ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


SUA trimit în Orientul Mijlociu un grup de atac de portavioane, o escadrilă de vânătoare și nave de război suplimentare, în timp ce regiunea se pregătește pentru o ripostă iraniană la uciderea unui înalt lider Hamas în Teheran la începutul acestei săptămâni, scrie CorectNews, care preia Anima News.

Aceasta este probabil cea mai mare deplasare de forțe americane în regiune din primele zile ale războiului din Gaza, când Pentagonul a trimis două grupuri de atac de portavioane în Orientul Mijlociu, într-un avertisment foarte public adresat grupurilor militante regionale de a nu extinde luptele.
 
 
„L-am auzit tare și clar pe liderul suprem (al Iranului, n.r.) că intenționează să răzbune această ucidere a unui lider Hamas la Teheran și că vor să efectueze un alt atac asupra Israelului. Nu putem presupune pur și simplu că și noi vom fi potențial victime ale unui astfel de atac, așa că trebuie să ne asigurăm că avem resursele și capacitățile potrivite în regiune”, a declarat John Kirby, coordonatorul comunicărilor strategice pentru Consiliul Național de Securitate, pentru CNN.

Vineri, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a ordonat grupului de atac ”USS Abraham Lincoln” să înlocuiască grupul de atac ”USS Theodore Roosevelt”, care operează în prezent în Golful Oman, potrivit unei declarații a secretarului de presă adjunct al Pentagonului, Sabrina Singh.

În plus, distrugătoare și crucișătoare capabile de apărare împotriva rachetelor balistice vor fi, de asemenea, trimise în Orientul Mijlociu și în Marea Mediterană. Declarația nu precizează ce nave de război au fost trimise, dar două distrugătoare americane din estul Mării Mediterane au participat la interceptarea barajului de lovituri lansate de Iran împotriva Israelului în aprilie.

Austin a ordonat, de asemenea, desfășurarea unei escadrile de vânătoare în regiune, a declarat Singh.
SUA au deja în regiune nava de asalt amfibie ”USS Wasp”, care operează cu ”24th Marine Expeditionary Unit” (Unitatea expediționară 24 de pușcași marini), capabilă să efectueze o evacuare a cetățenilor americani din Liban în cazul în care aceasta ar fi ordonată.

„Apărarea globală a Statelor Unite este dinamică, iar Departamentul Apărării păstrează capacitatea de a se desfășura pe termen scurt pentru a face față amenințărilor la adresa securității naționale în continuă evoluție”, a declarat Singh în declarație.

Iranul a promis să atace Israelul pentru asasinarea liderului politic Hamas Ismail Haniyeh la Teheran

Oficialii americani au declarat că atacul iranian anticipat ar putea avea loc în zilele următoare, iar SUA urmăresc îndeaproape regiunea pentru orice indicii cu privire la modul în care acesta ar putea avea loc. Oficialii au declarat că atacul ar putea fi similar cu barajul de rachete balistice și drone lansate de Iran împotriva Israelului în aprilie, dar ar putea fi, de asemenea, mai mare și mai complex, coordonat cu proxies iranieni din regiune.

Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a sugerat că un atac coordonat asupra Israelului ar putea fi în pregătire, după ce Israelul a lichidat unul dintre comandanții de vârf ai grupării susținute de Iran în Beirut, cu mai puțin de 24 de ore înainte de uciderea lui Haniyeh.

„Pentru că au ales să se lupte cu toată lumea, nu știu de unde va veni răspunsul… răspunsul va veni separat sau coordonat”, a declarat el într-un discurs susținut joi.