ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Într-un interviu televizat de o oră, ofițerul superior al SBU, general-locotenentul Vasyl Malyuk, a declarat că spionii ucraineni au vizat „foarte multe” persoane responsabile de crime de război și atacuri împotriva cetățenilor ucraineni, scrie SkyNews, citat de Romanian Global News.

El a oferit, de asemenea, o perspectivă neobișnuită asupra unei campanii de asasinate – desfășurată prin rețele de agenți secreți și agenți clandestini – care a eliminat cetățeni ucraineni care colaborează cu Kremlinul pentru a aresta și tortura alți ucraineni.

Malyuk a spus că Ucraina nu își poate asuma în mod oficial responsabilitatea crimelor, spunândpostului național de televiziune ICTV: „Oficial, nu vom admite acest lucru. Dar, în același timp, pot oferi câteva detalii”.

Odată ce informațiile au fost confirmate, SBU este chemată să comită asasinatul de către autoritățile civile, a spus Malyuk.

Cine a fost ucis sau vizat?

Poate că cea mai cunoscută crimă a fost cea a lui Vladlen Tatarsky, născut în Ucraina, un propagandist de la Kremlin și personalitate mass-media.

Malyuk a spus că a fost vizat pentru serviciul său militar în lupta împotriva Ucrainei și pentru apelurile sale pentru eliminarea ucrainenilor.

Propagandistul a fost ucis când i s-a înmânat o statuetă manipulată cu explozivi într-o cafenea din Sankt Petersburg în aprilie anul trecut.

Șeful spionajului ucrainean a spus că agenții au păcălit un intermediar, o tânără, pentru a-i preda statuia domnului Tatarsky.

Malyuk a spus că SBU nu își asumă responsabilitatea pentru asasinat, dar Tatarsky l-a meritat din cauza abuzului său repetat asupra prizonierilor de război ucraineni.

O altă execuție importantă a fost fostul membru al parlamentului ucrainean Ilya Kyva, care a vorbit împotriva independenței Ucrainei și a fugit de autoritățile de la Kiev.

Kyva a fost condamnată pentru trădare și a colaborat cu FSB din Rusia când a fost ucisă de un asasin care a împușcat-o de la mică distanță, a spus Malyuk.

De asemenea, a fost vizat cetățeanul ucrainean Zakhar Prelepin, un înalt oficial de poliție într-un guvern „separatist” susținut de Kremlin din regiunea Luhansk din estul Ucrainei.

Prelepin a cerut public uciderea ucrainenilor, a spus Malyuk.

El a supraviețuit unei explozii la casa sa de la țară din Luhansk, care a ucis mai mulți polițiști adunați acolo în septembrie 2022. Malyuk a spus că a rămas cu răni grave la nivelul abdomenului.

Un alt oficial înalt de poliție din regiunea Luhansk care lucrează cu Rusia, Igor Kornet, a supraviețuit și el unei explozii care a lovit o frizerie în mai 2023.

Malyuk a adăugat că o nouă tentativă de asasinat de mare profil a fost împotriva filosofului politic rus și apropiat al lui Vladimir Putin, Aleksandr Dughin.

Tentativa a eșuat când Dughin a schimbat mașinile cu fiica sa, Daria, care a fost ucisă de bombă manipulată de agenții SBU.