ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Într-un mesaj emoționant transmis în Noaptea de Înviere, Preasfințitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a făcut un apel sincer și ferm la rugăciune, priveghere și întoarcere la valorile morale și duhovnicești autentice. Vorbind pentru ascultătorii Radio Trinitas, ierarhul a subliniat că „vremurile pe care le trăim astăzi ar trebui să ne îndemne la mai multă rugăciune și priveghere, la o viață duhovnicească autentică”, atrăgând atenția asupra degradării reperelor morale în societatea contemporană. Episcopul Ambrozie al Giurgiului împlinește, pe 20 aprilie,chiar  în ziua de Paști, 56 de ani. Întru Mulți Ani!

Copiii, ideologiile și dictatura de catifea

PS Ambrozie a evidențiat pericolele la care sunt expuși copiii în contextul educației moderne și al influențelor ideologice și digitale: „Trăim o perioadă a modelelor pseudo-culturale, în care copiii, de multe ori, sunt educați altfel, sunt influențați de ideologii, de trenduri și de gadgeturi.” Ierarhul a avertizat că eliminarea valorilor autentice, a autorității părinților și profesorilor, duce la o „așa-zisă dezvoltare”, în care corectitudinea politică impune norme iraționale, transformându-se într-o „dictatură de catifea”.

Adevărul nu poate fi negociat

Într-o societate în care totul pare relativizat, Episcopul Giurgiului a afirmat cu hotărâre că „adevărul trebuie spus cu fermitate. Nu poate fi negociat, nici relativizat în funcție de interesele unora sau ale altora.” El a criticat fenomenul post-adevărului, în care „toate sunt permise de dragul experiențelor de tot felul”, avertizând asupra haosului moral pe care acesta îl produce.

Pericolele noii lumi digitale

Vorbind despre explozia informațională, PS Ambrozie a recunoscut beneficiile accesului rapid la cunoaștere, dar a atras atenția asupra lipsei criteriilor clare de selecție și orientare: „Fără aceste repere de normalitate și de moralitate, vom rătăci permanent… pe un ocean infinit al informațiilor.” Tinerii și bătrânii sunt cei mai vulnerabili: unii, prin expunerea la haos informațional; ceilalți, prin marginalizarea și singurătatea în care trăiesc.

Educația clasică și comuniunea reală

În contrast cu noile curente educaționale, Preasfințitul Ambrozie a elogiat efortul profesorilor dedicați și al olimpicilor, susținând că „libertatea se câștigă și se asumă” doar printr-o educație care unește oamenii, în comuniune și respect. A atras atenția asupra relativizării valorilor românești și a rolului esențial al Bisericii în păstrarea identității și a adevărului.

Apel la mărturisire și curaj în cetate

Mesajul pascal al ierarhului a fost și un apel la mărturisire activă, în ciuda dificultăților vremurilor: „Vremurile de astăzi ne determină să fim cu adevărat mărturisitori. E o necesitate.” A invocat exemplul părinților din primele veacuri creștine, care „au avut curajul să se opună, prin cuvânt și faptă, împotriva dictaturilor din toate vremurile”, amintind că unii dintre aceștia au fost canonizați în Anul Centenar al Patriarhiei Române.

Un mesaj de speranță în fața războaielor și a incertitudinii

Preasfințitul Ambrozie nu a evitat nici referirile la actualele crize globale: războaiele, tensiunile din Orientul Mijlociu, incertitudinile economice și lipsa de siguranță. „Noi știm că Dumnezeu este Cel care le îngăduie pe toate, este Cel care ne ocrotește pe toți”, a afirmat ierarhul, chemând la încredere în Dumnezeu și la unitate prin Biserică.

Recunoștință față de ierarhii Bisericii și urări pascale

În încheiere, Preasfințitul Ambrozie a adus un omagiu ierarhilor Bisericii Ortodoxe Române, celor trecuți la Domnul și celor care păstoresc cu jertfelnicie: „Mă gândesc cu multă recunoștință la ierarhii Bisericii Ortodoxe Române, la cei care au trecut în țara de dincolo de Veac… la cei care păstoresc cu multă jertfelnicie, la preoții și credincioșii care formează Biserica.”

ADEVARULBISERICII.RO publică integral mesajul PS Ambrozie transmis la Radio Trinitas AICI

În noaptea sfântă a Învierii Domnului, în fața unei mulțimi copleșite de emoție și lumină, Preasfințitul Părinte Ambrozie, Episcopul Giurgiului, a rostit o predică profundă și cutremurătoare, aducând în fața credincioșilor nu doar bucuria pascală, ci și un avertisment duhovnicesc despre pericolul în care se află o lume dezrădăcinată de credință.

Ierarhul a subliniat, cu ocazia acestui Praznic al Praznicelor, că Învierea lui Hristos este piatra de temelie a credinței noastre, iar participarea la bucuria liturgică a Sărbătorii luminează nu doar sufletele, ci întreaga societate:

„Este o noapte plină de bucurie, o noapte plină de speranță pentru fiecare dintre noi. La Sfintele Paști, mai mult decât oricând, ne gândim la cei dragi ai noștri care nu mai sunt, care s-au mutat la ceruri și care așteaptă și ei lumină din lumina lui Hristos.”

Un moment de maximă intensitate a fost acela în care Preasfințitul Ambrozie a tras un semnal de alarmă privind consecințele unei societăți care își pierde reperele duhovnicești:

„O lume fără credință, un univers fără repere morale, de multe ori ajunge la grave derapaje, care pun în pericol nu doar viețile tinerelor generații, care vin din urma noastră și vor veni și după noi. Ajung să consume droguri și etnobotanice la o vârstă la care ar trebui să exalte de bucurie, de fericire, pentru că sunt tineri, pentru că sunt sănătoși, pentru că părinții lor au făcut atât de multe eforturi pentru ei.”

Preasfințitul Ambrozie a accentuat că Sărbătoarea Paștelui nu este doar o tradiție sau un festin culinar, ci este o realitate profundă care trebuie trăită liturgic:

„Nu există Înviere fără credință. Nu există Paști fără mers la biserică. Dacă Paștele înseamnă numai mâncare, băutură, atunci n-am înțeles că bucuria noastră trebuie să fie cea în Duhul Sfânt.

Suntem împreună astăzi ca să ne rugăm ca Hristos, Care este Pacea lumii, să aducă pace și în lume, în universul întreg, și între noi, oamenii, să-i inspire pe liderii religioși ai lumii, pe cei care conduc popoarele, pe cei care conduc țara noastră binecuvântată de Dumnezeu – Grădina Maicii Domnului.

Aduceți lumină și bucurie și salutul nostru pascal părinților dumneavoastră, bunicilor dumneavoastră, celor de acasă.”

Ierarhul i-a îndemnat pe credincioși să păstreze mărturisirea pascală ca salut viu până la Înălțare:

„Să nu ne rușinăm – ca atunci când întâlnim pe stradă, în comunitățile unde Dumnezeu ne-a rânduit să trăim – să salutăm cu Hristos a înviat!, care este totodată și o mărturisire de credință.”

În predica sa, episcopul a relatat o întâmplare emoționantă dintr-un amfiteatru universitar, unde un tânăr student a reușit, cu un simplu cuvânt, să dărâme argumentele raționaliste împotriva Învierii:

„Studentul a spus, în fața întregii aule: Hristos a înviat! Și atunci toți din aulă au răspuns într-un glas: Adevărat a înviat! Așa încât toată conferința profesorului a căzut.”

Episcopul Ambrozie al Giurgiului împlinește, pe 20 aprilie, în ziua de Paști, 56 de ani.

ADEVARULBISERICII.RO publică integral predica rostită de PS Ambrozie în noaptea de Înviere AICI