ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele de apărare ale Israelului au sugerat că ar putea dura "câteva săptămâni" pentru a descoperi "amploarea" centrului de comandă al Hamas de sub spitalul Al-Shifa, în timp ce sute de comandouri caută în fiecare clădire și etaj al complexului, relatează Daily Mail.

Forțele de apărare israeliene spun că au făcut 'noi descoperiri' care indică 'o infrastructură subterană semnificativă în spitale'.
 
Dar armata israeliană nu a dezvăluit încă dovezi ale existenței unei rețele de tuneluri sub Al-Shifa, la mai mult de 24 de ore după ce forțele sale au luat cu asalt complexul.

Imagini 'referitoare la ostaticii capturați de Hamas' au fost găsite pe computerele din spital, a precizat IDF, precum și un depozit de arme aparținând teroriștilor.

Organizația Națiunilor Unite analizează acum cu disperare cum ar putea evacua spitalul, care este cel mai mare din Fâșia Gaza, dar spune că opțiunile sale sunt limitate de constrângerile de securitate și logistice, a declarat un înalt oficial al Organizației Mondiale a Sănătății. 

Între timp, furnizorul palestinian de servicii de telecomunicații Paltel a declarat că lipsa combustibilului înseamnă că toate serviciile de comunicații sunt oprite în enclava asediată, care este supusă de săptămâni întregi unei blocade și unei campanii de bombardamente neîncetate din partea Israelului.

În condițiile în care operațiunea din Al-Shifa este încă în desfășurare și nu au fost împărtășite dovezi concrete care să dovedească acuzația FDI că sub ea se află un centru de control al Hamas, un oficial israelian a declarat astăzi că misiunea "este determinată de înțelegerea noastră că în complex există o infrastructură teroristă bine ascunsă".

'În timpul perchezițiilor, au fost găsite pe computere și alte echipamente tehnologice informații și imagini referitoare la ostaticii răpiți din Israel', a mai spus un oficial.

FDI a împărtășit o fotografie a unui laptop pe care a declarat că forțele sale l-au găsit în spital și care prezintă o imagine disponibilă publicului a ostaticului israelian salvat, soldatul Ori Megidish, care a fost făcută înainte de răpirea sa.

Un oficial a precizat că echipamentele găsite în spital au fost luate pentru 'examinări și investigații suplimentare'. 

Purtătorul de cuvânt al FDI, locotenent-colonelul Richard Hecht, a afirmat anterior că 'există o infrastructură substanțială a Hamas în apropierea spitalului', dar a părut să revină asupra insistenței anterioare a Israelului că sediul central al Hamas se află cu siguranță în tunelurile de sub spital.

'[Infrastructura Hamas] este potențial sub spital și este un lucru la care lucrăm. Ne va lua timp. Acest război este un război complex', a declarat ieri Hecht.

După ce a luat cu asalt unitatea medicală, IDF a împărtășit dovezi de armament, purtătorul de cuvânt, locotenent-colonelul Jonathan Conricus, arătând o geantă de voiaj ascunsă în spatele unui aparat RMN al spitalului care conținea o pușcă de asalt AK47, grenade, muniție și o uniformă. Videoclipul nu a reușit să arate dovezi ale vreunui tunel.

De asemenea, el a declarat că un rucsac conținea "ceea ce părea a fi informații foarte importante, inclusiv un laptop" și a adăugat că camerele de securitate dintr-o parte a spitalului au fost acoperite cu bandă adezivă. 

În spatele unui alt aparat RMN ar fi fost găsite mai multe arme, iar într-o cameră alăturată, deasupra unui alt aparat RMN, se afla o geantă care conținea "un echipament militar complet pentru un terorist, inclusiv muniție, o grenadă reală, un AK47 și o armură".

'Aceste arme nu au ce căuta într-un spital', a declarat Conricus în timp ce făcea un tur al spitalului într-un clip difuzat de IDF.  

În interiorul unui dulap pentru echipamente medicale se afla un alt suport care conținea un cuțit, o emblemă Hamas, un AK47 și muniție, potrivit purtătorului de cuvânt.

Dar percheziția FDI nu a arătat niciun semn de tuneluri sau de un centru de comandă sofisticat despre care mulți credeau că va fi descoperit sub unitate.

Cum își imagina Israelul că arată baza HAMAS de sub spitalul Al-Shifa. VIDEO: