ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Marea Moschee din București a fost un proiect al Guvernului Ponta. Imobilul urma sa fie construit bulevardul Expoziției nr. 22-30, în urma unor discuții între România și Turcia. Terenul în suprafață de 11.295 de metri pătrați a fost atribuit în acest sens în folosința gratuită a Muftiatului Cultului Musulman din România prin hotărârea de guvern nr. 372/2015, adoptată de Guvern.

În anul 2018 proiectul a fost abandonat. Dreptul de folosință gratuită în favoarea Muftiatului Cultului Musulman din România asupra terenului prevăzut în hotărârea de guvern nr. 372/2015 a fost revocat prin hotărârea de guvern 873/2018.
 
*
 
Premierul Victor Ponta explica, în 2015, într-un interviu acordat postului de televiziune Antena 3, de ce urma să se ridice o moschee în București. Astfel primul-ministrul de atunci sublinia că între România și Turcia există un parteneriat strategic.

Un alt motiv invocat de Ponta la vremea aceea în favoarea construcției unei moschei a fost legat de faptul că lăcașul de cult era adresat credincioșilor. De asemenea, premierul afirma că în timpul guvernării sale s-a refăcut și Templul Coral al evreilor.

Mai mult, Ponta subliniase că, deși românii sunt majoritari ortodocși, sunt toleranți, iar din acest punct de vedere ridicarea unei moschei în București nu ar trebui să fie o problemă.

Turcia urma să construiască în București una dintre cele mai mari moschei din Europa. Pe un teren de pe bulevardul Expoziției, dăruit de Guvernul Ponta Muftiatului Cultului Musulman din România, urma să se ridice de fapt un centru cultural de 11.000 de metri pătrați, care includea, pe lângă moschee, care putea adăposti 2.000 de persoane, săli de curs pentru ca imamii să predice din Coran, o bibliotecă și chiar spații de cazare. Terenul valora circa patru milioane de euro și a aparținut Regiei Autonome de Administrare a Patrimoniului Protocolului de Stat. Singura condiție pe care a impus-o guvernul de atunci era ca lucrările de construcție a moscheei să înceapă în trei ani. Fondurile pentru construire ar fi fost asigurate de către statul turc.

Fostul președinte Traian Băsescu a criticat în termeni duri decizia Guvernului Ponta. „Avem un premier care stă pitit pe la Istanbul. Șchiop, dar a luat decizia cu moscheea, ceea ce ne face să ne gândim că a fost operat la cap, nu la picior. E o poveste, dacă n-ar fi tragică, ar fi comică (…) Astfel de decizii sunt nesăbuite, dacă nu chiar antinaționale. Avem o minoritate de 60-70.000 de musulmani, avem moschei la Constanța, dar să faci cea mai mare moschee din Europa si sa aduci 600.000 de studenți mulsulmani.(…) Nu există risc mai mare decât să aduci studenți musulmani în țară”, spunea fostul președinte. Acesta a mai precizat că decizia trebuia discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării și că proiectul trebuia respins.
 
Statisticile oficiale arată că în București, în 2015, trăiau aproape 10.000 de musulmani. Aproape jumătate fiind cetățeni străini, veniți cu afaceri, la studii, prin căsătorii sau cu alte interese. Cea mai mare comunitate musulmană din România se află în Dobrogea și număra la vremea respectivă  peste 70.000 de persoane.