ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul și Hamas au convenit asupra unui armistițiu de patru zile, în urma căruia gruparea palestiniană ar urma să elibereze zeci de ostatici luați pe 7 octombrie, au anunțat ambele părți, potrivit presei internaționale, a transmis Reuters, conform Știripesurse.

Potrivit Reuters, Guvernul israelian și Hamas au convenit, miercuri, asupra unei pauze de patru zile a luptelor pentru a permite eliberarea a 50 de ostatici deținuți în Gaza în schimbul a 150 de palestinieni încarcerați în Israel, precum și intrarea ajutorului umanitar în enclava asediată.

Oficiali din Qatar, care a mediat negocierile, precum și din SUA, Israel și Hamas au afirmat de câteva zile că un acord este iminent.

Se crede că Hamas deține peste 200 de ostatici, luați atunci când luptătorii săi au năvălit în Israel la 7 octombrie, ucigând 1.200 de persoane, potrivit unui bilanț israelian.

O declarație a biroului premierului israelian Benjamin Netanyahu a precizat că 50 de femei și copii vor fi eliberați pe parcursul a patru zile, timp în care va exista o pauză în lupte.

Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, pauza va fi prelungită cu încă o zi, a precizat acesta, fără a menționa eliberarea prizonierilor palestinieni în schimb.

"Guvernul Israelului s-a angajat să îi întoarcă acasă pe toți ostaticii. În această seară, acesta a aprobat acordul propus ca o primă etapă pentru atingerea acestui obiectiv", se arată în declarație, publicată după ore de deliberări care au fost închise presei.

Hamas a declarat că cei 50 de ostatici vor fi eliberați în schimbul a 150 de femei și copii palestinieni care sunt deținuți în închisorile israeliene. Acordul de armistițiu va permite, de asemenea, intrarea în Gaza a sute de camioane cu ajutoare umanitare, medicale și de combustibil, a precizat Hamas.