ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Curtea de Apel București s-a pronunțat în cazul unei acțiuni depuse de un avocat constănțean împotriva Departamentului pentru Situații de Urgență (D.S.U.), pentru clarificarea legalității obligativității purtării măștilor în spații deschise. Instanța a decis că această măsură este ilegală.

Avocata Minodora Ion a solicitat D.S.U. să pună la dispoziția instanței întreaga documentație care a stat la baza emiterii ultimelor două ordine de carantinare a municipiului Constanța, sub sancțiunea amenzii judiciare. În opinia avocatului, dacă instanța îi va da dreptate, se va crea un precedent, astfel încât D.S.U. și alte instituții să nu mai poată obliga populația să poarte măști în spațiile deschise, bazându-se doar pe opinia unor „specialiști” neidentificați.

„Am formulat o acțiune împotriva Departamentului pentru Situații de Urgență, am atacat, din ultimul ordin articolul 4 pct.15, cel care prevede măsura obligării purtării măștii în spațiile deschise. Am avut termen pe data de 21 decembrie, s-a pus în vedere D.S.U. să depună toată documentația care stă la baza întocmirii ordinelor de carantină, respectiv de prelungire a carantinei în Constanța. Instanța a dispus ca D.S.U. să depună documentația, sub sancțiunea amenzii judiciare. Raed Arafat invocase niște texte de lege, legea 55 din 15 mai 2020 etc., dar în niciuna nu exista menționat, în mod expres, obligarea purtării măștii și în spații deschise. Nu am atacat altceva din aceste ordine, ci strict această prevedere”, a declarat, pentru Focus Press, avocata Minodora Ion.

Acțiunea a fost depusă săptămâna trecută, primul termen a fost stabilit pentru luni, 21 decembrie 2020, iar miercuri, 23 decembrie, instanța s-a pronunțat, statuând că adaosul operat de D.S.U. la prevederile Legii nr. 55 / 15.05.2020, care obligă la purtarea măștii doar în spațiile publice închise șî în mijloacele de transport în comun, este ilegal. D.S.U. a încercat să generalizeze obligativitatea purtării măștii în toate spațiile deschise, însă hotărârea administrativă nu poate prevala în fața unei legi superioare a Parlamentului.

În jurul orei 17:00, Curtea de Apel București a admis acțiunea avocatei Minodora Ion și a scos în afara legii articolul 4 pct.15 din ordinul DSU privind obligarea cetățenilor de a purta mască în spațiile deschise. Hotărârea instanței nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs în termen de 3 zile.

Dacă decizia instanței va rămâne definitivă, aceasta va produce efecte la nivel național.