigat la CEDO. Mai ceva ca la Hollywood!

Să intrăm însă, în subiect:

El: disident, arestat în decembrie 1987  pentru manifestări ostile regimului dar eliberat după doar o lună, în ianuarie 1988, deşi fapta sa se încadra penal, după cum relevă CNSAS. Astăzi, victima noastră, Gabriel Andreescu, este un cunoscut luptător pentru drepturile minorităţilor etnice şi sexuale, membru fondator al organizaţiei militante împotriva religiei "Solidaritatea pentru libertatea de conştiinţă" şi al APADOR-CH şi conferenţiar la SNSPA.

Gabriel Andreescu este şi specialist în tantra-yoga, după cum reiese dintr-un dialog publicat de revista MISA YogaEsoteric: "Declamaţiile unor pudibonzi faţã de Tantra sunt ca lamentaţiile lui Adrian Minune faţã de muzica lui Bach. Continenţa constituie doar unul dintre elementele tehnice. Nu este oare evident avantajul de a controla orgasmul? Care ar fi atuul celor incapabili să o facă?", se întreabă, cu aplomb, Gabriel Andreescu. Fostul disident este autor a numeroase volume, dintre care cel mai recent tratează chiar tema tenebroasă pe care o abordăm aici: Cărturari, opozanţi şi documente. Manipularea arhivei Securităţii (Editura Polirom, 2013).

Ea: traducătoare. Angajata timp de 30 de ani la Ambasada Olandei la Bucureşti. Daniela Ghiţescu Andreescu, soţia disidentului, este în prezent scriitoare new-age-istă şi "practiciană de terapii alternative". Se prezintă aşa: "Sunt interesată de explorarea potenţialului minţii umane, de neuroştiinţe şi spiritualitate, medicină energetică şi informaţională, buddhismul tibetan. Picturile (Soulscapes), meditaţiile vizuale (haiga-mind meditations) și cărțile pe care le creez sunt în principal menite a susţine procesul de transformare pozitivă a celor cu care lucrez în sesiuni individuale sau în cadrul atelierelor şi cursurilor."


Aceeaşi auto-prezentare a soţiei disidentului începe aşa: "Treizeci de ani de carieră de succes în cadrul Ambasadei Olandei la Bucureşti." Succes? Da, dar pe câte planuri? Corect ar fi fost, potrivit revelaţiilor zilei, să scrie ca această carieră de succes a fost completata şi chiar încununată cu cea de turnătoare a şefului misiunii, ambasadorul anti-ceauşist Coen Stork. Acesta, destul de discret, explica într-un interviu realizat la începutul acestui an că "unul din principalii săi turnători, colaboratoarea sa apropiată Daniela, a fost chiar decorat de guvernul de la Haga". Iată extrasul:


"După ce v-aţi citit dosarul de Securitate, i-aţi identificat pe cei care vă turnau la Securitate?

C.S.: Da, mai ales că Daniela, nume de cod, de pildă, purta acelaşi nume ca în realitate, de asemenea şoferul, care se află încă în serviciul ambasadei. Daniela a plecat, pe de altă parte, din ambasadă după ce a fost decorată de guvernul olandez. A fost o foarte bună angajată. Vorbea şi scria perfect în franceză, engleză, germană şi olandeză.

Guvernul olandez a decorat un turnător al Securităţii?

C.S.: Da, în primul rând că eu încă nu publicasem dosarul meu de Securitate şi în al doilea rând că guvernul olandez asuma faptul că angajaţii români erau racolaţi de Securitate. (...)"


În mod ciudat, intervievatoarea, Sabina Fati de la Romania liberă, altfel o foarte cunoscută luptătoare cu securiştii români, nu a fost interesată să releve publicului şi cine era Daniela cea racolată de Securitate.


Au făcut-o însă scriitorii Dorin Tudoran, la rândul său un fost disident, şi Petru Romoşan, ajutaţi de recenzorul Radu Ioanid. Astfel, într-o postare stufoasă de pe blogul său, intitulată "Excepționalismul românesc – azi, cea mai morală dintre loviluții", publicată pe 29 iunie a.c., Dorin Tudoran arată:


"De la o vreme, dl Andreescu este angajat într-o campanie care s-ar putea numi Nufărul – curățătorie de și pentru colaboratori. Ce este de înțeles în cazul unui avocat care trăiește din ce practică, fost procuror și mare sculă pe basculă la Scînteia este un hobby cu totul neaștepat în cazul dlui Andreescu.


Mi-e teamă că singura explicație pe care o pot găsi acestei tragedii este aceea că soția de azi a dlui Andreescu – dna Daniela (Ghițescu) Andreescu – este fostă colaboratoare a Securității, organ de represiune pentru care fosta asistentă a cunoscutului ambasador al Olandei la București, Coen Stork, a prestat servicii cu un zel stahanovist.


Întrebată astăzi de jurnaliști dacă se simte vinovată, dna Andreescu are candoarea de a declara: “Vinovată nu, responsabilă da! Pentru că nu știam că fac ceva rău; eram convinsă că fac bine, ceea ce fac. Și-n plus, îmi plăcea munca la ambasadă.”


În discuție nu era munca plăcută la ambasadă, ci munca murdară la/pentru Securitate."


Scriitorul Petru Romoşan intervine în subiect destul de abrupt, printr-un articol de opinie publicat ieri în Cotidianul:


"Ultima şi cea mai bubuitoare ştire e că soţia disidentului stimat şi mult cântat Gabriel Andreescu a fost o colaboratoare maratonistă a Securităţii (ar fi lucrat, după o informaţie de „dizident” forumist, la Ambasada Olandei din 1976 şi până în 2008, adică de pe băncile facultăţii până către pensie). Şoc şi groază ! Ovidiu Şimonca scrie chiar un editorial în „Observator cultural”, unde îi apără pe cei doi Andreeşti de atacurile „nedrepte” ale lui Dorin Tudoran. Şoc şi groază cu atât mai mult cu cât soţul de la doamna, pardon !, tovarăşa, Gabriel Andreescu himself, se pretinde de multă vreme, dar parcă încă mai abitir în ultimii ani, un specialist (supermoral, erou disident chiar) al chestiei."


"Sursa" celor doi este un articol din revista "22", publicat încă de anul trecut, dar în care nu apare însă numele în clar al turnătoarei. Reproducem mai jos citatul în cauza, din cadrul recenziei volumului Dosarul de Securitate al unui am­basador: Coen Stork (Humanitas, 2013):


„Daniela“ sau voluptatea delațiunii

Între sursele lui UM 0625 care se ocupau asiduu de Stork se afla și „Daniela“, ce­tă­țean român, una dintre salariatele Am­ba­sadei Olandei la București. „Daniela“ nu este singura sursă care a furnizat date DSS despre relațiile lui Stork cu diverși cetă­țeni români, disidenți sau nu. În legătura colonelului Tudor Roșioru, „Maria Stă­nescu“, profesoara de limba română a lui Stork, cadru didactic la catedra de limbi romanice (franceză) de laUniversitatea din București, în prezent decedată, ra­porta în casa conspirativă „Cabinet“ des­pre relațiile lui Stork cu Mircea Dinescu, Radu Bogdan, Dan Hăulică sau cu Mihnea Gheorghiu, Valentin Lipatti și Augustin Bu­zura, precizând care dintre aceste per­soa­ne îl vizitează pe ambasador la domiciliu.

Ca și în cazul informatorilor „Maria Stă­nescu“ și „Ștefan“, cititorul volumului Do­sarul de Securitate al unui ambasador: Coen Stork va putea descoperi fără mare efort numele real al sursei „Daniela“. Nu­mele personalului de sex feminin și cu ce­tățenie română care lucra la Ambasada Olan­dei se regăsesc în clar în volum. Ni­ciunul dintre informatorii plasați de DSS în jurul lui Stork nu va da dovadă de zelul analitico-delator al sursei „Daniela“. În legătura căpitanului Virgil Ghiță, ofițer al Direcției a III-a, cu care se întâlnea în ge­neral la domiciliul ei, „Daniela“ a infor­mat masiv asupra lui Stork, fiind una din­tre principalele surse de instrumentare a Dosarului de Urmărire Informativă (DUI) al acestuia. La o lună după acreditarea lui Stork în România, „Daniela“ se dovedea un competent agent de contrainformații, fă­când un portret psiholologic detaliat al ambasadorului, adăugând în raport că el es­te căutat la telefon zilnic de Dan Hău­lică. Câteva săptămâni mai târziu, „Da­niela“ furniza informații despre programul ambasadorului, subliniind preocuparea aces­tuia în legătură cu situația mi­nori­tă­ților etnice din România. La cererea DSS, „Daniela“ a făcut rapoarte privind vizitele delegațiilor Parlamentului European în Ro­mânia și a întâlnirilor ambasadorului Stork cu ceilalți ambasadori ai țărilor NATO.

Mai grav, „Daniela“ raportează DSS des­pre materiale de pe masa de lucru a am­ba­sadorului care menționează nume de di­si­denți ca Doina Cornea, Silviu Brucan, Ra­du Filipescu, Dan Petrescu, Nicu Stăn­ces­cu, Mihai Botez și Ion Puiu. Raportul este foarte bine primit de colonelul (Filip?) Teo­dorescu (UM 0625), care cere maiorului Câ­râc să analizeze dosarul sursei pentru a fi eventual „stimulată“. Într-adevăr, ca urmare a reinstruirii sursei, care a fost făcută de ofițerul Virgil Ghiță, „Daniela“ a făcut un salt calitativ în rapoartele ei. Astfel, ea a elaborat o analiză în detaliu a unui text nesemnat, al cărui autor era descris de ea ca fiind un „om de cultură sau artă român“, text care se referă la in­terdicția legiferată în România de a avea relații cu străinii. Ulterior, DSS îl iden­ti­fică ca autor al textului respectiv pe An­drei Pleșu. În rapoartele ei, „Daniela“ îi identifica în clar pe Mircea Dinescu, Nicu Stăncescu, Radu Enescu, Alexandru Paleo­logu ca autori ai unor înscrisuri ostile regimului. De asemenea, ea dădea ra­poar­te despre toți participanții la recepțiile oferite de ambasadorul olandez, inclu­zân­du-i în rapoarte până și pe studenții care învățau limba olandeză, ultima ei infor­ma­re din volum având data de 9 decembrie 1989.

Nefiind un naiv, ambasadorul Stork a con­fruntat-o pe „Daniela“, bănuind că aceas­ta lucrează pentru Securitate și că ar pu­tea fi șantajată prin posibila anulare a con­tractului făcut prin ODCE. Conform ra­portului ei din data de 22 decembrie 1988, „Daniela“ a negat această posibilitate, pen­tru a include imediat în același raport dat Direcției a III-a o listă de opt nume de di­sidenți români, toți urmăriți de DSS. Iden­tificată de presa postcomunistă din Ro­mânia, „Daniela“ va declara în legătură cu responsabilitatea ei în afacerea Stork că ea este: „vinovată nu, responsabilă da!“ (sic!), comunicând, de asemenea, că era „convinsă că face bine“ și că îi „plăcea munca la ambasadă“. Desigur…"

Într-un Plan de Măsuri al Securităţii, cu privire la obiectivul STORK COENRAAD FREDERIK (foto), se scrie si despre "sursa" Daniela:

Coen Stork urmarit de Securitate"Măsuri: 1. Potenţialul informativ existent în cadrul obiectivului „Oana“ va fi instruit şi dirijat în mod diversificat pentru a ne fur­niza informaţii despre activitatea şi comportarea obiectivului la locul de muncă şi la reşedinţă.

În mod deosebit sursele „Daniela“, „Valter“, „Bănăţeanu“ şi „Cornelia“ vor fi instruite pentru a ne semnala următoarele: – întâlnirile obiectivului cu cetăţeni români şi străini la reprezentanţă, reşedinţă sau în alte locuri şi medii; – mesele şi recepţiile organizate sau la care este invitat; – preocupările şi intenţiile obiectivului în legătură cu sarcinile de serviciu, datele şi informaţiile ce îl interesează; – relaţiile cu ceilalţi diplomaţi în special cu „DATCU“; Termen: permanent; Răspunde: Lt. Dragomir C-tin şi cpt. Ghiţă Virgil."

Un alt Plan de Măsuri al DSS în cazul lui Coen Stork se încheie astfel: "4. Avand in vedere inclinatia pentru relatii extraconjugale a ambasadorului olandez, vor fi intreprinse masuri destinate compromiterii acestuia prin angrenarea lui intr-o legatura de acest gen cu o femeie "casatorita", sursa de incredere a organelor noastre, care-i va fi interpusa."

Morala: Nici "Nufărul" nu mai e ce era odată...