ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Doctorul Horia Roșianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a afirmat, miercuri, într-o conferință de presă, că actorul Florin Piersic (88 de ani) avea septicemie când s-a internat în unitatea medicală și a precizat că trebuiau îndepărtate proteza de genunchi și stimulatorul cardiac, care erau focare secundare de infecție, conform News.ro, citat de stiripesurse.ro

„Situația era a unui pacient cu septicemie, cu o infecție generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularități, și anume două zone protetice: proteză de genunchi și material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicină că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în fața unei infecții severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează și se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune așa că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acționeze împotriva germenilor care determină infecția septicemică. Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acțiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparține specialității noastre, dar în același timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de așteptat, s-au infectat și sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă”, a declarat Horia Roșianu, miercuri, într-o conferință de presă.

S-a activat o celulă de criză

El a a precizat că, pentru a fi rezolvată problema infecției, era nevoie de îndepărtarea protezei de genunchi și a stimulatorului cardiac.

”În noaptea de vineri spre sâmbătă, ne-am întors în țară ca familie, sâmbătă dimineața, împreună cu domnul manager, împreună cu domnul doctor Ștef, șeful terapiei intensive, împreună cu un coleg ortoped de la Spitalul Militar și cu alți colegi din cardiologie, făcând o ședință de lucru multidisciplinară, i-am făcut o vizită amănunțită domnului Florin Piersic și concluzia noastră a fost foarte clară trebuie îndepărtate focarele secundare de infecție, proteza de genunchi și/sau sondele și stimulatorul cardiac. Ambele ar trebui îndepărtate ca să poți rezolva problema infecției septicemice”, a explicat medicul de la Institutul Inimii.

Florin Piersic a fost transferat, marți seară, de la Cluj-Napoca la București, cu un avion SMURD, care se afla în Ungaria pentru un exercițiu NATO. El a fost operat la genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca, ulterior fiind transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici, având un stimulator cardiac.

Directorul Institutului "Matei Balș" din Capitală explică infecția lui Florin Piersic

Directorul medical al Institutului "Matei Balș", Adrian Marinescu, a declarat, miercuri, că nu se discută la acest moment despre o infecție care să îi pună marelui actor Florin Piersic viața în pericol.

"Dânsul nu numai că este stabil, nu aș spune că starea generală este foarte bună deoarece vorbim, până la urmă, de vârstă, de bolile cronice, dar, fără discuție, nu este așa cum s-a spus un risc vital, nu este o stare gravă care să îi pună viața în pericol în viitorul apropiat, motiv pentru care ceea ce facem noi încă de aseară, de când a ajuns la noi, este o evaluare care nu ține doar de procesul infecțios. Aici discutăm tot practic: partea ortopedică, cardiologică, tot ce se întâmplă. (...) Nu discutăm despre o infecție care să îi pună în acest moment viața în pericol. Cred că este partea cea mai importantă. Ce va fi în viitorul apropiat și cum vom aborda lucrurile este o altă discuție, dar nu se pune problema să fie o stare gravă care să îi pună viața în pericol", a declarat medicul la Antena 3.

Întrebat dacă există posibilitatea ca actorul să fie operat din nou în următoarele zile, Marinescu a răspuns: "Cu siguranță că toate sunt de luat în calcul. Evaluarea nu este făcută doar de către infecționist, este logic să fie așa, sunt ortopezii și partea de cardio, vom alege cea mai bună soluție. În momentul în care se va pune problema, poate și în orele următoare sau ziua următoare, să avem o altă abordare sigur că vom anunța".

Potrivit directorului medical, problema constă în ce măsură infecția ar ajunge "să aibă un răsunet mare și să modifice multe lucruri".

"Stafilococul, despre el vorbim, dacă este un stafilococ pe care noi îl numim cuminte, adică sensibil la aproape toate antibioticele, se găsește și pe piele. El poate să conviețuiască destul de ușor la oricare dintre noi. Atunci când ai un sistem imunitar cu probleme acel stafilococ și el, la rândul lui, va face mai mult rău, categoric. Nu știu dacă este discuție de branulă sau este o discuție generală că există riscul ca dintre bacterii, cum este și stafilococul, să dea infecția. Problema mea nu este asta că dă infecția, ci în ce măsură această infecție ajunge să aibă un răsunet mare, să modifice multe lucruri, să ducă până la urmă la un prognostic negativ. Asta facem și asta trebuie monitorizat", a explicat medicul.

Actorul a fost operat după ce i s-a făcut rău la finalul unui spectacol, iar medicii au constatat că avea o infecție la un genunchi, infecție care se pare că s-a extins.