ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Recent, Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove, aflată sub jurisdicția Moscovei, a trecut la caterisirea preoților care au decis să treacă la Mitropolia Basarabiei, ce țin canonic de BOR. Abuzurile reprezentanților Mitropoliei Chișinăului dovedesc disperarea sinodului prezidat de mitropolitul moscovit Vladimir Căntărean, care a constatat că propaganda rusească pierde din ce în ce mai mult teren în Basarabia.

În acest context, pr. Eftimie Mitra de la Schitul „Tuturor Sfinților Români”, județul Hunedoara, a fost prezent în zilele de 9 și 10 martie în Republica Moldova, slujind în bisericile din satul Costești, raionul Ialoveni și din satul Camencea, raionul Orhei, biserici ce aparțin de BOR.

Părintele Eftimie le-a explicat credincioșilor de ce caterisirile preoților care trec la Mitropolia Basarabiei sunt nule și de ce Mitropolia Moldovei este un instrument de deznaționalizare a românilor din Republica Moldova. În același timp, pr. Eftimie a subliniat faptul că Mitropolia Basarabiei este o piedică în calea rusificării românilor dintre Prut și Nistru.

„Dacă rușii ne-au rupt și au împărțit Moldova în două, asta nu înseamnă că ne-am făcut ruși. Tot români am rămas. Am rămas în continuare ceea ce am fost. De aceea încă suntem împreună, de aceea vorbiți limba română. De aceea încă gândiți românește. Marii voștri oameni de cultură: Grigore Vieru, Ion Aldea-Teodorovici sunt români, au gândit românește. Nu putem schimba aceste valori ale noastre, ele rămân în popor, pentru că fac parte din sufletul nostru”, a spus pr. Eftimie Mitra.

De ce Mitropolia rusofilă a Moldovei atacă Mitropolia română a Basarabiei? Iată câteva răspunsuri oferite de pr. Eftimie:

- O mitropolie impusă din silă nu poate fi canonică.

- Înainte de invazia rusească între Prut și Nistru (Republica Moldova de azi) au existat episcopii subordonate Mitropoliei de la Iași.

- Misionarul rusofil Mihai Silviu Chirilă nu face parte din BOR. A rupt comuniunea liturgică cu BOR în 2016. Este un vechi agitator anti-BOR.

- Caterisirea preoților care au plecat de la Mitropolia rusofilă a Moldovei nu este validă.

Pentru o mai bună înțelegere a situației Bisericii Ortodoxe din Basarabia, vă prezentăm aici, în deschidere și mai jos, cele două predici ale pr. Eftimie Mitra, precum și un reportaj în care Înaltpreasfințitul Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, explică situația canonică din Biserica Basarabiei.

Mitropolia Basarabiei - o piedică în calea propagandei rusofile în Republica Moldova

Mitropolia Chișinăului, noi săgeți spre Mitropolia Basarabiei