ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Juriștii CNA au fost siliți să determine conducerea Consiliului Național al Audiovizualului să oprească campania de dezinformare a populației pe tema vaccinurilor după ce ActiveNews și alte sute de români le-au demonstrat că este ilegală și cu puțin înainte de a se începe acțiunea în judecată împotriva CNA pentru încălcarea Legii.

Reamintim că ActiveNews a sesizat pe 4 ianuarie CNA și Colegiul Medicilor cu privire la campania ilegală derulată prin intermediul media de stat și a celei mituite de Guvern, după cum a transmis și Bursa la data respectivă.

Ținem să menționăm că într-o primă fază, pe data de 12 ianuarie (video mai jos), când CNA a luat în discuție reclamațiile ActiveNews și ale altor 200 de români care s-au folosit și de argumentele juridice ale avocatului Gheorghe Piperea, membrii Consiliului au dezavuat cererile noastre de intrare în legalitate prin oprirea imediată a campaniei expediindu-le, cu superioritate, în circa 5 minute. Afirmația pe care o reținem și care îi aparține unui membru al CNA este: "Cum să fie ilegală dacă noi am aprobat-o?" Deducem că personajele ajunse în sinecurile politice de la CNA s-au crezut chiar un fel de întruchipare a legii. După ce am făcut o revenire la CNA înțelegem că a trebuit să le explice juriștii CNA, înainte de a-i da noi în judecată, că Legea este mai presus decât ei. Să vedem cum vor arată noile materiale de (dez)informare.

Momentan le-a ieșit mărgica aceasta:

„În atenția radiodifuzorilor

21.01.2021

Ref. Oprirea de la difuzare a spoturilor informative de tip testimonial aferente campaniei de informare și comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România

Consiliul Național al Audiovizualului mulțumește radiodifuzorilor pentru implicarea în campania de informare a publicului privind procesul de vaccinare prin difuzarea spoturilor aferente.

Totodată, având în vedere că Guvernul României a informat CNA că acest proces a intrat deja într-o altă etapă, vă adresăm rugămintea de a opri difuzarea spoturilor informative de tip testimonial realizate pentru această etapă a campaniei de informare.

Vă comunicăm, de asemenea, că ținând cont de „Instrucțiunea CNA nr. 5 din 22.12.2020, referitoare la desfășurarea în audiovizual a campaniei de informare și comunicare privind vaccinarea împotriva COVID-19 în România”, vă vom transmite, în vederea difuzării, noile materiale informative imediat ce vor fi realizate.

Biroul Informare și Relații Publice al CNA

Potrivit Ordinului Ministerului Sănătății 194 din 23 februarie 2015 privind aprobarea Normelor pentru evaluarea și avizarea publicității la medicamentele de uz uman, publicat în Monitorul Oficial Nr 168 din 11 martie 2015 - disponibil online, aici: https://www.anm.ro/_/ORDINE/ OMS_194_2015.pdf - La ARTICOLUL 52, PCT. 8, se stipulează că "Este interzisă difuzarea de materiale publicitare pentru medicamente sau tratamente prezentate sau recomandate de profesioniști în domeniul sănătății, organizații academice, științifice, fundații, de personalități ale vieții publice, culturale, științifice, sportive sau de alte persoane care, datorită celebrității lor, pot încuraja consumul acestor medicamente sau folosirea tratamentelor respective.” 

Mai mult, unul dintre medici se deda și la publicitate înșelătoare, sancționată prin același Ordin al Ministerului Sănătății cât și prin  Decizia CNA nr. 220 /2011 privind Codul de reglementare a conținutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare. Concret, la finalul spotului publicitar la unicul vaccin de pe piața din România, medicul în cauză afirmă că „Acest vaccin este sigur, este eficient și are foarte puține reacții adverse.”

Conform Prospectului/Rezumatului caracteristicilor medicamentului, care este disponibil online aici - https://www.ema.europa.eu/en/ documents/product-information/ comirnaty-epar-product- information_ro.pdf - vaccinul are cel puțin 13 reacții adverse, la care se mai adaugă alte câteva menționate în Raportul Agenției Europene a Medicamentului, disponibil aici - https://www.ema.europa.eu/en/ documents/assessment-report/ comirnaty-epar-public- assessment-report_en.pdf. 

Recomandăm sinecuriștilor CNA să mai pună din când în când mâna pe Constituție și legile țării.

VIDEO DE LA CNA - CUM AU TRATAT SINECURIȘTII CERERILE A PESTE 200 DE ROMÂNI: