ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Tragedia din familia lui Octavian Lazăr Cosma este de nedescris. Pe vremea când Octavian avea doar 7 ani, părinții lui au fost împușcați în cap de unguri. Mama, însărcinată în luna a 6-a, pentru că mai mișca, a fost decapitată: i-au tăiat gâtul cu baioneta. 

Se întâmpla în septembrie 1940, în Transilvania de Nord Vest, sub ocupație hortystă. Pentru că tatăl lui Octavian Cosma era directorul școlii românești din Treznea (Sălaj), ungurii erau pregățiți să-l omoare. Mama, pentru că nu a vrut să-l părăsească pe Cosma, bătrânul, a avut aceeași soartă. Copiii au fost salvați de bunică, refuzând să fie duși, în orfelinat, la Budapesta.

Pe atunci, tânărul Octavian, împreună cu sora sa, a plecat în pribegie. Orfan de părinți, a făcut școala la Blaj, ca apoi, să ajungă, unul dintre cei mai mari muzicologi ai României, apoi academician, cu peste 60 de cărți, editate.

Un interviu extraordinar cu academicianul Octavian Lazăr Cosma, la onorabila vârstă de 92 de ani, martor ocular al ororilor hortyste.


Realizator: Costel Oprea

Video și montaj: Virginia Oprea