ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a propus, joi, prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul României cu încă 30 de zile, începând din 14 decembrie, păstrând măsurile existente în prezent, la care se adaugă o reglementare referitoare la transportul pe cablu pe pârtiile de schi, a anunțat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (D.S.U.), Raed Arafat, citat de Agerpres. Acesta i-a îndemnat pe români să limiteze numărul celor cu care se întâlnesc de Crăciun, să nu meargă la colindat și să petreacă în privat, cu respectarea limitărilor de până acum, dar nicidecum în stradă cu sute de oameni ca în alți ani. 

„A fost evaluată situația epidemiologică, motiv pentru care propunerea este de prelungire a stării de alertă pe încă 30 de zile, păstrând măsurile existente actualmente, doar la acest moment, adăugând o singură măsură. Și anume, organizarea și desfășurarea activităților operatorilor de transport pe cablu care deservesc pârtiile de schi se realizează în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Sănătății și al ministrului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri”, a declarat Raed Arafat la finalul ședinței C.N.S.U., care a fost transmisă online de Ministerul Afacerilor Interne.
 
Șeful D.S.U. le-a recomandat românilor să-și limiteze contactele interumane de sărbători și să nu meargă la colindat nici măcar în grupuri de maximum 3 persoane.
 
„De sărbători, vă rog, gândiți-vă la sănătatea d-voastră și la sănătatea familiei d-voastră și a celor în vârstă. Încercați cât de mult posibil, în acest an, să limitați numărul celor cu care vă întâlniți în timpul sărbătorilor. Asta ne va ajuta să trecem mai ușor peste ce poate să vină ulterior sau după sărbători și, bineînțeles, ne va permite, sper, ca anul viitor sărbătorile să se desfășoare cât mai aproape de normal”, a promis Arafat. Aceeași promisiune de la Învierea Domnului, sărbătorită cu bisericile închise: jertfiți doar această sărbătoare, ca să puteți mai repede să vă bucurați de cele care vor veni. Promisiune care nu a fost onorată nici până azi, la 8 luni distanță.
 
Referitor la petrecerile de Crăciun sau de Revelion, Arafat a precizat laconic că „toate limitările care au fost până acum rămân mai departe. Totul, în limita limitărilor care au fost”. Apoi, s-a simțit dator să adauge că „dacă vorbim de petreceri de sute și mii de oameni în stradă, nu! Asta, clar că nu”. 

Întrebat fiind dacă pârtiile de schi sunt deschise pentru toată lumea sau doar pentru localnici - aluzie clară la pelerinajele religioase, limitate doar la credincioșii din zona în care se desfășoară -, Arafat a spus că acestea vor fi deschise pentru toți, dar cu respectarea „tuturor regulilor care se aplică în jurul lor”. Accesul turiștilor la transportul pe cablu (telescaun, telecabină) va fi limitat la 50% din capacitate.

Nu la fel de generos a fost „comandantul acțiunii” în ceea ce privește mersul la colindat, obicei românesc străvechi care se manifestă în ajunul și în zilele Crăciunului.

„Eu vă sfătuiesc - și chiar personal vă sfătuiesc acest lucru, pentru că colindatul poate să fie câte trei persoane care merg de la casă la casă -, dar sfatul este: evitați acest lucru, chiar dacă e o tradiție! Și o înțeleg perfect și o înțelegem cu toții perfect, dar mersul din casă în casă, intratul în mai multe case deodată, în aceeași zi, și te duci, și te întâlnești cu cineva, mai stai un pic, mai scoți masca în casă, mai ieși, mai te duci la altcineva ... riscul de infecție crește foarte mult și pentru cei la care ai mers tu, și pentru tine, care ai intrat în mai multe case”, a explicat Raed Arafat, care pare a-și fi închipuit că la colindat se merge cu mască și se cântă din spatele acesteia, colindătorii scoțându-și-o de pe față doar la intrarea în casă. 
 
Restricțiile privind circulația se mențin pe timpul nopții, inclusiv în noaptea de revelion. La miezul nopții dintre ani, fiecare român va fi silit să stea la casa lui „sau în apropiere de casa lui, adică afară de casa lui. Dar, cum am zis, nu vor fi festivități cum au fost în alți ani în centru sau cu sute de oameni care să se întâlnească pentru acest moment. Și sper ca populația să înțeleagă, chiar dacă sunt convins că o să fie comentarii în acest sens, să înțeleagă că acest lucru are importanță în prevenirea răspândirii acestui virus, în speranța că asta va fi singura dată care vom face în ea așa ceva și că la anul totul să se întoarcă cât mai aproape de normalitate”, a mai explicat Arafat. 

Acesta a adăugat că vineri, la ora 10:00, va avea loc o ședință de guvern în care vor fi aprobate, printr-o hotărâre, propunerile adoptate în ședința CNSU. Nu este însă clar în ce bază legală mai poate guvernul interimar să prelungească starea de alertă. Potrivit Codului Administrativ, guvernul interimar poate emite doar acte cu caracter individual sau normativ, fiindu-i imposibil să emită ordonanțe sau OUG-uri sau să inițieze proiecte de lege.

În luna mai, Parlamentul statuase că starea de alertă poate fi prelungită cu maximum 30 de zile. Cu toate acestea, guvernul a abuzat de prevederile legale, prelungind până acum starea de alertă de 6 ori și dorind să o prelungească pentru a șaptea oară începând din 14 decembrie, ceea ce ar însemna o prelungire totală de minimum 210 zile. Această obișnuință nu contrazice litera legii - care nu spune și de câte ori se poate face prelungirea „cu maximum 30 de zile” -, dar contrazice spiritul ei.

1 Decembrie ni l-au luat. Or să ne ia și Crăciunul?