ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Victor Roncea: Domnule profesor, continuăm dialogul despre proiectele Dvs. Așadar am început și anul 2024. Știu că nu am spus nici un cuvânt despre câteva zeci de cărți pe care le-ați publicat în anul 2023. Dar mi se pare mai interesant să vorbim despre proiectele care vor căpăta realitate în acest an. Ce veți publica în marile colecții pe care le-ați început împreună cu Academia Tomitana și IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului. Ce cărți personale veți publica, ce proiecte apar în imaginările cele mai recente...

Prof. Constantin Barbu: Dragă Victor, tu știi bine că sunt într-adevăr câteva zeci de cărți despre care nu am spus nici un cuvânt dar nu este obligatoriu să vorbim despre orice carte publicată. În biblioteca Academiei Tomitane se află aproape 2500 de cărți pe care le-am publicat de-a lungul timpului. Pentru ortodoxia română, Tezaurul lui Teodosie este incomparabil. Vom mai trăi și vom mai vedea multe minuni în manuscrisele care există în cele mai vestite arhive ale lumii. Tot IPS Teodosie este cel care va avea grijă să adunăm în colecția Monumentelor ortodoxe și bizantine toată comoara care a existat în Constantinopol până în anul 1453. Sunt vreo 22.000 de manuscrise și nu le vom putea publica pe toate, însă vom lăsa un inventar complet ca să mai fie celebri și alții... Eu mă bucur că acest interviu are loc cu o zi înainte de Sfântul Cuvios Teodosie, începătorul vieții călugărești de obște din Țara Sfântă, pentru a-i putea ura pe aceasta cale Înaltpreasfințitului Părinte Teodosie Întru Mulți Ani!

V.R.: Ne alăturăm urării Dvs, amnintind că ActiveNews l-a și declarat pe IPS Arhiepiscopul Teodosie „Omul Anului” pentru felul cum a spălat onoarea instituției Bisericii Ortodoxe Române în așa-zisa pandemie, și, dacă tot îl amintim, alături de urarea de La Mulți Ani! vă felicităm împreună pentru lucrarea de anvergură Monumenta Romaniae Historica apărută cu binecuvântarea sa la Academia Tomitană. Care este stadiul acestei lucrări publicistice cu adevărat monumentale?

C. B.: Monumenta Romaniae Historica va trece de borna de 1000 de volume și va înainta spre 2000, așa cum vrea Arhiepiscopul Teodosie, fiindcă știe că arhivele străine au depășit în bogăție imaginația noastră. Lucrăm intens cu gândul la aniversarea celor 1700 de ani de la Sinodul de la Niceea, cel din anul 325.

Iată cel mai vechi și mai celebru papirus al Crezului, Crez stabilit în anul 325 când era de față și Marcus, Mitropolitul Tomisului.

Am publicat papirusul în volumul 816 din colecția Monumenta Romaniae Historica.

Nu-mi place să vorbesc despre „trecutul" meu literar, fiindcă mă simt ca un cadavru în reluare. Plus că literatura română actuală este o jucărie defazată, care evoluează într-o sferă mică în care se agită tot felul de ipochimeni impotenți, atât în Academia Română cât și în Uniunea scriitorilor. Nu există nici o țară în Europa în care președintele Academiei să fie plagiator multiplu, plagiator fiind și președintele Uniunii scriitorilor, plagiator fiind și patriarhul ortodox al țării.

Voi publica (ca volume inedite sau ca volume în ediție definitivă) mai multe cărți la care am lucrat câțiva ani sau câteva decenii. Cea mai „grea" carte a mea este Supracartea fără de ce (gândită și scrisă în mai multe timpuri, dar cu un gând străbătător identic). Cartea are peste 2400 de pagini, i-am schițat și o scurtă introducere și se va bucura și de un eseu final, „autodistrugător". Nu vreau să vorbesc mai mult despre Supracarte. Eu nu mă grăbesc niciodată, ba chiar sunt un întârzietor. Am învățat ceva de la Noica, ba chiar este un lucru pe care Noica însuși mi l-a explicat de mai multe ori. Noica numea acest lucru buna întârziere. În fine... Ți-am vorbit despre o trilogie de 3003 poeme, scrisă de curând. Trilogia s-ar putea să aibă chiar zece volume mari (câte zece cărți de câte 100 de poeme) și nu va mai fi trilogie... Deocamdată cele trei cărți sunt următoarele:

1. Cartea schimbată la față

2. Cartea genială

3. Cartea zburătoare-ntr-o aripă

Iată cîteva din coperțile și titlurile primelor volume din Cartea schimbată la față.



V.R.: Când veți publica această trilogie în 30 de volume?

C.B.: Cu ajutorul Domnului, sper să public toate aceste prime 30 de volume acum, în ianuarie.

V.R.: Mi-ați povesti că pregătiți pentru tipar (în ediție definitivă) și Stîlpul versului, din care ați scris peste 50 de volume.

C.B.: Voi publica, în primă fază, vreo 60 de volume. Chiar astăzi am primit culegerea volumului 54 al cărui titlu este Cadavru de rege mintal. Vorbind, cu tine, mai mult în cifre și titluri n-am spus nimic despre vârtejul intern al acestor cărți. Vorbesc de cărțile de poeme și poezeme. Ele au o sintaxă cu totul altfel. Vocabularul este violent. Sunt anarhii autodistrugătoare. Pedepse existențiale și poematice totodată. Nu se compară cu nimic din ce scriu poeții, poetaștri și poeziștii de azi.

Contemporanii mei întâmplători sunt și inculți și leneși, n-au caracter, sunt „băieți" și „fete". Dacă aș fi un ins vulgar i-aș înjura chiar în scris. De aceea râde toată Europa și de România și de culturica română și de destinul unei generații tinere foarte capabile dar „asuprită" de tot felul de derbedei care violează instituțiile fundamentale ale statului român.

Însă, mă opresc aici, fiindcă eu nu fac nici politică și nici polemică. Dar n-am uitat niciodată ceea ce mi-a spus Noica, anume să-mi fac datoria față de comunitate. Ajutat de Arhiepiscopul Teodosie am adunat pentru poporul român și pentru cultura română peste 1000 de ani de istorie cu acte fundamentale, adunate din zeci de arhive.

Lui Eminescu i-am găsit la Universitatea din Berlin actele de student la Facultatea de Filosofie (1872-1875), cum nici Călinescu nu știa.

Lui Cantemir i-am publicat toate operele sale de mare cărturar, anume în Integrala manuscriselor Cantemir, ajunsă până astăzi la volumul 104. În această Integrală (cu manuscrise de la Moscova, Sankt Petersburg, Istanbul, Odessa, Berlin, Vatican, Paris...) am publicat și manuscrise și documente inedite. Într-o colecție a Academiei Române, cea inițiată și condusă de Eugen Simion, s-au publicat în transcriere și traducere mai multe volume dintre cele publicate de mine în Integrala Manuscriselor Cantemir. Spre dezonoarea ei analfabetă, Academia Română a „uitat" să premieze această ediție! Ba chiar, spre știrea cititorilor noștri, a încercat să fure aprobarea pe care o primisem de la Moscova, la nivel suprem...

V.R.: În ce stadiu este Biblionul, o altă carte de poeme, în 100 de volume, despre care mi-ați povestit? Care este compoziția ei? Dați-mi niște titluri fiindcă sunt curios deoarece mi-ați spus că poemele au numele primului vers și așezate unul după celălalt au și frumusețe poetică și un fel de stranietate care vine din ea însăși.

C.B.: Biblionul este într-o stare foarte bună. Este cules și corectat, gata de tipărirea finală. Îți dau la întâmplare, ca să îți faci o idee, cuprinsul volumului II „mare" care cuprinde mai multe volume „mici" (compuse din câte 33 de poeme).


VI ivirea e grea
1. eram în levitație
2. mă răsuceam în vid
3. domnul nu mai ajunsese
4. în vid începuseră
5. abia la capătul vidului
6. în steaua frunții focul se răcise
7. cînd a
8. s-a auzit în rai
9. creierul meu
10. eram cel mai obscur
11. și în natura stranie
12. ești îngerița cea preafrumoasă
13. gîndul meu avea mireasă
14. în mîna dreaptă
15. din toate steagurile și secolele
16. cînd am transcris versetul
17. cînd vopseam meteoriții
18. tratatul meu era nebun
19. o să-i schițez pe toți în graf
20. rotarul moarte semăna
21. du-te să călătorești
22. du-mă vers
23. magia neagră
24. în spatele
25. mă uit în mintea mea
26. roza fără de ce
27. era în fine o știință nouă
28. ce să facă anarhistul
29. dumnezeu n-a mai grăit
30. cine-ar fi zis
31. n-am plîns de tot
32. mi-a legat capul de lună
33. ar mai fi fost

VII sfînta anarhie
1. n-am mai putut crăpa
2. îmi țiuie urechile
3. prin mintea mea
4. am numai cărți frumoase
5. roza înflorinda
6. a fost o eroare că m-am născut
7. altfel și invers
8. am grăit în locul lor
9. pătratul făcea parte din cub
10. s-au scris anarhiile
11. de ce-am făcut autotransscriere
12. lumina lumina
13. cît va mai zbura
14. zboară o pasăre prin totdeauna
15. i-am cerut lui buddha
16. întotdeauna mi l-am imaginat
17. el n-a mai apărut
18. așa e palimpsestul de poeme
19. mi-e sete
20. alerg către margine
21. toată lumea moare-
22. roză foile din sori
23. de va veni o zi
24. și luna albă
25. ambrozia, otrava
26. cele patru supreme
27. întotdeauna lumina
28. de douăzeci de secole
29. toată lumea-nchisă-n ea
30. cuvîntul cuvîntul
31. răzbătuse vîntul
32. și nu era nimeni
33. cînd scrieți pe meningea mea

VIII poeme negre
1. sînt cîntece negre
2. vidul, da, vidul
3. pe hîrtia albă
4. deși o fărîmă de pămînțean
5. ploua din cer
6. m-am gîndit și-ncă o dată mă mai gîndesc
7. toiagul de aer
8. moartea număra oamenii
9. din cumplițenia neagră
10. era o lume neagră fără semne
11. obosiseră și îngerii
12. în stele diferite
13. nu credeam să-nvăț a-mbătrîni vreodată
14. îmi număram eonul
15. sus în mintea mea de rai
16. afumați în mahala
17. în cușca neagră
18. mi-ai dat vidul în meninge
19. într-un peisaj mental
20. urla piticu-n patefon
21. nentrerupt trebuie să zbor
22. e caligrafia rece
23. neantul și moartea inexistă
24. există o singură fereastră-n deșert
25. și mintea mea incomparabilă
26. la ce bun
27. și totuși
28. am ieșit în afara regatului
29. steaua iluminării
30. am ajuns la poartă
31. meditația
32. e greu să pătrunzi în cîntec izvorît
33. zeița se iluminează

IX și deodată văd izvorul
1. se ascund în memorie
2. pasărea își lăsa aripile
3. era înscris pe dinafară
4. ținea steagul în vînt
5. și-ar fi dat foc cartea
6. păream rege
7. am rescris zece mii de poeme
8. de ce dădeam ocol
9. îngerii zboară
10. orbeam într-un singur
11. rămăsese mijlocul vidului
12. eu eram cel care
13. eram unul dintre nebunii
14. oglinda s-a iscălit în locul meu
15. numai o nebunie de timp
16. toți așteaptă să se înalțe
17. unii merg înaintea lui socrate
18. nihilistul avea toată puterea neagră
19. deodată mi se face rău
20. și moartea nu se mai repetă
21. vin îngerii
22. e o versiune lungă-
23. era o liniște
24. pe cealaltă parte a lumii
25. schița de nihilea
26. autoversiunea
27. dumnezeu se arăta
28. era și o vîrtelniță
29. fulgere nu sînt
30. se răsturnase o carte dispărută
31. ohitatea sa
32. în paragina vidului
33. va rămîne un singur vers

X pericol și vid
1. un pod de plumb
2. mă uit din golul
3. luna plină stătea în fereastră
4. scriam cu stiletul
5. schițam tunetul
6. era toată luna de argint
7. nihilia de hîrtie
8. mă făcusem zeu
9. în schița de eclipsă
10. și plînsul demiurgului
11. dac-aș fi știut
12. sfera era atît de sferă
13. și-acum mai cînt
14. aveam o ladă de litere
15. iluminîndele roiuri
16. sînt hologramă
17. cartea cea veche
18. într-un mening
19. ce noapte grea
20. în fereastră era un pin
21. erau versuri de veghe
22. în mahalaua minții-n zale
23. eram îmbrăcat în pielea goală
24. grăirea nezăbovită
25. pericol în vid
26. pericol de vid
27. pericolul vidului în litere
28. rescriam poemul celor zece mii
29. aș fi închis poemul celor zece mii
30. dragul meu, spuneai,
31. ți-am rescris poeme
32. aș fi-ncîntat
33. poemul era

V.R.: Am putea transcrie pentru cititorii noștri, poemul cu numărul 10, să zicem, din fiecare volum?

C.B.: Vom încerca și vom reuși...

Iată cele cinci poeme:


***
eram cel mai obscur
și de-aia
am început să mănînc
cenușa
schițelor vacuității
dar eu
aveam cheia
de la chiliocosm
și el
avea
pleoapa mea

***
s-au scris anarhiile
în limba neștiută
de mine?
da,
am inventat această
limbă neștiutoare
de mine
ca să-mi văd pleoapa
șlefuind neantul
prin fereastra morții
limba e mică
și cutremurul mare
o sparge-ntr-o
bucată mai mică


***
era o lume neagră fără semne
unul era al meu
celălalt era al ei
nici lumea nu era
mai ales eu
erau numai
fără-semnele negre
care nu erau
nici negre
și nici nu erau
fără-semnele fără semne
își făceau semnul
fără semne


***
orbeam într-un singur
ochi al lui dumnezeu
– pe celălalt nu-l vedeam
cînd deodată
strălucind
cineva recita
testamentul sanskrit
chiliocosmul a strălucit
nu mai avea
nevoie de niciun martor


***
și plînsul demiurgului
îi părea străin demiurgului
și cîntecul îi părea străin cîntecului
și cîntecul nu măiestrie
ci zgomot
se loveau vidurile
fiind în formă de cuburi
cine-a tăiat tot vidul
în cuburi
nu se știe
dar n-a știut ce face
sau ce nu face

Pentru mine, Biblionul este o experiență. Și dacă vei citi poemele foarte repede vei vedea că trăiești într-un singur mare poem. Și dacă rivalizezi cu viteza Laniakeii, atunci macropoemul poate apărea ca un singur cuvânt. Dacă ai norocul să te-nvârtă vidul, atunci singurul cuvânt va fi el însuși un vid superb, pe care nu l-ai mai întâlnit niciodată...

V.R.: Recapitulând, din celălalte părți ale interviului nostru-fluviu, anul 2023 a însemnat admiterea în celebrele Academii Senghor și Seneca și în Academia Hispanoamericana de Buenas Letras, a însemnat, de asemenea, primirea unor premii și distincții excepționale. Tipărirea unor cărți de poeme și eseuri. Traducerea unor cărți de poeme în germană, franceză, suedeză, italiană, spaniolă, rusă, mongolă...

C.B.: Academia Senghor din Milano, condusă de marele poet Cheikh Tidiane Gaye, mi-a făcut o multiplă onoare, pentru care sunt foarte îndatorat. Sunt membru titular al Academiei, am primit Marele Premiu pentru versiunea italiană a cărții de poeme Paragină-n vid (Rovina nel vuoto. Sigilli da nessuna parte) și sunt rectorul Academiei (pentru o perioadă de doi ani).

       Milano, 6 mai 2023

 

       Milano, 6 mai 2023

 

                     Milano, 6 mai 2023, în fața statuii lui Alessandro Manzoni


O mare sărbătoare literară am trăit la Academia Seneca, din Bari, condusă de prietenul meu Massimo Massa, extraordinarul poet și cărturar.

Întâi de toate sunt Membru de Onoare al Academiei de Arte și Științe Filosofice din Bari și laureat al premiului Academiei.

 

 

De asemenea, Senatul academic al Accademia delle Arti e delle Scienze Filosofiche mi-a conferit Laudis Charta.

De asemenea, am primit Premio Accademico Internazionale di Letteratura Contemporanea Lucius Annaeus Seneca pentru cartea Le dieci elegie che finiscono la poesia.

O mare onoare, aș putea spune, o maximă onoare, mi-a făcut celebra Academie primindu-mă, prin hotărârea Senatului academic, în rândurile sale ca Accademico ad Honorem.

Acest superb regal literar s-a desfășurat în Palatul Sannicandro di Bari.

 

 14 octombrie, Sala delle Scudierie del Castello Normanno-Svevo di Sannicandro din Bari



 

 

O mare bucurie mi-a produs primirea ca membru asociat în Academia Hispanoamericana de Buenas Letras, academie condusă de prietenul meu, marele poet Guillermo Eduardo Pilia.

 

Amintesc și Medalia Seneca 

 

V.R.: Știu că ați mai primit și alte diplome de recunoaștere, diplome care sunt martori buni ai cărților dumneavoastră. Anul 2023 a fost un an literar bogat și vom mai vorbi despre evenimentele lui frumoase. Acum a început anul 2024 și este un an care are și el semne bune. Vom trăi și vom vedea, cum vă place dumneavoastră să ziceți.

(Va urma)